KILKA ZDJĘĆ Z JURY.

W kraju i na świecie - byliśmy, widzieliśmy, polecamy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

KILKA ZDJĘĆ Z JURY.

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Niedziela 28 września....szkoda pięknej pogody na siedzenie w domu, więc pojechaliśmy na Jurę
Celem był Kołoczyk – mniej znany zespół skał, schowany głęboko w lesie w okolicach Góry Zborów.

Po drodze zahaczyliśmy o moje ulubione Rzędkowickie Skały, gdzie zauważyłam wśród wspinaczy dzielne pięciolatki uczące się tej ciekawej sztuki. Muszę przyznać, że byłam pod wrażeniem....

1.
Obrazek

To wbrew pozorom nie są kwiatki, tylko twarde łupinki osłaniające nasiona tego krzewu.
Niestety nie wiem jak on się nazywa, ale jest bardzo dekoracyjny. Zebrałam kilka nasion...może uda się wychodować na działkę ?

2.
Obrazek

3.
Obrazek

Ponieważ Kołoczyk niezbyt daleko od Góry Zborów, więc i tam zajrzeliśmy ...... bo ładna :)....

4.
Obrazek

.... i widoki z niej też niczego sobie ….

5.
Obrazek

6.
Obrazek

Po leśnych bezszlakowych wertepach i zaroślach, spotykając po drodze ciekawe rośliny,

7.
Obrazek

i grzyby

8.
Obrazek

dotarliśmy wreszcie do kołoczykowych skał......

9.
Obrazek

10.
Obrazek

…...ze szczytu których rozciąga się panorama na inne skały tego pasma i Górę Zborów.

11.
Obrazek

12.
Obrazek

Zazdrośnie strzegą swojej niezwykłej urody i są trudne do pokazania w całej krasie, ponieważ zarośnięte drzewami i nie można złapać dobrej perspektywy do fotki.

13.
Obrazek

14.
Obrazek

15.
Obrazek

16.
Obrazek

17.
Obrazek

Wspinaczy można policzyć na palcach jednej ręki, nie to co w rzędkowickich... tam tłumy przy takiej pogodzie.

18.
Obrazek

Obrazek

Dziś też tylko Jura w programie – ale wkrótce :D :D :D …...

Ala :) .
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

A jak podróżowaliście - samochodem czy rowerami ?

Ja też ostatnio mam Jurę "w programie".
Wczoraj prowadziłam trasę na "Rajdzie Jurajskim" z Olsztyna przez Sokole Góry i Zrębice do Złotego Potoku. Na trasie miałam ponad 20 dzieci 4-6 klasa wraz z opiekunami, więc nie za bardzo mogłam się skupić na podziwianiu przyrody ani nawet nie robiłam zdjęć, tylko wciąż odpowiadałam na pytania.

Zaś od jutra przez 3 dni mam prowadzić trochę pieszą a trochę autokarową wycieczkę nieco starszej młodzieży (liceum). Na trasie zamek w Ogrodzieńcu, Mirów i Bobolice, a na koniec też Ostrężnik i Złoty Potok.
Noclegi mamy mieć w Mirowie.

Jednak to jest zupełnie co innego niż samodzielne wyprawy.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Basia Z. pisze:A jak podróżowaliście - samochodem czy rowerami ?
Byliśmy samochodem - bo przez tego nieszczęsnego psa, który mnie ugryzł w Kudowie Zdroju – dalekie wyprawy na rowerze mam zabronione przez lekarza.....
Zresztą wszystko mam zabronione – Tatry też :? ….
Zakochani w Tatrach
ODPOWIEDZ