Jak dojechać z Zakopanego do parkingu pod Morskim Okiem?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
leszel

Jak dojechać z Zakopanego do parkingu pod Morskim Okiem?

Post autor: leszel »

Jak najlepiej dojechać komunikacją zbiorową z Zakopanego do parkingu pod Morskim Okiem (Palenicy)?
Czy autobusy albo busiki jadą zapakowane już z centrum Zakopanego, czy też jest szansa na zapakowanie się do nich gdzieś na wysokości Kuźnic?
Zamierzam jechać w 4 osoby ze sporymi plecakami w lipcu w niedzielę przed południem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Re: Jak dojechać z Zakopanego do parkingu pod Morskim Okiem?

Post autor: Basia Z. »

leszel pisze:Jak najlepiej dojechać komunikacją zbiorową z Zakopanego do parkingu pod Morskim Okiem (Palenicy)?
Czy autobusy albo busiki jadą zapakowane już z centrum Zakopanego, czy też jest szansa na zapakowanie się do nich gdzieś na wysokości Kuźnic?
Zamierzam jechać w 4 osoby ze sporymi plecakami w lipcu w niedzielę przed południem.
Pozdrawiam
Lepiej z dworca.

Ponadto większość w ogóle nie jedzie przez Rondo tylko przez Poronin.
leszel

A lepiej busikiem czy PKS-em? Czy busiki też startują z dworca PKS?
Przepraszam za może naiwne pytania ale nie byłem w Zakopcu od wielu lat.
Nesek

Post autor: Nesek »

leszel pisze:A lepiej busikiem czy PKS-em?
PKS to już do Palenicy nie jeździ więc zostają ci tylko busy - więc jeden dylemat mniej ;-)
Możesz skorzystać też z linii Stramy:
http://strama.eu/pl/rozkady-jazdy.html
Tylko że w tym przypadku wysiadasz w Łysej Polanie i stamtąd na pieszo musisz podejść brakujący kawałek do Palenicy.
leszel pisze:Czy busiki też startują z dworca PKS?
Busy do Palenicy startują z parkingu koło dworca (obok baru FIS). Z Ronda Kuźnickiego pewnie też byś się zabrał, tyle że pewnie na stojąco. Więc lepiej podejść na dworzec.
Basia Z. pisze:Ponadto większość w ogóle nie jedzie przez Rondo tylko przez Poronin.
Ostatnio wydawało mi się, że jest odwrotnie...
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Przez Poronin i Bukowinę droga bardziej widokowa, co dla osoby, która dawno nie była w Zakopanem nie jest bez znaczenia.
Nesek

Nesek pisze:A lepiej busikiem czy PKS-em?

PKS to już do Palenicy nie jeździ więc zostają ci tylko busy - więc jeden dylemat mniej ;-)
Chyba jednak byłem w błędzie gdyż według poniższego rozkładu PKS ma kilka kursów do Palenicy:
http://z-ne.pl/s,menu,1316,pks.html

Hmm. Czytałem na którymś z forum, że PKS do Morskiego Oka już nie jeździ, ale powyższy rozkład temu przeczy i, co więcej, wygląda na aktualny. Kiedyś tj. ze 12-15 lat temu kojarzę, że była spora różnica w cenie między autobusem a busem. Jak jest teraz dokładnie to nie wiem bo rzadko w ostatnich latach jeździłem do Moka...
Awatar użytkownika
Barek

Post autor: Barek »

PKS jako taki nie jezdzi z Zakopca do pobliskich miejscowosci od dobrego roku,jak nie lepiej.Bedziesz w okolicy Dworca to nie sposob nie znalesc busa na Palenice,kosztuja chyba 10zeta :) i raczej wiekszosc jezdzi przez Rondo Kuznickie :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Dopiero co byłam w Zakopanem i jechałam z grupą busem na trasie Kuźnice-Gubałówka.

Info do busiarza - PKS nie jeździ w ogóle, splajtowali ponad rok temu, pracownicy nie dostali wypłaty za kilka miesięcy.

Jeżdżą "rozkładowe" busy kilku firm zrzeszonych w stowarzyszeniu transportu oraz "dzicy" busiarze bez rozkładu.

Niestety nie ma jakiejkolwiek strony w Internecie gdzie byłby rozkład tych busów, pytałam o to.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
leszel

W tej sytuacji może ktoś się jednak orientuje czy da się wsiąść w taki busik w okolicach Ronda Kuźnickiego (4 os. plus plecaki) czy też busiki wyjeżdżają dopiero jak są pełne z okolic dworca PKS i tam trzeba jednak podrałować?
Nesek

Nikt nie przewidzi jaka będzie pogoda tego dnia a od tego w dużym stopniu zależy ilość turystów i fakt czy busy będą jechać pełne już spod dworca czy nie. Jeśli byś wyruszał np. po 16 to szansa na wolne miejsce wzrasta bo wtedy kierowcy busów zaczynają jeździć (często nawet na pusto) po odbiór turystów z Palenicy. Ale jeśli macie zamiar wyjeżdżać przed południem - przy dobrej pogodzie nigdy nie natknąłem się na sytuację w której bus wyruszałby z pustymi miejscami na pokładzie :-P

Niemniej jednak jako że jedziecie w niedzielę i w dodatku z dużymi plecakami to na twoim miejscu podszedłbym na dworzec celem zajęcia miejsca i schowania bagażu do bagażnika (jeśli dobrze kojarzę w niektórych busach, tych większych i lepszych, chyba jest to możliwe). Bo startując z Ronda Kuźnickiego może być tak, że będziecie musieli trochę postać i poczekać żeby się w końcu jakiś busik zatrzymał (tym bardziej widząc zwartą grupę z dużymi plecakami) ;-)

