Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam 17 lat i od kilku sezonów jeżdze w Tatry(wcześniej głównie Karkonosze i Bieszczady). W tym roku planuje wypad na Kozi Wierch. Jak wygląda podejscie na ten szczyt od strony Hali Gąsiennicowej?Wchodzić Żlebem Kulczyńskiego czy przez Kozią Przełęcz, któredy łatwiej? Bardzo chcę tam wejść tylko nie wiem czy jest to w zasiegu moich mozliwości? Jakie niespodzianki i trudności moga mnie czekać na tym szlaku? Chciałbym również dodać ze na liście moich tatrzańskich zdobyczy są już miedzy innymi Szpiglasowa Przełęcz, P. Krzyżne,Granaty, i przede wszystkim Świnica oraz Zawrat? Interesuje mnie oczywiscie podejscie letnie... Dzięki za wszelkie wskazówki
Kozi Wierch- co sądzicie?
Kozi Wierch- co sądzicie?
Witam!
Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam 17 lat i od kilku sezonów jeżdze w Tatry(wcześniej głównie Karkonosze i Bieszczady). W tym roku planuje wypad na Kozi Wierch. Jak wygląda podejscie na ten szczyt od strony Hali Gąsiennicowej?Wchodzić Żlebem Kulczyńskiego czy przez Kozią Przełęcz, któredy łatwiej? Bardzo chcę tam wejść tylko nie wiem czy jest to w zasiegu moich mozliwości? Jakie niespodzianki i trudności moga mnie czekać na tym szlaku? Chciałbym również dodać ze na liście moich tatrzańskich zdobyczy są już miedzy innymi Szpiglasowa Przełęcz, P. Krzyżne,Granaty, i przede wszystkim Świnica oraz Zawrat? Interesuje mnie oczywiscie podejscie letnie... Dzięki za wszelkie wskazówki
-
Gość
Re: Kozi Wierch- co sądzicie?
Nie wiem, ktoredy jest łatwiej .... sądze jednak, ze nie powinnas miec kłopotów z wejściem od Murowańca/Zmarzłego Stawu/Koziej Przełęczy, ktore na poczatku jest dość pospolite. Najgorzej jest już przy samej górze Koziej Przełęczy, tam juz panuje "hardkor" z łańcuchami i dość ostrą na początku ekspozycją na przepaść od strony D5S. Zresztą popatrz na te zdjęcia:Mati89 pisze:Witam!
Jestem pierwszy raz na tym forum. Mam 17 lat i od kilku sezonów jeżdze w Tatry(wcześniej głównie Karkonosze i Bieszczady). W tym roku planuje wypad na Kozi Wierch. Jak wygląda podejscie na ten szczyt od strony Hali Gąsiennicowej?Wchodzić Żlebem Kulczyńskiego czy przez Kozią Przełęcz, któredy łatwiej?
http://kszysiek.cba.pl/zdjecia/main.php ... jpg&var2=1
http://kszysiek.cba.pl/zdjecia/main.php ... jpg&var2=1
Myślę że każdy zdrowy i posiadający kondycję 17-sto latek bez panicznego lęku wysokości poradzi sobie bez najmniejszych problemów. To nie ejst AŻ TAK trudna trasa jak się mówi. Straszą łąńcuchy czy drabinki, ale to nie łańcuchy robią trudności ale skała pod nimi,a co do drabinki: no cóż wejście po drabinie jak wejście po drabinie > jak się nie boisz wejść po drabinie na strych lub piętro szopy z sianem
nie powinieneś się bać przy Koziej...
Hubert pisze: (...) a co do drabinki: no cóż wejście po drabinie jak wejście po drabinie > jak się nie boisz wejść po drabinie na strych lub piętro szopy z sianemnie powinieneś się bać przy Koziej...
Powiem więcej - powinni tam zamontować zwykłą drewnianą drabinę. W końcu na strych też się często po takiej wchodzi.
Chodzi o to, ze trudnością jest skała i sam przebieg szlaku a nie drabinki czy te legendarne już lańcuchy. One UŁATWIAJĄ. często się słyszy "ale tam było trudno, łańcuchy, drabinki". Trudno by było wtedy gdyby ich nie było.
jak juz mówiłęm normalny 17-sto latek bez lęku wysokości i z przeciętną kondycją mający więcej niż 155cm wzrostu poradzi sobie bez jakichkolwiek problemów.
jak juz mówiłęm normalny 17-sto latek bez lęku wysokości i z przeciętną kondycją mający więcej niż 155cm wzrostu poradzi sobie bez jakichkolwiek problemów.
Dlaczego na końcu jest znak zapytania?Mati89 pisze:również dodać ze na liście moich tatrzańskich zdobyczy są już miedzy innymi Szpiglasowa Przełęcz, P. Krzyżne,Granaty, i przede wszystkim Świnica oraz Zawrat?
Jeżeli byłeś na tych szczytach, to wejście na Kozi (niezależnie którym szlakiem) nie powinno stanowić trudności.
Hubert pisze:ma 154cm wzrostu i do tej pory wspomina jakim koszmarem było dojście na Zawrat
szczerze to pierwsze słysze aby przy Zawracie jakieś problemy były.Hubert pisze:Więc musze potwierdzić > drobne kobiety i kurduple mają przejeb...
jedynym problemem niższych kobitek i facetów jest to iż dłużej się po prostu idzie bo trza się normalnie wspinać pod górkę bądź skakać w dół.