Na Słowacji wcale nie tak drogo

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
krzymul

Na Słowacji wcale nie tak drogo

Post autor: krzymul »

Wbrew wcześniejszym opiniom ceny na Słowacji dla polaków ze strefy slabej złotówki nie są wysokie, a nawet...
I tak nocleg w Nowej Leśnej w warunkach rzekłbym komfortowych w porównaniu z tymi w Zakopanem 9 euro osobodoba, w Zakopcu 40 zł.
Parking w Podbańskiem na parkingu u "Rumcajsa" 3,5 euro, gdzie w Palenicy 20 zł.
Obiad w Szczyrbskim Plesie w Furkotce 4,9 euro, gdzie w Pstrągu na Krupówkach (porównywalny) ponad 30 zł.
Podróż elektriczką nieporównywalnie tańsza niż busami w Polsce.
Cena Bażanta 0,52 euro, u nas w Zakopcu tańszego piwa niż 3 zł trudno uświadczyć, a Bażant nie muszę dodawać wyśmienity.
Wejście do Parku w Polsce 4,4 zł na Słowacji 0 euro, no ale o tym każdy wie.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Po ile bilet na elektriczkę?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

Jaka frekwencja w Novej Lesnej w porównaniu do lat ubiegłych ?
Jeżeli to nie tajemnica, to który dom ma taki komfort za 9 euro, bo się za 10 dni wybieram i chciałbym go zasmakować ?
Awatar użytkownika
krzymul

Elektriczka Nova Lesna - Stary Smokovec : 0,32 euro
Tatranska Polianka - Nova Lesna 0,64 euro
Dla porównania , Zakopane - Kiry 4 zł , do Łysej P. 8 zł
St. Smokovec - Hrebieniok 4,9 euro , "wte i wewte" 5,9 euro
Ale już parking w Trzech Źródełkach 4,7 euro , w Popradskim Plesie 5 z groszami. W białej Wodzie miałem za darmo, jak przyjechałem nikogo nie było, jak wracałem już nikogo nie było. O dziwo w Szczyrbskim też zaparkowałem za darmo.
@Jagiellonia w Tatrach, frekwencja 50% w porównaniu z np. ubiegłym rokiem.
Szczególnie widać to bardzo rano, lub oglądając pochód wieczorem z elektriczki. Żadna tajemnica, www.mottprivat.sk
Zaleta: blisko elektriczki na Slavkowskiej 324.
Aha, żeby było jasne rasistą nie jestem, ale dom wynajmuje bardzo miłe słowackie młode małżeństwo ( nie cyganie ).
Choć dwa lata temu byłem u cyganów i nie było źle,...tylko trochę daleko.
Pozdr.

Edyt.
Puste szlaki - bezcenne.
Ostatnio zmieniony ndz 16 sie, 2009 przez krzymul, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Jeszcze niedawno płaciłam niecałe 30zł za nocleg... ale w sumie nie jest tak źle za 40zł. Kwaterki ładne, ludzie zwykle mili, w góry blisko. :)

P.S. Gdzie znajdę rozkład jazdy elektryczki w necie?
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
Awatar użytkownika
krzymul

Agaar pisze:P.S. Gdzie znajdę rozkład jazdy elektryczki w necie?
Dają pełny rozkład na "dworcu" w Novej Lesnej przy zakupie biletu
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

O! to chyba przez to Euro :D Wcześniej nie dawali rozkładu. Cenne info, a stronę z rozkładami też znalazłam, Basia podała jakiś czas temu na forum. :)
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
slax

Post autor: slax »

Nie wiedziałem że wejście do parku na Słowacji nic nie kosztuje
Awatar użytkownika
ermen

Post autor: ermen »

Wcale nie jest tak tanio. Wręcz przeciwnie. Przywołujesz elektryczkę która rzeczywiście w porównaniu z busami w Polsce jest tania. Porównałeś jednak ceny biletów autobusowych?

Kilka przykładów cen które pamiętam: Paliwo jest bardzo drogie - ON po 1.1 Euro. Parkingi od Szczyrbskiego na wschód wszystkie po 5,4 E za dobę (juz po 3 godzinach kasują na maxa). Bażanta nie kupuje, szczególnie tego sikacza 10% ekstraktu. Za to zjadliwy Kelt w sklepie ok. 0,7-0,8. Chleb ok 1,0 za 600 gramów. Knedliczki po 0,9 za 450 gramów. Gulasz madziarski w puszce po 1,3. Dobra wędlina w Tesco zaczyna sie od uwaga 7,5 Euro!! Prawdziwa szynka (nie taka mielona ze wszystkim i prasowana) to wydatek "raptem" 9,9 Euro/kg.
Reasumując, jest "tanio jak barszcz".
krzymul pisze:
Edyt.
Puste szlaki - bezcenne.
Znam na Słowacji szlaki na których wielu ludzi nigdy nie spotkasz. Ale jeśli ktoś na podstawie tego wpisu mysli że w dolinie Wielickiej, Kieżmarskiej, Mięguszowieckiej czy Zimnej Wody spotka mało ludzi to się bardzo zdziwi. Nie jest to "stonka totalna" jaka można zaobserwowac nad Morskim Okiem czy w Kościeliskiej. Jest to normalna "stonka sezonowa" ...
Ostatnio zmieniony ndz 16 sie, 2009 przez ermen, łącznie zmieniany 1 raz.
Tatry......., Pieniny......., Dolomity......... Moje najwspanialsze
Awatar użytkownika
krzymul

