Moja znajoma wybiera się w Atlas Wysoki wraz z mężem i dzieckiem (7 lat). Szuka wszelkich informacji dotyczących:
1. Trudności szlaków
2. Przebiegu szlaków (polecane mapy)
3. Warunków jakie może spotkać
4. Rzeczy, która są niezbędne (nie mówiąc o oczywistych w stylu buty trekingowe itp.)
Jeśli na forum jest ktokolwiek, kto może udzielić jakiś informacji na ten temat (lub inny, nie wymieniony), będę wdzięczny.
Atlas Wysoki
Re: Atlas Wysoki
Bardzo dobre mapy (jak na ten Afrykę) są na mapy.mk.cvut.cz. Większość ścieżek zaznaczonych na mapach i prowadzących w sensowne miejsca (tzn. z wioski do wioski, wgłąb doliny, ale nie "do nikąd") istnieje w terenie i mają standard ścieżek dla mułów. Oprócz tego jest wiele innych ścieżek, które mogą się nagle kończyć, ale trudno je pomylić z głównymi szlakami. Ścieżka na Toubkal też jest dobrze widoczna w dzień, ale w nocy trzeba uważać. Orientacyjne trudne są tylko przejścia przez wioski, jeśli nie chce się przechodzić przez wysokie kamienne murki.Huczaj pisze:Moja znajoma wybiera się w Atlas Wysoki wraz z mężem i dzieckiem (7 lat). Szuka wszelkich informacji dotyczących:
1. Trudności szlaków
2. Przebiegu szlaków (polecane mapy)
3. Warunków jakie może spotkać
4. Rzeczy, która są niezbędne (nie mówiąc o oczywistych w stylu buty trekingowe itp.)
Jeśli na forum jest ktokolwiek, kto może udzielić jakiś informacji na ten temat (lub inny, nie wymieniony), będę wdzięczny.
Warunki zależą od pory roku, np. w czerwcu jest bardzo przyjemnie, w strumieniach i wodospadach mnóstwo wody, a śnieg tylko na szczytach.
Rzeczy niezbędne - jak w każdych górach. Zbędne są natomiast moim zdaniem tabletki do oczyszczania wody.
byłem na Toubkalu dwa tygodnie temu. Do wyjscia potrzebne były raki i czekan. Śnieg zaczynał się od 2800m i w wyższych partiach jest twardy - przypomina to co w naszych Tatrach jest w maju. Sporo ludzi jeździ na skiturach. Ponoć w styczniu śniegu bylo sporo więcej. Widziałem nawet spore stare lawinisko niedaleko schroniska.
Niedługo na mojej stronie www pojawi sie relacja z wyjazdu.
poniżej prognoza pogody dla Toubkala:
http://www.mountain-forecast.com/peaks/ ... casts/4167
Niedługo na mojej stronie www pojawi sie relacja z wyjazdu.
poniżej prognoza pogody dla Toubkala:
http://www.mountain-forecast.com/peaks/ ... casts/4167