No i mamy Brexit

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

No i mamy Brexit

Post autor: Basia Z. »

Tak się zastanawiam, co to właściwie oznacza - dla mnie i dla moich znajomych ?
Rozmawiałam długo z przyjaciółką, której mąż i syn są od 7 lat w GB, ale nie mają statusu rezydenta (bo nie było im to na razie potrzebne).

A co to oznacza dla mnie i dla moich synów, którzy pracują w Norwegii (legalnie, starszy ma tam coraz lepiej działającą firmę) ?

Co to oznacza w ogóle dla Polski ?

A w Moskwie pewnie od rana piją.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
kilgor

Post autor: kilgor »

Basia Z. pisze:A w Moskwie pewnie od rana piją.
...za zdrowie Schulza, Timmermansa, Merkel, Junckera, Verhofstadta i paru innych...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Basia Z. pisze: Co to oznacza w ogóle dla Polski ?
Problem. Bo dotąd UK było hamulcowym dalszej integracji. Teraz panowie Juncker, Schulz i Tusk jeden z hamulców stracili. I kto nie wyskcozy z tego pociagu zawczasu wpadnie z nimi w przepaść. NA opamietanie euroelit i zrozumienie przyczyn Brexitu raczej nie ma co liczyć.
Basia Z. pisze: A w Moskwie pewnie od rana piją.
Owszem, choc finansowo na tym sporo wtopią.
Basia Z. pisze:której mąż i syn są od 7 lat w GB, ale nie mają statusu rezydenta (bo nie było im to na razie potrzebne).

A co to oznacza dla mnie i dla moich synów, którzy pracują w Norwegii (legalnie, starszy ma tam coraz lepiej działającą firmę) ?
Jeszcze z UE nie wyszli, wiec sporo czasu by dopełnic wszlekcih formalnosci zanim wyjdą. Ci co pracują legalnie nie bedą wydalani.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Ale jest też wariant optymistyczny - UK wychodzi z Unii, ale pozostaje w kilku ze wspólnot. Inne kraje robią to samo i UE wraca do korzeni wspólnoty wolnego handlu, a eurobiurokraci lądują na bruku. Ech, pomarzyć...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:
Jeszcze z UE nie wyszli, wiec sporo czasu by dopełnic wszlekcih formalnosci zanim wyjdą. Ci co pracują legalnie nie bedą wydalani.
Przecież pisałam o Norwegii, która w Unii nie jest, ale jest w Schengen. A chodziło o to, że wywaleni z UK Polacy będą teraz tworzyć tam konkurencję dla firm, które już jakiś czas są na tamtejszym rynku (jak firma mojego syna).

No i tu u nas bezrobocie niewątpliwie wzrośnie.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze: A chodziło o to, że wywaleni z UK Polacy będą teraz tworzyć tam konkurencję dla firm, które już jakiś czas są na tamtejszym rynku (jak firma mojego syna).
wątpię. Jedyni jacy z UK będą musieli wyjechać to różne sebixy co robiły na czarno albo imały się gangsterką. I w Norwegii tacy by długo się nie utrzymali. Ktoś kto w UK pracował legalnie będzie mógł zostać.

BTW - MArtin Schultz podał receptę na unikniecie kolejnych odejsc - jeszcze wieksza centralizacja i przesuniecie kolejnych kompetencji ze stolic do Brukslei. I centralna polityka azylowa. Oni na prawdę są AŻ TAK głupi?
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

To już jest chyba przypadek psychiatryczny. Bo logicznie propozycji Niemiec wytłumaczyć nie idzie.

http://www.tvp.info/25939371/nasz-news- ... -i-niemiec
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zawsze twierdziłem, że na każdą sytuację jest cytat z Trylogii Sienkiewicza.

No i tutaj też jest Potop tom II rozdz. V -
"Ja (powiadda) panu Wołodyjowskiemu ani konfederatom nie wróg, choć inaczej myślą. Później to się pokaże, a tymczasem niech się kupy, na miły Bóg, trzymają, bo ich wojewoda wileński jako raki z saka wybierze".

Podpowiedzieć kogo za "wojewodę wileńskiego" podstawić? Paru jest.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Tyle, że sprzecznosci interesów w ramach Unii jest już tyle, że nie widać już zapału do tej jednosci. Wezmy taką Rosję. Jedni widzą w niej zagrozenie, inni wolą się dogadać nawet kosztem innych krajw Unii. UK akurat miało do Rosji zdrowe podejscie, bliskie naszemu, teraz ich zabraknie a Niemcy mają długa tradycję konszachtów z nimi. Nie wygląda to dobrze.

Są teraz dwie drogi - albo Niemcy będą na siłę lansowały dalszą integrację co spowoduje wypchnięcie jeszcze kilku krajów z Unii. Albo w rpzyszłym roku, po wyborach we Francji i Niemczech do władzy dojda bardziej eurorealistyczne ugrupowania i Unia zacznie wracać do korzeni.

Pisałem już kilka lat temu - siłowa integracja wielu narodów zamieszkujących swoje ziemie w jedno państwo była juz testowana i nigdzie dobrze nie zadziałała. Tzn działała do pierwszego poważnego kryzysu. I zwykle kończyla się jak w Jugosławii. I proszę mi tu z przykładem USA nie wyskakiwać bo w USA nikt nie był u siebie. Poza Indianami, których akurat wycięto w pień.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Problemem UE jest jej hybrydowość (tak się to teraz uczenie mówi?). A kolokwialnie lecz po polsku - "ni pies ni wydra".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Problemem UE jest jej hybrydowość (tak się to teraz uczenie mówi?). A kolokwialnie lecz po polsku - "ni pies ni wydra".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Problemem UE są takie akcje: http://natemat.pl/183653,bruksela-skarz ... li-brexitu

Innymi słowy - problemem jest zajmowanie się duperelami oraz jawne wspieranie najwiekszych korporacji z Niemiec czy Francji przeciw mniejszym firmom z innych krajów.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