Gorgany - pytanie i prośba

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Huczaj

Gorgany - pytanie i prośba

Post autor: Huczaj »

Hej,

Wybieramy się ze znajomymi w Gorgany na Sylwka na kilka dni. Wyjazd typu - łażenie od szałasu do szałasu.

Wszystko już wiemy - mniej więcej, jeden tylko mamy problem. Chodzi o informację czy na chata zaznaczona na poniższej mapce jest nadająca się do noclegu (wybite okna i dziurawy dach nie są argumentami przeciw nocowaniu tam). Nie byłem w tamtej okolicy i jej nie znam - kolega który bywa tam często nie wie, stąd prośba o pomoc.

Chodzi o szałasy na szczycie Perednej (masyw strimby i piskoni) - mapka z zaznaczoną chatą poniżej.

Całość okolicy:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Rejon w zbliżeniu

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Czy jest tu jakiś znawca i bywacz tamtych okolic i może coś podpowiedzieć w sprawie tej chaty?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Re: Gorgany - pytanie i prośba

Post autor: Basia Z. »

Huczaj pisze: Chodzi o szałasy na szczycie Perednej (masyw strimby i piskoni) - mapka z zaznaczoną chatą poniżej.
W Gorganach byłam dwa razy latem, mój syn był zimą (też na Sylwestra), ale w tamtym rejonie nie byliśmy.

Radzę zapytaj na forum www.bieszczady.info.pl w pokoju o Karpatach Wschodnich. Z tamtego forum sporo ludzi się tam pałęta.
Myślę że jest to w tej chwili najlepsze forum dotyczące Karpat Wschodnich.

Gorgany zimą są bardzo trudne, młodzi (bardzo dobrze przygotowani i wyposażeni) nieźle dostali w pupę w czasie swojego wyjazdu sylwestrowego, było ponad metr sypkiego, zupełnie nie związanego śniegu i -20 stopni.

Parę galerii z tamtego ich wyjazdu (okiem trzech uczestników):

https://picasaweb.google.com/rysie.paty ... on20082009

https://picasaweb.google.com/umojegowuj ... inaGorgany

https://picasaweb.google.com/1077190398 ... Zima200809

Basia
Awatar użytkownika
Huczaj

Dzięki Basiu za namiary. Spróbuję przez to forum.
Basia Z. pisze:Gorgany zimą są bardzo trudne, młodzi (bardzo dobrze przygotowani i wyposażeni) nieźle dostali w pupę w czasie swojego wyjazdu sylwestrowego, było ponad metr sypkiego, zupełnie nie związanego śniegu i -20 stopni.
Z warunków mogących panować zimą w Gorganach zdaję sobie sprawę. Jesteśmy na nie przygotowani, w końcu to zima :) A torowanie to coś co tygryski (huczaje) lubią najbardziej.
Awatar użytkownika
Huczaj

A tak przy okazji, to może ktoś chce się zabrać z nami? Szczegółowe informacje na PRIV. Zapraszam.
Gość

Post autor: Gość »

Huczaj pisze:A tak przy okazji, to może ktoś chce się zabrać z nami? Szczegółowe informacje na PRIV. Zapraszam.
Z chatką niewiele pomogę, bo szedłem grzbietem obok i jej nie widziałem.
Natomiast wyjazdem byłbym zainteresowany. Napisałbyś na PW coś więcej?

EDIT:
W domu mam mapę lokalizacji tych szałasów:
Obrazek

Z tego co znam tę mapę, i porównując ją z rzeczywistością mogę stwierdzić, że stan tych szałasów jest co najmniej zadowalający, czyt. nadający się na Twój użytek :).

Pozdrawiam
Szymon
ODPOWIEDZ