Rudy blog

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
ruda

Rudy blog

Post autor: ruda »

Wreszcie, po paru latach zebrałam się w sobie i założyłam bloga.

http://balkanyrudej.wordpress.com/

Jak sama nazwa wskazuje będzie głównie o Bałkanach, ale nie tylko. Ci, którzy czekali na bałkańską relację z zeszłego roku, w końcu się doczekają. Póki co, blog będzie służył wspomnieniom, przemyśleniom, zbieraniu informacji itd. Jak znów gdzieś wyjadę, to będzie służył do bieżącego relacjonowania podróży.
Chcę również opowiedzieć o podróżowaniu z dwóch perspektyw: psychologa i psychodietetyka ;)
Będzie też sporo zdjęć, anegdot a momentami krytycznego spojrzenia na Bałkany i podróże jako takie.

Wiem, że nasi forumowi informatycy stwierdzą pewnie, że mój blog jest prosty jak konstrukcja cepa i niczym się nie wyróżnia. No niestety, nie jest uzdolniona informatycznie, a wordpress daje możliwość dość prostej obsługi bloga bez bawienia się html. Co więcej, to treść ma być siłą bloga, a nie informatyczne fajerwerki.

Blog jest świeżutki, bo ma raptem kilka dni, ale zapełnia się treścią, więc zachęcam do odwiedzin, komentowania, krytykowania i podrzucania wszelkich sugestii. Każda opinia jest dla mnie ważna, gdyż chcę aby miejsce, które stworzyłam, było jak najbardziej przyjazne dla odbiorców.

Życzę miłej lektury i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ruda

Jeśli macie ochotę przenieść się trochę w czasie i poczytać relację z moich Bałkanów 2010, to zajrzyjcie na bloga:
Część 1
http://balkanyrudej.wordpress.com/2013/ ... 0-czesc-1/
Część 2
http://balkanyrudej.wordpress.com/2013/ ... 0-czesc-2/
Część 3
http://balkanyrudej.wordpress.com/2013/ ... 0-czesc-3/
Część 4
http://balkanyrudej.wordpress.com/2013/ ... 0-czesc-4/

Kolejny części, a będzie ich sporo, bo opisuję wszystko bardziej szczegółowo niż w relacjach na forum, pojawiać się będą wkrótce.
Miłej Lektury :)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Bałkany to wiadomo :)

Ale temat o kotach bardzo sympatyczny. Jak widać na Twoim przykładzie, można zwalczyć nawet alergię :)

A może by to przenieść z HP do Podróży ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

Niech moderatorzy zadecydują, gdzie to lepiej zamieścić ;)

Moja alergia na koty nadal czasami się uaktywnia, np. nie goją mi się podrapania, które mi koty zafundują. Często chodzę po parę miesięcy z szramami na rękach, a później mam blizny.
Również, jak któryś z kotów postanowi poprzytulać się do mojej twarzy, to efekt jest taki, że wszystko mnie swędzi, a skórę mam zaczerwienioną. Także ideału nie ma, ale dramatu też nie :)

Generalnie mam ambitny plan spisania wyprawy z 2010 roku, oraz Kiankowych wyprawa z 2012 i 2013 roku, które nie doczekały się relacji na forum :)
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

póki co przeczytałam o rudych i kudłatych kotach (których osobiście nie cierpię, ale toleruję u innych), przeczytałam o "poczciwej" kiance i oczywiście połknęłam "psychodietetyk w podróży"
nie cierpię i nie stosowałam żadnych diet, ale podobnie mam bzika na temat zdrowego jedzenia etc
co do przebywania na słońcu i łykania wit D jak najbardziej podtrzymuję, aby nie stosować żadnych filtrów nawet w Egipcie oczywiście w rozsądnych godzinach ;)
i ..nie powiem, ale bardzo mnie zainspirowałaś
zabiorę się za własną stronkę
póki co mam skatalogowane zdjęcia a to już coś
pozdrawiam
świetna sympatyczna i przejrzysta strona-blog :)
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
andy67

ruda pisze:Niech moderatorzy zadecydują, gdzie to lepiej zamieścić ;)
Czy moderatorzy mnie słyszą ? ;-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

Ala pisze:i ..nie powiem, ale bardzo mnie zainspirowałaś
zabiorę się za własną stronkę
:)
Mnie zainspirowała kumpela oraz konferencja dla blogów kulinarnych (tak, wiem trochę inna bajka).
Oprócz tego kilka osób truło mi, że warto spisać to, co mam poukrywane w zeszytach i zakamarkach pamięci.

Cieszę się, że blog się podoba i że ktoś go czyta :P
andy67 pisze:Czy moderatorzy mnie słyszą ? ;-)
ogłuchli lub oślepli - jedno z dwojga ;)

a z innej beczki:
Część 5
http://balkanyrudej.wordpress.com/2013/ ... 0-czesc-5/
Awatar użytkownika
Ala

aaa i pobiegłam dzisiaj do empiku po książkę "Zamień chemię..."
będzie czytanko na ...plaży ;)
poza tym uwielbiam programy Kasi Bosackiej
Awatar użytkownika
Ala

andy67 pisze:Czy moderatorzy mnie słyszą ?
ruda pisze:ogłuchli lub oślepli - jedno z dwojga
moderator nie głuchy nie ślepy zajęty uczestniczy w kabarecie POlitycznym .. PISowskim...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

ruda pisze:Niech moderatorzy zadecydują, gdzie to lepiej zamieścić
Ależ to wcale nie jest w złym miejscu. Może "Moje Podróże" byłoby jak na razie bardziej stosownym miejscem, ale sama wiesz jak to jest z blogiem, może przestać być w większości podróżniczym.
Ideałem byłby osobny "pokój" pod nazwą "blogi użytkowników" ale jak na razie, to byłoby bardzo i to bardzo "na zapas' bo na dzisiaj to wygląda tak, że ilość aktywnych użytkowników bardzo i to bardzo się zmniejszyła i forum robi bokami.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Janek

