JESIENNE PIENINY.

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

JESIENNE PIENINY.

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Jesień....kojarzy mi się z dywanami kolorowych, pachnących liści, nitkami pajęczyn unoszonych wiatrem w powietrzu, przyjemnym ciepłem promieni słonecznych.
Taka właśnie budzi wenę twórczą w poetach i malarzach.

To zdecydowanie najpiękniejsza pora roku – w górach zwłaszcza....

Ubiegłoroczna – kapryśna, deszczowa i brzydka - nie pozwoliła Pieninom pokazać swoich uroków turystom.
W tym roku też się na to zanosiło...
Na szczęście prognozy pogody nie sprawdziły się i zamiast deszczowej pierwszej połowy października, mieliśmy piękną, słoneczną, suchą i dość ciepłą..

Nie można było przegapić takiej okazji :).

Telefon do naszej gospodyni, szybkie pakowanie i wczesnym popołudniem witamy urocze, skąpane w słońcu Krościenko.
Dni już krótkie, za późno, żeby się gdzieś dalej wybrać, ale chociaż na Sokolicę przez Czertezik i Sokolą Perć damy radę przed zmrokiem.
Znajome już teraz widoki cieszyły oczy kolorami.

Jesień wyciągnęła paletę barw, powoli i delikatnie zaczęła swoją malarską pracę.

Obrazek

Obrazek

Sosenkę ozdobiła bukiecikiem kwiatków.....

Obrazek

We wtorek, w pochmurny ranek, spacer po szczawnickim parku i do schroniska Bereśnik.

Obrazek

A tam...cóż za miła niespodzianka :)

Obrazek

Chyba nasz dobry nastrój rozgonił chmury i do Szczawnicy wróciliśmy razem z Bartkiem i Asią przy słonecznej, choć chłodnej pogodzie :).
Przez następne dni było już tylko słońce.
W takich warunkach wędrówki po pienińskich szlakach były kolorowe i piękne :).

Zajrzeliśmy do Czerwonego Klasztoru przez Leśnicę i Przełęcz pod Klasztorną Górą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na środku asfaltu Drogi Pienińskiej wygrzewał się zaskroniec, wzięty przez wystraszonych turystów za żmiję.
Patrzył spokojnie i litościwie swoimi gadzimi oczami, w których była prośba, żeby mu krzywdy nie zrobić.
:? ...No nie tak wygląda i zachowuje się żmija.
Podzieliłam się swoimi spostrzeżeniami z grupką obserwujących i po zrobieniu zdjęć, delikatnie przeniosłam go głębiej na trawnik, gdyż groziło mu niechybnie rozjechanie przez rowerzystów.
:O Kto by pomyślał, że „spód” ma taki kolorowy....

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozazdrościliśmy licznym wycieczkom rowerowym i sami też taką sobie zrobiliśmy :).

Obrazek

Obrazek

W piątek poszliśmy na Radziejową. Tu jesień już śmielej zaszalała z paletą barw.
Na takim miękkim dywanie można się poczuć jak za dawnych, :? hm...nawet za bardzo dawnych lat :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tatry w przepięknych mgiełkach wyglądały bajecznie,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tak samo jak zachód słońca, który nas spotkał na czerwonym szlaku nad Rezerwatem Biała Woda.

Obrazek

W piątek przyjechali Roman z Beatką i synkiem (forumowi Ermen i Camzik) i w kolejnych dniach przemierzaliśmy razem pienińskie dróżki.
Było super :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:think: Nie dziwię się, że się tak zapatrzyła......

Obrazek

Obrazek

Widoczne z Łapszanki Tatry w ciepłych promieniach zachodzącego słońca zapierają dech...

Obrazek

A to już z kolejnej wycieczki - Czorsztyn, Majerz, Macelak, Przełęcz Szopczańska.

Obrazek

Obrazek

Tu już nie było żartów. Na środku drogi prowadzącej z Przełęczy Szopczańskiej leżała żmija.
Świdrujące złowrogo ślepia, przy próbie przesunięcia – nadymała się i syczała .
To nie spokojny, poczciwy zaskroniec....
Na szlaku sporo turystów i dzieci, nie byłoby ciekawie, gdyby jakieś dziecko niechcący ją nadepnęło :?.
Jakoś udało się delikatnie przegonić ją z tego miejsca.

