Płać frajerze

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Płać frajerze

Post autor: mefistofeles »

Obrazek
zwracam uwagę na płatne odcinki dróg krajowych i ekspresowych - np obwodnicę Trójmiasta, czy starą "dwójkę"
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

We Włoszech płaciłem, we Francji płaciłem, na Słowacji płaciłem - i jakoś się frajerem nie czułem.

To i w moim własnym kraju zapłacę. :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:We Włoszech płaciłem, we Francji płaciłem, na Słowacji płaciłem
za autostrady. Za drogi ekspresowe i zwykłe krajowe też?

U mnie będzie płacić zona, ja na PO nie głosowałem ;P
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

andy67 pisze:We Włoszech płaciłem, we Francji płaciłem, na Słowacji płaciłem - i jakoś się frajerem nie czułem.

To i w moim własnym kraju zapłacę. :)
Bardziej bym się martwiła ewentualnie tym, czy stan dróg jest adekwatny do pobieranej opłaty. Na płatnym odcinku A4 - niestety nie jest (a i tak niestety płacę /tzn. płacimy, dzielimy się w gronie jadących samochodem/, bo to jest dla mnie najszybszy dojazd w Tatry, Bieszczady itd.).
Zdecydowanie wolałabym aby płatny obecnie odcinek A4 pomiędzy Mysłowicami a Balicami wszedł w skład większej całości i był również płatny elektronicznie (adekwatnie do długości tego odcinka) oraz aby jego jakość była lepsza.

Jest gdzieś może napisane ile będą wynosić te opłaty (np. ile za km ?).
Teraz odcinek o jakim piszę ma ok 60 km długości a kosztuje 16 zł. i od dawna się słyszy o podwyżce do 20 zł.

Opłata elektroniczna, taka jak na Słowacji dla autobusów byłaby bardziej sprawiedliwa.

B.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

mefistofeles pisze:
andy67 pisze:We Włoszech płaciłem, we Francji płaciłem, na Słowacji płaciłem
za autostrady. Za drogi ekspresowe i zwykłe krajowe też?
Na Słowacji tak - za ekspresowe (ich jakość jest zdecydowanie lepsza od naszych)
Są takie odcinki np. wzdłuż Doliny Hronu, gdzie nawet nie ma lokalnej drogi alternatywnej.

Tygodniowa nalepka kosztuje o ile pamiętam 5 euro.
Ile kosztuje opłata naliczana elektronicznie za autobus - nie wiem (a mówili mi kierowcy).

Edit - mapa (trochę starawa):

http://dialnice.szm.com/

B.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

ktoś musi utrzymywać:
- związkowców z państwowych spółek mających wieloletnią gwarancję zatrudnienia
- lewych rencistów, osoby pracujące w czasie lewych zwolnień i wcześniejszych emerytów
- rolników ubezpieczonych w KRUS-ie
- urzędy, urzędników i, co gorsza - wprowadzanie w życie ich pomysłów
- polityków, którzy pewni o spokojną przyszłość mogą do 2040 roku poswięcić się bez reszty katastrofie smoleńskiej, beatyfikacji Lecha Kaczyńskiego i reaktywowaniu Corocznych Nowych Dożynek w Piotrkowie.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Basia Z. pisze:Teraz odcinek o jakim piszę ma ok 60 km długości a kosztuje 16 zł. i od dawna się słyszy o podwyżce do 20 zł.
to jest po prostu zgroza. A za tajny aneks o nieremontowaniu dróg alternatywnych ktoś powinien wisieć (no może przesadziłem, ale 10lat byłoby w sam raz)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

dagomar pisze:ktoś musi utrzymywać:
- lewych rencistów, osoby pracujące w czasie lewych zwolnień i wcześniejszych emerytów
- polityków, którzy pewni o spokojną przyszłość mogą do 2040 roku poswięcić się bez reszty katastrofie smoleńskiej, beatyfikacji Lecha Kaczyńskiego i reaktywowaniu Corocznych Nowych Dożynek w Piotrkowie.
- kler ;)

a tak ponadto to przecież za drogi krajowe i ekspresowe płacimy w paliwie, którego 60% ceny to wszelkiej maści podatki...
Awatar użytkownika
andy67

Salek pisze:
dagomar pisze:ktoś musi utrzymywać:
- kler ;)
Państwo mamy podobno świeckie więc zacząłbym od tego że wszelkie kościoły utrzymują tylko i wyłącznie ich wierni. Ile dadzą tyle dany kościół będzie miał.
I żadnych wyjątków od tej reguły, żadnych utrzymywanych z moich podatków kapelanów wojskowych, szpitalnych, księży w szkołach i innych takich wynalazków.

Ciekaw jestem ile tak naprawdę państwowych pieniędzy idzie na to wszystko.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Ciekaw jestem ile tak naprawdę państwowych pieniędzy idzie na to wszystko.
Mniej niz piszą w Nie, więcej niż mawiają księża. Ale 5 miliardach przeznaczonych na sam system poboru opłat to i tak nic.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Nie wiem co piszą w Nie, chciałbym po prostu znać kwotę. I nie interesują mnie porównania że "przy czymśtam to i tak nic". :D Bo akurat ja czuję się jak frajer płacąc na coś, co podobno jest oddzielone od państwa. Tego państwa. 8)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze:I nie interesują mnie porównania że "przy czymśtam to i tak nic"
Ale to jednak istotne,bo marnotrawstwo 5 miliardów na system, który będzie cie kroił z kasy cię nie obeszło totalnie, a wietrzysz problem polskich finansów w kwotach wielokrotnie mniejszych (nie mówię, że to problem nie jest, ale skala się liczy)
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