Barek i Basia - dzięki za info i wyjaśnienie sprawy odnośnie kursowania PKS. W tym roku planuję trochę wokół Moka się pokręcić i też się zastanawiałem czy istnieje jakaś tańsza alternatywa dostania się w te rejony w postaci PKS...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Nesek pisze:
Basia Z. pisze:Ponadto większość w ogóle nie jedzie przez Rondo tylko przez Poronin.
Ostatnio wydawało mi się, że jest odwrotnie...
Odkąd w 2009 wyremontowali (w niezłym tempie zresztą) drogę Balzera to proporcje się wyrównały, a może nawet przez Jaszczurówkę więcej jedzie niż przez Bukowinę.
Każdemu jego Everest...
świster

Post autor: świster »

Nesek pisze:też się zastanawiałem czy istnieje jakaś tańsza alternatywa dostania się w te rejony
No pewnie, że istnieje - waksmundzki szlak*: Moko-dworzec ok. 5h z buta. Przez góry (Stawy) z godzinę dłużej : :-)

* - a wchodząc do lasu w Jaszczurówce zaoszczędzisz jeszcze 4zł na wstępie oraz kilka kilometrów.
Nesek

świster pisze:No pewnie, że istnieje - waksmundzki szlak*: Moko-dworzec ok. 5h z buta.
Spoko - waksmundzki szlak nie jest mi obcy :-) . Ale chyba wolałbym żeby nadal pozostał jedynie szlakiem podejściowym na Gęsią Szyję (i powrót przez Murowaniec) ;-). Bo z wejściem na Przełęcz pod Chłopkiem lub Rysy, pomimo mojej niezłej :think: kondycji, według tego wariantu raczej nie dałbym rady...
andy67 pisze:Odkąd w 2009 wyremontowali (w niezłym tempie zresztą) drogę Balzera
...odtąd jest to moja ulubiona trasa rowerowa wokół Zakopanego :-) . Wyjazd z Bystrego drogą Oswalda Balzera na Wierch Poroniec, a następnie powrót to samą trasą lub zjazd przez Bukowinę 8) Można się tam naprawdę nieźle rozpędzić :D
Awatar użytkownika
andy67

Nesek pisze:
andy67 pisze:Odkąd w 2009 wyremontowali (w niezłym tempie zresztą) drogę Balzera
...odtąd jest to moja ulubiona trasa rowerowa wokół Zakopanego :-) . Wyjazd z Bystrego drogą Oswalda Balzera na Wierch Poroniec, a następnie powrót to samą trasą lub zjazd przez Bukowinę 8) Można się tam naprawdę nieźle rozpędzić :D
Aha, czyli jesteś jednym z tych których przeklinam pędząc tamtędy swoim Ferrari ;-) bo nie dość że kiczowate widoczki na jakieś góry odwracają uwagę to jeszcze wszędzie ci rowerzyści :)) :-)
Każdemu jego Everest...
przemekb83

Post autor: przemekb83 »

Najlepsze i najpewniejsze jest rozwiązanie to BUSy odjeżdżające vis-a-vis dworca PKS. W sezonie przed południem zawsze jakiś stoi, trzeba tylko poczekać aż się zapełni, nie patrzą na rozkład. Stąd niebezpieczeństwo że gdzieś po drodze do MOka można już się nie zapakować. Swoją drogą jak pamiętam ich trasy to nie jeżdżą rondem Kuźnickim, tylko przez Poronin i Bukowinę. Może nie jest to super transport ale i tak moim zdaniem najlepszy, wiele razy jechałem na Palenicę Białczańską, i nie wyobrażam sobie jazdy tam samochodem prywatnym. Parking droższy niż bilety na BUS, szybko się zapełnia, a parkowanie wzdłuż jezdni może się skończyć kilkukilometrowym spacerem do kas parku. Pomijając też samą drogę do MOka, wolę aby mnie tam wiózł cwany tubylec znający drogę. Zawsze jak tam jadę do jest pełno śmiechu, gdy jadą pod prąd po zakrętach i wyzywają jadących przepisowo.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Jeżdżą i też przez Brzeziny i to często.

Nigdy nie miałem problemu z dotarciem do Palenicy, czy to busem, czy prywatnym autem.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:Jeżdżą i też przez Brzeziny i to często.

Nigdy nie miałem problemu z dotarciem do Palenicy, czy to busem, czy prywatnym autem.
Ale domyślam się że jeździsz tam raczej wcześnie rano, bo np. około 10 w sezonie potrafi tam być niezły horror, kolejka aut na drodze do Łysej jeszcze przed serpentynami.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

No nie tak wcześnie, w lecie prywatnym koło 6.00, busem około 6.30.
W innych porach roku różnie bywa.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
andy67

krzymul pisze:No nie tak wcześnie, w lecie prywatnym koło 6.00, busem około 6.30.
W innych porach roku różnie bywa.
Dla 99% idących asfaltem do Morskiego Oka to jest bardzo wcześnie. ;-)
Każdemu jego Everest...
leszel

Sprawdziłem: bez problemu da się wsiąść do busiku na Morskie Oko w niedzielę o godz. 10-11 na Rondzie Kuźnickim! Nawet w 4 osoby z plecakami. Pierwszy busik który podjechał po 3 minutach już nas zabrał. :D
ODPOWIEDZ