Obrazek

Obrazek

W poniedziałek Romek i Beatka pojechali zajrzeć w Tatry, a my z Grani Małych Pienin – na Przełęcz pod Tokarnią i przez Leśnicę do Szczawnicy.
Przepiękny widokowy szlak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I znów wspólna wycieczka we wtorek, gdzie innym szlakiem (a częściowo bez) doszliśmy na Przełęcz pod Klasztorną Górą.

Na Haligovcach ledwo co opadły poranne mgły.

Obrazek

Na polance rosło kilka ziemowitów.
Miło spotkać takie piękne kwiaty wśród pożółkłych naokoło traw.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatka i Roman wyjeżdżali po południu do domu, więc tu nasze drogi (nie bez żalu) się rozeszły.
Oni wrócili do samochodu, który został w Leśnicy, a ponieważ nam się nie spieszyło poszliśmy Drogą Pienińską.
Niesamowite, jak przez kilka dni zmieniły się barwy - z delikatnie jesiennych, na bajkowo kolorowe.

Obrazek

Oświetlone ostrymi promieniami słońca robiły wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W środę my wracaliśmy do domu i żeby nie stracić pięknego dnia, poszliśmy raniutko na Trzy Korony, popatrzeć na jesienne mgły z góry.
Na szlaku ani jednej żywej duszy...no może tylko dwie sarenki, które szybko uciekły gdy usłyszały stukot naszych kijków.
Na dole mglisto, wyżej promienie słońca przebijały się przez gałęzie drzew.
A na szczycie...prawdziwy spektakl...
Zmieniający się na naszych oczach biało - kolorowy krajobraz po prostu przykuł nas do tej małej platformy i przez bite trzy godziny patrzyliśmy na to wspaniałe widowisko.
Byliśmy sami i nikt nie przeszkadzał nam w jego odbiorze.
Po godzinie jedenastej zaczęły przychodzić wycieczki i powoli my też musieliśmy swoją zakończyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepiękne zakończenie naszego dziewięciodniowego pobytu w jesiennych Pieninach zafundowała nam Matka Natura.
Mam nadzieje, że w przyszłym roku kapryśna ostatnio aura, pozwoli nam te cudeńka znowu zobaczyć.

A teraz liczę po cichutku na choć kilka takich pięknych, pogodnych dni w drugiej połowie października.
A dlaczego....hm....wiadomo.... :).

Dziękuję bardzo Beatce, Romkowi i Pawełkowi, za piękne wycieczki, oraz miłe chwile spędzone razem na pienińskich szlakach i nie tylko.....
Było wspaniale i mam nadzieję, że uda się zrealizować nasze pienińskie, zimowe plany :).

Dziękuję też Barkowi i Asi za rozjaśnienie tego pochmurnego dnia na Bereśniku i dotrzymanie towarzystwa w drodze powrotnej do Szczawnicy :D.

Ala :).
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Zakochani w Tatrach pisze:Nie dziwię się, że się tak zapatrzyła....
Zdjęcie roku forum tatry.prv.pl!
Zakochani w Tatrach pisze:A na szczycie...prawdziwy spektakl...
faktycznie!
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Alan pisze:Zakochani w Tatrach napisał(a):
Nie dziwię się, że się tak zapatrzyła....

Nie tylko krasule lubią Tatry.... ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
krzymul

Piękna jesień Świdnik & Zawiercie....super, jestem zauroczony. :)
Pozdrawiam.
Żabi Koń

Post autor: Żabi Koń »

Zazdrość aż mnie ściska! :D
Awatar użytkownika
Barek

Post autor: Barek »

No ost dzien z 3 Koron to prawdziwy deser tego wyjazdu widze :-)normalnie full wypas...te zaskronce i krowa...a najbardziej te sarny chyba mi sie podobaja, no i te barwy...faktycznie przez kilka dni nabralo to wszsytko jeszcze wiekszych barw :D,kurde chyba tez musze jakies foto wstawic, tylko zanim cos wybiore to chyba zima mnie zastanie ;)
Teraz widze jak wygladaly Tatry z perspektywy Radziejowej w piatek...z gory to wygladalo zupelnie inaczej...:)Przeprowadze jakas mala selekcje i cos wrzuce :)
pozdrowki
Awatar użytkownika
camzik

