Kozi Wierch- co sądzicie?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Mati89

Kozi Wierch- co sądzicie?

Post autor: Mati89 »

Witam!
Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam 17 lat i od kilku sezonów jeżdze w Tatry(wcześniej głównie Karkonosze i Bieszczady). W tym roku planuje wypad na Kozi Wierch. Jak wygląda podejscie na ten szczyt od strony Hali Gąsiennicowej?Wchodzić Żlebem Kulczyńskiego czy przez Kozią Przełęcz, któredy łatwiej? Bardzo chcę tam wejść tylko nie wiem czy jest to w zasiegu moich mozliwości? Jakie niespodzianki i trudności moga mnie czekać na tym szlaku? Chciałbym również dodać ze na liście moich tatrzańskich zdobyczy są już miedzy innymi Szpiglasowa Przełęcz, P. Krzyżne,Granaty, i przede wszystkim Świnica oraz Zawrat? Interesuje mnie oczywiscie podejscie letnie... Dzięki za wszelkie wskazówki ;)
Gość

Post autor: Gość »

najłatwiej od Zadniego Granatu ,najtrudniej przez Świnicę i Zawrat ,wygląda mi to jednak ,że znalazłam koleżankę ;)
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Mati89 najłatwiej od razu z Doliny 5 Stawów :)
A jesli Orlą to faktycznie od Zadniego, ewentualnie od Żlebu Kulczyńskiego
Mati89

Post autor: Mati89 »

Niestety anielka moge byc jedynie twoim kolega..... :D
Gość

Post autor: Gość »

Mati89 pisze:Niestety anielka moge byc jedynie twoim kolega..... :D
viewtopic.php?t=2600
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

Ja w tym roku wchodziłem z Agaar i Sylwkiem od strony granatów
podejscie nawet dobre polecam tą trase.
Chociaz nie wiem jakie teraz wejście jest od Koziej Przełeczy (my jak schodzilismy (koniec czerwca)to była cała w śniegu)
Hubert

Post autor: Hubert »

teraz jest bez śniegu i (o dziwo!) bez kolejek nawet. O ile nie wybierze się tam kaszubska pielgrzymka.
kszysiek

Re: Kozi Wierch- co sądzicie?

Post autor: kszysiek »

Mati89 pisze:Witam!
Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam 17 lat i od kilku sezonów jeżdze w Tatry(wcześniej głównie Karkonosze i Bieszczady). W tym roku planuje wypad na Kozi Wierch. Jak wygląda podejscie na ten szczyt od strony Hali Gąsiennicowej?Wchodzić Żlebem Kulczyńskiego czy przez Kozią Przełęcz, któredy łatwiej?
Nie wiem, ktoredy jest łatwiej .... sądze jednak, ze nie powinnas miec kłopotów z wejściem od Murowańca/Zmarzłego Stawu/Koziej Przełęczy, ktore na poczatku jest dość pospolite. Najgorzej jest już przy samej górze Koziej Przełęczy, tam juz panuje "hardkor" z łańcuchami i dość ostrą na początku ekspozycją na przepaść od strony D5S. Zresztą popatrz na te zdjęcia:

http://kszysiek.cba.pl/zdjecia/main.php ... jpg&var2=1
http://kszysiek.cba.pl/zdjecia/main.php ... jpg&var2=1
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Wejście na Kozi Wierch od Koziej Przełęczy to jeden z kilku najtrudniejszych szlaków w Tatrach.Żlebem Kulczyńskiego wchodzi się łatwiej a największe trudności są w jego dolnej części.
Hubert

Myślę że każdy zdrowy i posiadający kondycję 17-sto latek bez panicznego lęku wysokości poradzi sobie bez najmniejszych problemów. To nie ejst AŻ TAK trudna trasa jak się mówi. Straszą łąńcuchy czy drabinki, ale to nie łańcuchy robią trudności ale skała pod nimi,a co do drabinki: no cóż wejście po drabinie jak wejście po drabinie > jak się nie boisz wejść po drabinie na strych lub piętro szopy z sianem ;-) nie powinieneś się bać przy Koziej...
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Hubert pisze: (...) a co do drabinki: no cóż wejście po drabinie jak wejście po drabinie > jak się nie boisz wejść po drabinie na strych lub piętro szopy z sianem ;-) nie powinieneś się bać przy Koziej...
:))
Powiem więcej - powinni tam zamontować zwykłą drewnianą drabinę. W końcu na strych też się często po takiej wchodzi.
kazik

Post autor: kazik »

ależ pie......cie o jakichś trudnościach w wejsciu na Kozi Wierch -popatrzcie taki maluszek i sobie poradził :

Obrazek

taki malutki...... :))
Awatar użytkownika
wieczor22

Post autor: wieczor22 »

Mozna mówić że trudno czy łatwo najlepiej iść i przekonać się samemu. A pytać się czy łatwe czy trude wejście, dla jednego to będzie łatwe dla drugiego trudne jeszcze ktos napisze że nie do przejścia
Idź i sam oceń, tyle że uważaj jak to na góry przystało
Hubert

Chodzi o to, ze trudnością jest skała i sam przebieg szlaku a nie drabinki czy te legendarne już lańcuchy. One UŁATWIAJĄ. często się słyszy "ale tam było trudno, łańcuchy, drabinki". Trudno by było wtedy gdyby ich nie było.
jak juz mówiłęm normalny 17-sto latek bez lęku wysokości i z przeciętną kondycją mający więcej niż 155cm wzrostu poradzi sobie bez jakichkolwiek problemów.
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

Hubert pisze:(...) jak juz mówiłęm normalny 17-sto latek bez lęku wysokości i z przeciętną kondycją mający więcej niż 155cm wzrostu poradzi sobie bez jakichkolwiek problemów.
Ale taki, który ma 154 cm wzrostu mam tam po prostu przejeb... :D
Hubert

Moja mama ma 154cm wzrostu i do tej pory wspomina jakim koszmarem było dojście na Zawrat ze względu na konieczność robienia dużych kroków. Więc musze potwierdzić > drobne kobiety i kurduple mają przejeb... :)
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Mati89 pisze:również dodać ze na liście moich tatrzańskich zdobyczy są już miedzy innymi Szpiglasowa Przełęcz, P. Krzyżne,Granaty, i przede wszystkim Świnica oraz Zawrat?
Dlaczego na końcu jest znak zapytania?

Jeżeli byłeś na tych szczytach, to wejście na Kozi (niezależnie którym szlakiem) nie powinno stanowić trudności.
marti

Post autor: marti »

Hubert pisze:ma 154cm wzrostu i do tej pory wspomina jakim koszmarem było dojście na Zawrat
Hubert pisze:Więc musze potwierdzić > drobne kobiety i kurduple mają przejeb...
szczerze to pierwsze słysze aby przy Zawracie jakieś problemy były.
jedynym problemem niższych kobitek i facetów jest to iż dłużej się po prostu idzie bo trza się normalnie wspinać pod górkę bądź skakać w dół.
piotr35

Post autor: piotr35 »

Kozi Wierch najłatwiej zdobyyc szlakiem z dol.5-stawów(najłatwiej znaczy mozolnie strasznie nudny szlak,ale łatwy o co pytasz) :D
piotr35

Post autor: piotr35 »

Na Kozim była moja znajoma (ostatnio)może coś powie...jakieś fotki....
ODPOWIEDZ