D5SP, raj dla narciarzy

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
krzymul

D5SP, raj dla narciarzy

Post autor: krzymul »

http://z-ne.pl/s,docid,45488.html
i tu pasował by podpis Filanca.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
świster

Post autor: świster »

krzymul pisze:i tu pasował by podpis Filanca.
Przesadzasz. Mi się ten pomysł podoba. Sam chciałbym kiedyś spróbować skiturów.
Co innego, gdyby PKL chciał wybudować wyciąg na Kozi czy Gładki Wierch, wtedy mówię zdecydowane nie.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

świster pisze:Co innego, gdyby PKL chciał wybudować wyciąg na Kozi czy Gładki Wierch
kto wie, kto wie...wypożyczalnia w schronie już jest, może to następny krok. :think:

lubię tą ciszę i spokój tej dzikiej w zimie doliny.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

krzymul pisze:i tu pasował by podpis Filanca.
A co ma filanc do skiturów? Są przecież wyznaczone rejony skiturowe, kultowe zjazdy i nikt nikogo nie powstrzyma. Co innego gdy jest to teren chroniony, bo śpią tam niedźwiadki czy kozice zaczynają się rozmnażać. ;)
Co do wypożyczenia - myślę, że wystarczy już przy rondzie w Kuźnicach (choć możliwości są ograniczone ze względu na "ludzkie" godziny otwarcia).
krzymul pisze:lubię tą ciszę i spokój tej dzikiej w zimie doliny
Niestety z roku na rok zwiększa się liczba skiturowców. Każdy by chciał żeby było cicho i pusto... ale wszystko idzie do przodu.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

krzymul pisze: lubię tą ciszę i spokój tej dzikiej w zimie doliny.
Czyli jeden krzymul nie zakłóca tego spokoju ?

A dziesięciu ?

Stu ?

Tysiąc ?

:think:
Każdemu jego Everest...
świster

krzymul pisze:lubię tą ciszę i spokój tej dzikiej w zimie doliny.
Z przymiotnikiem "dzika" przesadziłeś trochę. Zjedź (zejdź) sobie np z Kasprowego do Cichej w zimie to zobaczyć, a raczej usłyszył co to znaczy dzika dolina w zimie ;)
Agaar pisze:A co ma filanc do skiturów?
Aga, nie załapałaś. Dodać należy, że Filanc czasem dodaje "i trochę szkła", aby za bardzo nie uprzyjemniać życia "tęczowym" panom ;) :))

http://www.321gory.pl/phpBB2/profile.ph ... file&u=333
Agaar pisze:Co do wypożyczenia - myślę, że wystarczy już przy rondzie w Kuźnicach
Wyobraź sobie, że jesteś w Stawach i masz zamiar wracać przez Zawrat do Zakopanego. Prognozy super, więc drałujesz z buta (brnąć w głebokim śniegu) czy za kilkadziesiąt złoty (?) wypożyczasz narty i szusujesz Zawratem?
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Zimą człowiek na nartach stanowi o wiele mniejsze zakłócenie dla przyrody, pozostawia mniejsze ślady, porusza się szybciej i mniej naciska na podłoże. Nie nalezy się obawiać raczej, że stonka, bojąc się iść przez Zawrat pieszo, przypnie sobie narty :). Będę pierwszy, który skorzysta, bo swojego sprzętu skitourowego nie mam, a nawet, gdybym miał, to wnoszenie go Roztoką lub Boczaniem jest przyjemnością dla masochistów chyba. Jedynym niebezpieczeństwem jest właśnie to, że będie można narty wypożyczyć już wysoko i zjechać sobie wygodnie, ale nie przesadzał bym z demonizowaniem. Naprawdę chętnych do zjazdu Zawratem na północ nie powinno być zbyt wielu. Łączka to to jednak nie jest
uszba

Post autor: uszba »

dagomar pisze:swojego sprzętu skitourowego nie mam, a nawet, gdybym miał, to wnoszenie go Roztoką lub Boczaniem jest przyjemnością dla masochistów chyba

Raz tylko robiłam trasę skitourową ale pamiętam że na nartach wchodziłam a nie wnosiłam :think:
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Już widzę ile roboty będzie miał TOPR dobrze, że jeszcze sanek i jabłuszek nie ma na wypożyczeniu.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Kiedyś było takie powiedzonko - "każdy orze jak może, panie redaktorze". Ktoś chce zarobić. Raczej nie przypuszczam aby zbił kokosy.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

uszba pisze:Raz tylko robiłam trasę skitourową ale pamiętam że na nartach wchodziłam a nie wnosiłam
pod warunkiem, że niżej jest śnieg, w tamtym roku, kiedy byłem, zaczynał się powyżej lasu, a tak naprawdę dopiero na Karczmisku. W Roztoce nie byłem, ale pewnie nie było aż na tyle lepiej
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