No, mocno przesadził pan p.o. (pełniący obowiązki dyrektora GDDKiA) pan Wietecki (skądinąd podobno absolwent teologii). W cywilizowanych krajach jest zwyczaj aby obok autostrady biegła porządna droga alternatywna - oczywiście bezpłatna. Za tzw. drogi szybkiego ruchu (czyli autostrady ale z jednopoziowymi skrzyżowaniam) chyba nigdzie w Europie Zachodniej się nie płaci.
Kiedyś mawiano, że biura turystyczne na zachodzie reklamowały nasz kraj hasłem - "Zwiedzajcie Polskę - kraj pustych dróg", teraz słowo "pustych" trzeba będzie zamienić na "drogich".
Spodziewałem się, że to się tak skończy - w stosunku do 1993 roku nnastąpił czterokrotny wzrost liczbowy administracji drogowej. No i kiedyś drogami rządzili inżynierowie a teraz bubki z nadania politycznego, w dodatku co wybory zmieniani. W takiej Francji natomiast to do administracji drogowej przychodzi się po studiach a odchodzi dopiero na emeryturę. No chyba, że ktoś nabroi - ale zawodowo a nie politycznie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Janek pisze:No, mocno przesadził pan p.o. (pełniący obowiązki dyrektora GDDKiA) pan Wietecki (skądinąd podobno absolwent teologii). W cywilizowanych krajach jest zwyczaj aby obok autostrady biegła porządna droga alternatywna - oczywiście bezpłatna. Za tzw. drogi szybkiego ruchu (czyli autostrady ale z jednopoziowymi skrzyżowaniam) chyba nigdzie w Europie Zachodniej się nie płaci.
Pisałam - płaci się na Słowacji i są miejsca gdzie nie ma dróg alternatywnych (nawet gruntowych).
Dwa lata temu temu specjalnie kupowałyśmy nalepkę tylko na trasę R1 Nitra - Zwoleń i to na mniej niż 15 km tej trasy, bo odcinka Żarnovica-Bzenica nie dało się objechać w żaden inny sposób.
Za to komfort jazdy na prawdę bardzo wysoki.

http://mapy.hiking.sk/?zoom=13&lat=6193 ... TTTTTFFFFF

Ale ja mam pytanie - czy ktoś wie ile tak na prawdę ma to kosztować ?
Bo nie wiem o czym dyskutujemy.

B.
świster

Post autor: świster »

Salek pisze:a tak ponadto to przecież za drogi krajowe i ekspresowe płacimy w paliwie, którego 60% ceny to wszelkiej maści podatki...
Tylko, że te pieniądze idą głównie na łatanie dziury budżetowej. Gdyby tak z podaktów od paliwa 50% szło na drogi to mielibyśmy pewnie więcej autostrad jak Niemcy
:think: :cwaniak:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Basia Z. pisze:czy ktoś wie ile tak na prawdę ma to kosztować ?
Bo nie wiem o czym dyskutujemy.
Podejrzewam Basiu, że dzisiaj nikt tego nie wie:
1. my, ile trzeba będzie płacić?
2. oni, ile będzie można nas kasować?
3. państwo, ile rżnąć nas oraz ich?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

świster pisze:Gdyby tak z podaktów od paliwa 50% szło na drogi to mielibyśmy pewnie więcej autostrad jak Niemcy
Tak jest od zawsze. Kiedyś był tzw. podatek drogowy zwany też podatkiem od pojazdów. Teoretycznie na budowę i utrzymanie dróg szczególnie lokalnych. Szło z niego na drogi w różnych latach od 30 do 35%. Został zlikwidowany bo jednostki lokalne miały kłopoty z jego ściąganiem i włożono go w ceny paliwa.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

andy67 pisze:Nie wiem co piszą w Nie, chciałbym po prostu znać kwotę.
Nawet Min. Finansów nie jest w stanie określić ile Państwo wydaje na kościół w PL...

A co do sprawy dróg... Przy takim stanie nawierzchni jak jest teraz pobieranie za to coś opłat (biorąc pod uwagę, że 60% ceny paliwa to podatki) jest jedną wielką kpiną...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Salek pisze:Przy takim stanie nawierzchni jak jest teraz pobieranie za to coś opłat (biorąc pod uwagę, że 60% ceny paliwa to podatki) jest jedną wielką kpiną...
A to czemu?
Jeśli... można.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze:I nie interesują mnie porównania że "przy czymśtam to i tak nic"
Ale to jednak istotne,bo marnotrawstwo 5 miliardów na system, który będzie cie kroił z kasy cię nie obeszło totalnie, a wietrzysz problem polskich finansów w kwotach wielokrotnie mniejszych (nie mówię, że to problem nie jest, ale skala się liczy)
A skąd wiesz że "nie obeszło mnie totalnie" ? I skąd wiesz że to kwoty "wielokrotnie mniejsze ? Bo ja śmiem twierdzić że kościół katolicki kosztuje moje świeckie podobno państwo co najmniej te 5 miliardów. I udowodnij mi że nie.

Poza tym taki system poboru opłat ileśtam musi kosztować więc pisanie że cała ta kwota to "marnotrawstwo" jest lekkim nadużyciem., typowym zresztą dla Ciebie :D

System nie będzie zresztą "kroił mnie z kasy" a pobierał ode mnie pieniądze za jakąś usługę w momencie gdy będę z niej korzystał. Pieniądze budżetowe idące na kościół są ode mnie pobierane mimo tego że z usług tej instytucji nie korzystam od 30-tu lat. A instytucja ta pomimo iż utrzymywana z budżetu dodatkowo "kroi z kasy" (że użyję twojego wyrażenia) swoje owieczki przy każdej okazji, biorąc "co łaska" za wszelkie działanie. I to bez kas fiskalnych.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