Zawrat Doliną Roztoki.

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mic1907

Zawrat Doliną Roztoki.

Post autor: Mic1907 »

Ja jako jeszcze młody amator Tatr nie mogę pochwalić się wielkimi osiągnięciami. Najwyższy i najtrudniejszy szczyt jaki dotąd zdobyłem to Zawrat (2159 m n.p.m) w tegoroczne wakacje. "Pyknąłem" tą tak naprawdę przełęcz razem z dziewczyną, dla której był to pierwszy wypad w Tatry.

Wyruszyliśmy skoro świt z Toporowej Cyrhli. W połowie drogi do morskiego oka odbitka na Dolinę Roztoki. Droga do morskiego oczywiście monotonna, ale szybko upłynęła ze względu na podekscytowanie, które brało się z założonego celu. Za to Dolina Roztoki już godna polecenia. Szerokie i wąskie strumyki, kilka drewnianych mostków, po drodze wodospad Siklawa, a same widoki konkretne. Krótki odpoczynek przy Wielkim Stawie Polskim i atak na szczyt. Podejście z tej strony o wiele dłuższe niż od strony Czarnego Stawu. Wczesne wyjście na szlak pozwoliło cieszyć się ciszą i spokojem. Na szczycie dosłownie garstka ludzi. Tam już dłuższy ok. 1h odpoczynek i podziwianie widoków. I tu zaczyna się zabawa.

Jak już się napatrzyliśmy, decyzja - schodzimy od strony Czarnego Stawu, żeby bardziej urozmaicić sobie wycieczkę, z czym wiązały się pierwsze łańcuchy mojego życia.Miałem nadzieję, że nie ostatnie hehe.. . Samo zejście na mega skupieniu i koncentracji bo inaczej po prostu się nie da. Gdyby nie było małych zatorów i gdyby ludzie przestrzegali zasadę, że najpierw się schodzi, później wchodzi to nie było by stania na małej półce co przysporzyło kolejnych wrażeń. :D

Powrót Halą Gąsienicową do Kuźnic i na kwaterę. Cała wycieczka zajęła nam 11 h . Sama droga z Cyrhli na szczyt to jakieś 5-6 h . Trasa naprawdę godna polecenia. Jest w niej wszystko - wspaniałe widoki, proste lekkie odcinki jak i czysty hardcore.
Każdy ma swój Everest marzeń.
weronika

Re: Zawrat Doliną Roztoki.

Post autor: weronika »

Mic1907 pisze:Najwyższy i najtrudniejszy szczyt jaki dotąd zdobyłem to Zawrat
Mic1907 pisze:tą tak naprawdę przełęcz
Mic1907 pisze:atak na szczyt.
Mic1907 pisze:Na szczycie dosłownie garstka ludzi.
Mic1907, to w końcu szczyt zdobyłeś czy przełęcz? ;-) :-P

A tak poważnie, życzę więcej takich udanych wycieczek. Zdjęcia będą?
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Szczyt przełęczy :)
Awatar użytkownika
Mic1907

1. ile jeszcze...

Obrazek

2. Wolność.

Obrazek

3. Przydatny kamyczek.

Obrazek

4. Szczyt przełęczy :). ( Mariusz - specjalnie dla Ciebie )

Obrazek

5. Pogoda dopisała.

Obrazek

6.

Obrazek

7. Łydki ciągneły ;)

Obrazek

8. Odpoczynek dla nóg.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Długą pętelkę poczyniliście, gratulacje! Ja w waszym wieku też potrafiłem taki kawał drogi zrobić. :P W dodatku 3 schroniska miałeś po drodze, a tam pokusy* wszelakie czychają. Pewnie bym utknął na dobre - najdalej w Murowańcu. :D

* - oczywiście szarlotkę mam na myśli i nie wierz, jak będą insynuować, że coś innego ;)
Awatar użytkownika
Mic1907

Dziękuje. Fakt, jest to kawał drogi, ale naprawdę warto, zresztą jak zawsze. Wiadomo, szarlotka to podstawa ;-) .
Awatar użytkownika
Angie84

Kontakt:

Post autor: Angie84 »

Bardzo ciekawa wyprawa i piękna relacja :D Pogoda dopisała i widoki piękne mieliście. Tak trzymać :-)
Mic1907 pisze:Ja jako jeszcze młody amator Tatr nie mogę pochwalić się wielkimi osiągnięciami.
Mam podobnie, ale najważniejsze to zacząć poznawać i zagłębiać się w ten "Narkotyk gór". Powodzenia w kolejnych wyprawach ;-)
Wyruszyć tam, gdzie sięga wzrok, by dojść hen za horyzont. Trzeba tylko zrobić krok, by zacząć iść tym szlakiem...
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Swoją drogą gdyby tak zrobić sondę wśród wszystkich odwiedzających Tatry to myślę że co najmniej 40 % uważa na początku swej górskiej drogi że Zawrat to szczyt. A jakieś 10 % uważa tak do końca. ;-)

Gdy jeszcze w ogóle nie interesowałem się górami to nazwa Zawrat kojarzyła mi się jedynie z pewnym bardzo dużym statkiem:

http://www.polsteam.com/ship/464
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Byłem wsród tych 40 % :)) .
Swoją drogą 40% nie jest złe ;-)
MK

Post autor: MK »

Moje pierwsze spotkanie z
... Zawratami.
Dobre buty z Wałbrzycha z lat '80.
Włoski wibram kłuł po oczach żółtym logo - tych podchodzących z tyłu.
ODPOWIEDZ