Post autor: camzik »

Zakochani w Tatrach pisze:Dziękuję bardzo Beatce, Romkowi i Pawełkowi, za piękne wycieczki, oraz miłe chwile spędzone razem na pienińskich szlakach i nie tylko.....
Z wzajemnością Alu :). te morza mgieł i kolorowe drzewa z Trzech Koron- bajka, eh jak żałowaliśmy, że nie możemy zostać kilka dni dłużej...
Pozdrowienia ciepłe :), no i powoli czekamy już na zimę ;)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Fantastyczna feria barw!
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Dopiero teraz zobaczyłem wszystkie zdjęcia, wcześniej mi się nie otwierały.
No i oczy mi wyszły na wierzch...to naprawdę boli ;) :))
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

W Twojej relacji Alu jesień rzeczywiscie pięknie pomalowała góry ..prawdziwy cud natury

To jest niesprawiedliwe ! macie wszystko i czas i pogodę i góry i super towarzystwo na wędrówki :D
i jeszcze do tego wszystkiego cudne widoki na Tatry
ja oponuję !

Zakochani w Tatrach pisze:poszliśmy raniutko na Trzy Korony
pięknie dziekuję za ememeska :)
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Alan pisze:Zdjęcie roku forum tatry.prv.pl!
...Naprawdę ???....:)
Ala pisze:To jest niesprawiedliwe ! macie wszystko i czas i pogodę i góry i super towarzystwo na wędrówki
:think: To jest całkowicie sprawiedliwe :))...

Na wolny czas zapracowałam sobie solidnie przez 37 lat - teraz korzystam, póki mogę :D
Reszta, to już dobra robota mojego Anioła Stróża Górskiego ;) :)).
Ala pisze:pięknie dziekuję za ememeska
Mam taką przypadłość, że jak jestem w górach i widzę coś pięknego, to bardzo chciałabym, żeby moi znajomi góromaniacy i górscy przyjaciele natychmiast to samo mogli zobaczyć.
Gdybym miała taką moc i mogła ich teleportować, to w jednej chwili zapełniłaby się ta platforma widokowa i razem oglądalibyśmy to wspaniałe widowisko.

:? No niestety, tak się nie da, więc chociaż powysyłam ememeski, zadzwonię i poopowiadam......

Potem napiszę relację z nadzieją, że zrobię nią przyjemność :).

:? Trochę mnie peszy i smuci, kiedy wzbudza inne odczucia :( :(.

A to dla Barka :).

...po prostu kicz :))

Obrazek
Zakochani w Tatrach
włóczęga

Post autor: włóczęga »

Zakochani w Tatrach pisze:Potem napiszę relację z nadzieją, że zrobię nią przyjemność .
Dzięki. To było przyjemne czytanie i oglądanie.
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

magiczne foto
super relacja

ps.
Złota Polska Jesień jednak istnieje :D
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

Zakochani w Tatrach pisze:Alan napisał(a):

...Naprawdę ???....
zdjecia, ktore zwracaja na siebie uwage dziele na zdjecia dobre i zdjecia ladne
jedno zdjecie pokazane w tym roku na forum zapadlo mi w pamieci:
http://www.tatry.inspiration.pl/viewtopic.php?t=6889 - tutaj wystepuje jako trzecie w kolejnosci i jest to wlasnie zdjecie dobre, bardzo dobre, ale mam te przewage, ze widzialem je na fotogramie o wymiarach 60x40cm - robi wrazenie :) , no i dla mnie jest poza konkurencja
Twoje zas zdjecie zaliczam do tej samej kategorii zdjec dobrych - wiec uznajmy, ze tamto, autorstwa M.z.z T sie nie liczy i w tym momencie Twoje dla mnie jest zdjeciem roku :)
w relacji sa tez zdjecia ladne - chocby z Trzech Koron
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Alan pisze:w tym momencie Twoje dla mnie jest zdjeciem roku
Alan pisze:w relacji sa tez zdjecia ladne - chocby z Trzech Koron
Ponieważ fotograf ze mnie żaden, to bardzo mnie cieszy Twoja opinia :D.

Czasem laikowi też się uda jakieś przyzwoite zdjęcie, ale to czysty przypadek :)).

Pozdrawiam serdecznie.

Ala :).
Zakochani w Tatrach
ODPOWIEDZ