Aha, Ruda, jedna uwaga - może to moja przeglądarka, ale nie wiem dlaczego w tytułach poszczególnych części blogu "polskie litery" są pogrubione a pozostałe cienkie - dziwnie to wygląda.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
ruda

Ala pisze:aaa i pobiegłam dzisiaj do empiku po książkę "Zamień chemię..."
Miłej lektury życzę, czyta się świetnie :)
Janek pisze: może to moja przeglądarka, ale nie wiem dlaczego w tytułach poszczególnych części blogu "polskie litery" są pogrubione a pozostałe cienkie - dziwnie to wygląda.
z tym nic zrobić nie mogę, bo większość zmian na wordpressie wymaga wykupienia pakietu premium za ileś tam dolców, więc póki co mnie na to nie stać. Wiem, że wygląda dość dziwnie, ale musi na razie tak zostać.
Janek pisze:ale sama wiesz jak to jest z blogiem, może przestać być w większości podróżniczym.
ten raczej pozostanie podróżniczy, z domieszką psychodietetyki i psychologii, ale oscylujących nadal wokół kwestii podróżniczych :)
uszba

Post autor: uszba »

Jeszcze nie przeczytałam bom ciągle w drodze ale zostawiam sobie na długie zimowe wieczory. Też zastanawiałam się nad blogiem ale zdecydowałam się jednak większość moich wycieczek utrwalić w formie książki z fotografiami. Zależy mi głównie na fotografiach bo się boję że kiedyś komputer siądzie albo coś się stanie z zewnętrznym dyskiem - jednym słowem- strach przed utratą fotografii. Już dwie takie książeczki mam. Bardzo miła sprawa.
Awatar użytkownika
ruda

Ja fotoksiążki też robię, ale ponieważ sporo piszę podczas wyjazdów, to chciałam to gdzieś utrwalić. Stąd blog.
Inna sprawa, że usiłowałam dobić się do różnych gazet podróżniczych. Niestety piszę o zbyt trywialnych rzeczach. Podróże po Europie? Nuda! A później w tych wielkich, podróżniczych czasopismach, są artykuły z wejścia na Giewont. No cóż...
Marzy mi się też wydanie książki, ale póki co mam chyba jednak za mało materiału i brak mi znanego nazwiska, bym mogła coś na rynku wydawniczym zdziałać. Zresztą, cóż...nie podróżuję po Afryce lub Ameryce Południowej, więc jestem absolutnie nieciekawa ;) A po drugie konkurencja jest duża.

PS.
http://balkanyrudej.wordpress.com/2013/ ... 0-czesc-8/
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

ruda pisze:Ja fotoksiążki też robię, ale ponieważ sporo piszę podczas wyjazdów, to chciałam to gdzieś utrwalić. Stąd blog.
Inna sprawa, że usiłowałam dobić się do różnych gazet podróżniczych. Niestety piszę o zbyt trywialnych rzeczach. Podróże po Europie? Nuda! A później w tych wielkich, podróżniczych czasopismach, są artykuły z wejścia na Giewont. No cóż...
Kiedyś jak Wam wiadomo współpracowałam z "n.p.m.".
Mam zdanie taki, ze o ile na początku to był ciekawy i świeży pomysł, a także drukowane były artykuły wielu autorów o ile tylko dotyczyły ciekawych miejsc LUB był napisane w ciekawy sposób (bo i o Giewoncie można napisać ciekawie) - to potem to się niestety diametralnie zmieniło.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
ruda

Basia Z. pisze:bo i o Giewoncie można napisać ciekawie)
Oczywiście, że można, ale jednak wiele artykułów, na które trafiałam w górskich i podróżniczych gazetach, nie należały do najciekawszych.
Kumpel przeszedł transalpejkę, żadna gazeta nie chciała wydrukować niczego o Karpatach, bo "przecież każdy może przejść tę trasę." (tak jedna z gazet uzasadniała swoją odmowną decyzję :think: )

Ja akurat zgłaszałam się do gazet z artykułem o Albanii, bo pisze się o niej naprawdę malutko lub praktycznie w ogóle, a do tego w przewodnikach są błędy, więc o rzetelne info nie jest wcale tak łatwo. Ale Albania jest w Europie, więc jest jednak mniej ciekawa niż Ameryka Południowa. Cóż...
Awatar użytkownika
andy67

Niestety najmodniejsze są skrajności - albo więc "bardzo ciekawy i aktualny opis pobytu w zimowej stolicy Polski ze szczególnym uwzględnieniem Grani Krupówek", albo "7 lat wśród pożeraczy meteorytów na wyspach Południowopamparampańskich".
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

Ciężko się z Tobą nie zgodzić Andy!
Awatar użytkownika
Janek

Ruda - sposobem trzeba. Jest parę tytułów, które chętnie wydrukują reportaż z Albanii czy innego kraju bałkańskiego, ale musisz "ubarwić" tekst czymś miłym dla redakcji. Np., że spotkałaś na plaży miejscowych, którzy dowiedziawszy się, że jesteś z Polski gorąco zapragnęli dowiedzieć się czegoś więcej na temat najnowszych odkryć profesorów Biniędy czy Cieszowskiego, bo tamtejsza reżimowa prasa, manipulowana z dala przez Michnika nic o tym nie pisze. Oczywiście się zgadzasz i opisujesz wieczorny meeting, może być nawet podlany miejscowymi trunkami, na którym przemawiasz do miejscowych poszukiwaczy prawdy. Wystarczy jeden akapit a potem możesz już normalnie. :-P
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