Czasy przejść ::: wierzyć mapkom, przewodnikom?
Czasy przejść ::: wierzyć mapkom, przewodnikom?
opracowując trase wyjscia w góry do Doliny Chochołowskiej na cały dzień.... opiarałem się na 3 różnych źródłach:
mapie Demartu "Tatrzański Park Narodowy"
mapie WIT-u "Tatry Polskie" 3w1
i na albumie WIT-u Tatry Polskie z schematami szlaków
w kazdym z nich czasy przejścia poszczegółnych odcinków troche różnią sie od siebie....
mam zamiar obejsc cała Chochołowską doodkoła ze wszystkimi szczytami zaczynając od Grzesia po Siwą Przełęcz i potem do schroniska na chochołowskiej.... i według map wyszło mi że zajmie mi to cały dzień jezeli zaczne o 7:00 u wylotu doliny... wydaje mi się że to troche dużo, chodziłem juz po górach ale w tamtych rejonech jeszcze mnie nie było i nie znam chochołowskiej
zastanawiam sie jak optymalnie obliczyc czas potrzebny na przejscia uwzgledniajac wszystko zaczynajac od jakis przerw na jedzenie czy picie a konczac na robienu fotek??
mapie Demartu "Tatrzański Park Narodowy"
mapie WIT-u "Tatry Polskie" 3w1
i na albumie WIT-u Tatry Polskie z schematami szlaków
w kazdym z nich czasy przejścia poszczegółnych odcinków troche różnią sie od siebie....
mam zamiar obejsc cała Chochołowską doodkoła ze wszystkimi szczytami zaczynając od Grzesia po Siwą Przełęcz i potem do schroniska na chochołowskiej.... i według map wyszło mi że zajmie mi to cały dzień jezeli zaczne o 7:00 u wylotu doliny... wydaje mi się że to troche dużo, chodziłem juz po górach ale w tamtych rejonech jeszcze mnie nie było i nie znam chochołowskiej
zastanawiam sie jak optymalnie obliczyc czas potrzebny na przejscia uwzgledniajac wszystko zaczynajac od jakis przerw na jedzenie czy picie a konczac na robienu fotek??
Jest to trasa do zrobienia tylko będziesz musiał sie spieszyć troche, ja osobiście doszłem do Kończystego Wierchu i dalej już mi sie odniechciało jak zobatrzyłem podejście pod Starorobociański Wierch i zeszłem przez Kulawiec(swoją drogą można sobie tam nogi połamać na kosodrzewinach chyba to jest najgorsze zejście w Tatrach) i przez Krowi Żleb(też wcale nie jest lepszy) 
w zeszłym roku na wylocie chochołowskiej byłem około 8. Przy schronisku o 9.
Grześ
Wołowiec
Starorobociański
Siwa Przełecz
i dłuższy wariant zejscia - prze z Przeł Iwaniacką do Doliny kościeliskiej i potem na gubałówkę i do bystrego.
Trasę schronisko chochoł - liptowska grań - hala ornak (w przybliżeniu to to samo co do chochołowskiej) zrobiliśmy w 7h 30 min.
Jest to do zrobienia
Grześ
Wołowiec
Starorobociański
Siwa Przełecz
i dłuższy wariant zejscia - prze z Przeł Iwaniacką do Doliny kościeliskiej i potem na gubałówkę i do bystrego.
Trasę schronisko chochoł - liptowska grań - hala ornak (w przybliżeniu to to samo co do chochołowskiej) zrobiliśmy w 7h 30 min.
Jest to do zrobienia
Wg mojej mapy (Sygnatura):
Schronisko - Grześ = 1,45
Grześ - Rakoń = 1,10
Rakoń - Wołowiec = 0,25
Wołowiec - Jarząbczy = 2 h
Jarząbczy - Kończysty = 0,30
Kończysty - Starorobociański = 0,40
Starorobociański - Gaborowa Przełęcz = 0,25
Gaborowa - Siwa Przełęcz = 0,15
Siwa - Dol. Ch. = 2h
powrót do schroniska = 0,40
Całość - jeżeli umiem jeszcze liczyć
8 godzin i 30 minut.
Ja - idąc z żoną (w lecie) doliczam do każdej godziny 15 min.
Czyli trasa jest jak najbardziej do przejścia.
Decyzja należy....
Grześ - Rakoń = 1,10
Rakoń - Wołowiec = 0,25
Siwa - Dol. Ch. = 2h
Całość - jeżeli umiem jeszcze liczyć
Ja - idąc z żoną (w lecie) doliczam do każdej godziny 15 min.