świster pisze:Aga, nie załapałaś
Nie załapałam. Dzięki za wyjaśnienie. :)
świster pisze:Wyobraź sobie, że jesteś w Stawach i masz zamiar wracać przez Zawrat do Zakopanego. Prognozy super, więc drałujesz z buta (brnąć w głebokim śniegu) czy za kilkadziesiąt złoty (?) wypożyczasz narty i szusujesz Zawratem?
Idę od dołu na nartach i nie myślę o wypożyczeniu, gdyż na nogach mam swoje. ;) Jeśli bym nie miała swoich. No cóż, wolę iść od początku na nartach niż tylko od Piątki.
Naprawdę uważam, że jeśli komuś zależy na ski, to wypożyczy sobie w Kuźnicach. A jeśli nie chce się nosić? No cóż, tak już jest, że jeśli chce się zjechać, to i nosić trzeba. :) Czy pod butem czy na plecach. Lekkie to nie jest, a czy warto to już każdy sobie sam na to pytanie odpowiada. :)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
Awatar użytkownika
andy67

manfred pisze:Już widzę ile roboty będzie miał TOPR dobrze, że jeszcze sanek i jabłuszek nie ma na wypożyczeniu.
I to jest jakaś myśl - zacznę skitury od jabłuszka :)) Lżejsze, tańsze i zgubić nie żal.
Każdemu jego Everest...
świster

Agaar pisze:Naprawdę uważam, że jeśli komuś zależy na ski, to wypożyczy sobie w Kuźnicach.
Piszesz to z perspektywy osoby, która ma skitury i potrafi ich używać ;)
Nie widzę nic złego w tej wypożyczalni. Jeśli kto nie próbował tej zabawy, a chciałby to dlaczego nie od razu w pięknych okolicznościach przyrody? Jakaś lajtowa trasa do Koziej Dolinki a może klasyk z Koziego Wierchu?
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

świster pisze:Jakaś lajtowa trasa do Koziej Dolinki
a którędy ?
:)
świster

dagomar pisze:a którędy ?
:? Coś mi się źle napisało :O

Chodziło oczywiście o Pustą.
Żleby Koziej Przełęczy są znaczniej węższe i od Zawratowego, wiec z łatwo tam raczej nie jest :P
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

świster pisze:Jakaś lajtowa trasa do Koziej Dolinki a może klasyk z Koziego Wierchu
Hehehe :) Ani z tego nie zjeżdżałam, ani z tego. Natomiast słyszałam jak to początkujący chcieli sobie zjechać z Koziego no i w pory prawie narobili.... schodząc w rakach... :D Jeśli ktoś jest super narciarzem, to niech wypożycza sobie w 5 Stawach skitury i łazi po okolicy. Pewnie jest też rozważny itd. Pójdzie na Zawrat i zjedzie sobie tą samą trasą. Łatwo, lekko i przyjemnie w dobrych warunkach.
Jeśli jakiś delikwent, który nie lubi myśleć... wpadnie na pomysł wypożyczenia. Pójdzie z myślą, że zjedzie z Koziego albo, co najgorsze... z Koziej... :O trafi na lód, a jakże. No i dupka zbita, że tak powiem. :]

To się naprawdę wydaje łatwe. To się miło ogląda jak ktoś zjeżdża itd. Natomiast umiejętności trzeba posiadać. Nie wątpię, że taki Dagomar sobie super poradzi (nie wiem jak Ty jeździsz Świster). Natomiast wydaje mi się, że większość odbiorców by nie wiedziała co ze sobą zrobić na tych nartach.
Awatar użytkownika
myszoz

Post autor: myszoz »

Agaar pisze: No i dupka zbita
Tylko dupka? To i tak dobrze. :D
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Agaar pisze:Nie wątpię, że taki Dagomar sobie super poradzi
Mówiąc uczciwie wątpię, jeżdżę dobrze po twardym śniegu, od biedy zjadę nawet po lodzie, ale w kopnym - nartami skitourowymi o innym środku ciężkości nie jeździłem, więc nie potrafię. Chętnie za to bym się nauczył , najpierw z niedźwiedzia, potem z Zawratu na południe, może z gGadkiej, a w końcu i z Zawratu na północ.
Awatar użytkownika
andy67

Agaar pisze:Natomiast wydaje mi się, że większość odbiorców by nie wiedziała co ze sobą zrobić na tych nartach.
I dla tych właśnie będą jabłuszka :))
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