Rowerem z Krakowa w Tatry
Rowerem z Krakowa w Tatry
Witam. W przyszłym tygodniu chcę sobie zrobić samotną wycieczkę z namiotem, wyjazd z Krakowa, objechanie Tatr dookoła i powrót. Nie wiem jednak którędy najlepiej jechać, możecie polecić jakąś trasę? Z jednej strony im mniej samochodów tym lepiej, z drugiej, nie mam GPS, więc nie chciałbym się też pogubić:). Chodzi mi głównie o dojazd i powrót.
Re: Rowerem z Krakowa w Tatry
Wybierz trasę szlakiem turystycznym z boku od głównych dróg i przede wszystkim trzymaj się z dala od "zakopianki"moonkey pisze:Witam. W przyszłym tygodniu chcę sobie zrobić samotną wycieczkę z namiotem, wyjazd z Krakowa, objechanie Tatr dookoła i powrót. Nie wiem jednak którędy najlepiej jechać, możecie polecić jakąś trasę? Z jednej strony im mniej samochodów tym lepiej, z drugiej, nie mam GPS, więc nie chciałbym się też pogubić:). Chodzi mi głównie o dojazd i powrót.
Jest np. taki szlak niebieski przez Pogórze Wielickie do Myślenic, dalej przez Beskid Makowski do Rabki, przez Rabę Wyżnią i Orawę.
Powrót np. przez Spisz, okrążyć Gorce, Mszanę Dolną i dolinę Krzyworzeczki.
Możliwości jest bardzo wiele.
Jeżeli będziesz miał dobrą mapę to GPS nie jest potrzebny.
Trasę możesz sobie zaplanować na podstawie map "Compassu" :
"Okolice Krakowa", "Beskid Średni (Makowski)", "Wokół Babiej Góry", "Tatry i Podtatrze". Część tych map jest również dostępna online, tutaj:
http://www.e-gory.pl/index.php/Mapy-onl ... owski.html
Pozdrowienia
Basia
-
tyberiusz1437
-

Chyba nie da się zrezygnowac z zakopianki niestety, nienakładając przy tym wielu kilkometrów. Ja pojechałbym do Poronina, mimo iż już w nowym Targu można odbic na Łysą Polanę, ale jak Tatry dookoła to dookoła. Z Łysej Polany fantastyczna droga przez słowackie miasteczka. Wszystkie rozwiązania znajdziesz faktycznie za pomocą linku danego wyżej przez Basię.
http://kartografia.com/wyswietl.php?category=mapytopo
sklep (sprawdzony) z "setkami" topograficznymi całej Polski, bardzo dokładnymi, o wiele bardziej, niż w przeciętnej mapie GPS, idealnymi na rower, wyznaczysz trasę bez problemów.
sklep (sprawdzony) z "setkami" topograficznymi całej Polski, bardzo dokładnymi, o wiele bardziej, niż w przeciętnej mapie GPS, idealnymi na rower, wyznaczysz trasę bez problemów.
luknij na moje panoramy i galerie