Czyli trasa jest jak najbardziej do przejścia.
Decyzja należy....
dobra powiedzmy że mi dnia wystarczy... zostawie juz czas w spokoju, teraz powiedzcie mi jezeli chodzi o piękno i wrażenia która opcja jest lepsza::::
- z Siwej Przełęczy czarnym szlakiem wzdłuż Dol.Starorobociańskiej do zielonego szlaku i potem do wyjscia doliny...
- czy zielonym szlakiem tez Z Siwej Przeł. przez Zadni Ornak, Ornaczańską Przeł., Suchy Wierch Ornaczański do IWANICKIEJ Przeł. i potem zółtym w dół do dol. chochołowskiej....
???
- z Siwej Przełęczy czarnym szlakiem wzdłuż Dol.Starorobociańskiej do zielonego szlaku i potem do wyjscia doliny...
- czy zielonym szlakiem tez Z Siwej Przeł. przez Zadni Ornak, Ornaczańską Przeł., Suchy Wierch Ornaczański do IWANICKIEJ Przeł. i potem zółtym w dół do dol. chochołowskiej....
???
Re: Czasy przejść ::: wierzyć mapkom, przewodnikom?
"Optymalnie" można obliczyć dopiero wtedy, kiedy wiesz jakim tempem chodzisz. Jedni chodzą szybciej od czasówek, inni znów zgodnie z nimi lub wolniej. Tak więc ciężko coś doradzić, jeśli się kogoś nie zna. Ogólnie mogę powiedzeć, że dla osób z jako-taką kondycją czasówki są raczej dość "liberalne"g-wont pisze:zastanawiam sie jak optymalnie obliczyc czas potrzebny na przejscia uwzgledniajac wszystko zaczynajac od jakis przerw na jedzenie czy picie a konczac na robienu fotek??
MiG
Czasem nawet bardzo, na początku czerwca ubiegłego roku wdrapywaliśmy się z kumplami na śnieżkę, tym trudniejszym podejściem, i według map i drogowskazów trzeba było liczyć 30 - 45 minut, a nam zajęło to około 8... chociaż może dlatego, że leciała za nami burzaMiG pisze:czasówki są raczej dość "liberalne"
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
MiG pisze:czasówki są raczej dość "liberalne"
Jak stwierdził poznany na szlaku towarzysz wędrówki: "leseferyczne"Olav pisze:Czasem nawet bardzo
(komentując dwa powyższe stwierdzenia)
MiG
Ostatnio zmieniony wt 22 lut, 2005 przez MiG, łącznie zmieniany 1 raz.
Przyznam że dość ciekawe określenie.... 
Moje Tatry
Śliczna trasa dokładnie taka jaka chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu. Tylko że mam ochotę zahaczyć o Rohace. Co radzicie, odpuścić sobie Starorobociański i podejść na Rohace czy zostawić je sobie na osobną trasę? Bo wszystkiego na raz chyba się nie zdąży zrobićCzesiek pisze:Wg mojej mapy (Sygnatura):
Grześ - Rakoń = 1,10
Rakoń - Wołowiec = 0,25
Siwa - Dol. Ch. = 2h
Całość - jeżeli umiem jeszcze liczyć 8 godzin i 30 minut.
Boże, na co ja sie porywam z moją kondycją?????
czyli zastanawiasz się,czy nielegalnie przekroczyć granicękrakus pisze:odpuścić sobie Starorobociański i podejść na Rohace czy zostawić je sobie na osobną trasę?
to może najpierw napisz trochę więcej o tej kondycjikrakus pisze:Boże, na co ja sie porywam z moją kondycją?????
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Jakto nielegalnie?? Straszysz turystow, jestesmy w uni, wiec można tak po prostu ja przejscIwona pisze:czyli zastanawiasz się,czy nielegalnie przekroczyć granicę
Moje Tatry
-
Jacek Venom
-

Krakus, jeśli faktycznie jesteś po operacji to jak zdecydujesz się na te trase to...czeka Cię kolejna . Zreszta dobry test będzie w Biesach .
Dodane po 1 minutach:
Dodane po 1 minutach:
Olav,znasz to powiedzenie o krowie co dużo ryczy ?Olav pisze:Jakto nielegalnie?? Straszysz turystow, jestesmy w uni, wiec można tak po prostu ja przejscIwona pisze:czyli zastanawiasz się,czy nielegalnie przekroczyć granicę
-
Jacek Venom
-