Nie wiedziałem że wejście do parku na Słowacji nic nie kosztuje
Ano,... za to jak kulasa skęcisz, a sie nie ubezpieczysz to poczujesz poza bólem ubytek w portfelu. Chyba, że dokuśtykasz. ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ermen

Jest jeden szlak gdzie za wstęp musisz zapłacić. To szlak z Ptasiowej Rówienki na Szeroką Przełęcz Bielską. Też warto o tym pamiętać. Ile teraz trzeba dać dziadkowi nie wiem.
Awatar użytkownika
krzymul

Wcale nie jest tak tanio. Wręcz przeciwnie. Przywołujesz elektryczkę która rzeczywiście w porównaniu z busami w Polsce jest tania. Porównałeś jednak ceny biletów autobusowych?
Masz w Zakopanem jakąś inną alternatywę.
Reasumując, jest "tanio jak barszcz".
Jak chcesz to i u nas w kraju możesz drożej, trzeba sobie jakoś radzić.
A pisząc szlaki puste, rzeczywiście nie miałem na myśli zupełnej pustki. Ale to drobiazg w poróenaniu z Zawratem , Giewontem czy Świnicą i wielu innymi i wcale nie musi to być MOko czy Kościeliska. Tak się składa, że byłem tydzień tam i tydzień tu, porównanie niesamowite.
A w Dolinie Koprowej na Zawory i Gładki(ą) zero luda,...serio, nie mam powodu by oszukiwać.
A ten 10% nie taki zły, rzecz gustu.
Jeszcze co do cen na artykuły z których korzysta się jako podstawowa potrzeba.....też nie mam powodu by kłamać.
W kraju naszym napewno jak będziesz chciał znajdziesz drożej.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzymul

Jest jeden szlak gdzie za wstęp musisz zapłacić. To szlak z Ptasiowej Rówienki na Szeroką Przełęcz Bielską. Też warto o tym pamiętać. Ile teraz trzeba dać dziadkowi nie wiem.
Też nie wiem, nie korzystałem. To ze Zdiaru ?, ścieżka przyrodnicza, czy coś takiego.
Aha , no i na "szlaku" w Jaskini Bielskiej też i to "słono" ;) :P
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ermen

Zawory (Gładka P.) to jedno z miejsc gdzie można iśc w ciemno w środku sezonu i miec spokój i ciszę. Robiłem kilka lat temu na początku sierpnia przy przepięknej pogodzie pętlę Cicha -Koprowa. Ponieważ zabawiłem w okolicy spory kawałek czasu to miałem okazję policzyc ile tego dnia było na Zaworach i Gładkiej osób. Na Zaworach nie doliczyłem się nawet 40 osób. Na Gładką dotarło około 25 sztuk. A poniżej Gładkiej po polskiej stronie płynęła rzeczka ludzi na Zawrat i z Zawratu.

Ps. Ten płatny szlak to oczywiście ze Ździaru, ale opłatę uiszczasz na Ptasiowej Rówience. Mozna tam dojść z dwóch stron. Za bilet otrzymuje się jakies materiały o dolinie Monkowej i przyrodzie Bielskich (tak przynajmniej było 4 lata temu).
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

Rzeczone materiały to był wydatek jak mnie pamięć nie myli 40 koron, a przeliczali chyba 30 koron za euro. Będzie pewnie jakieś 1,30.
Awatar użytkownika
arturprzeklasa

Post autor: arturprzeklasa »

Bilet na Szeroką Przełęcz kosztuje 1 Euro, brak żadnych materiałów, tylko kolorowy bilet.
Porównywanie cen noclegów w Nowej Leśnej z zakopiańskimi jest nie do końca fair. Raczej Murzasichle tu pasują...
Co do elektriczki: superwygodne i tanie rozwiązanie komunikacyjne.
Mówiąc o "zakopiańskiej drożyźnie" nie wypada nie wspomnieć o cenach kolejek i wyciągów po pd. stronie Tatr - 8,30 Euro na Solisko i z powrotem to dość sporo :-)
Acha - w sklepie na Łysej wczoraj przeliczali Euro 1:5
Awatar użytkownika
krzymul

Ja przeliczałem Euro 1:4,05 , bo po tyle "niestety" z końcem lipca kupiłem.
arturprzeklasa pisze:Porównywanie cen noclegów w Nowej Leśnej z zakopiańskimi jest nie do końca fair. Raczej Murzasichle tu pasują...
Dlaczegóż ? ,.... odległość ?. Wg mnie odległość w tym przypadku nie gra roli.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DeGie

Post autor: DeGie »

Tatrzańska Łomnica lub Stary Smokowiec = Zakopane
Nowa Leśna = Murzasihle

Tatrzańska Łomnica i Stary Smokowiec to centra docelowe, tak jak Zakopane. Nowa Leśna i Murzasihle to noclegi.
Awatar użytkownika
krzymul

Hm,... Tatrzańska Łomnica i Stary Smokowiec nie mogą równać się z Zakopanem, tam trudno o kwaterę których w Zakopanem multum. Tam same hotele i pensjonaty.

Zakopane, Murzasihle, Ząb, Bukowina T. = Nova Lesna, Wielki Slavkow, Pod Lesom.

Stary Smokowiec, Tatranska Polianka, Strbskie Pleso, Popradske Pleso = Kuźnice, Kiry.
To tak moim zdaniem.
Pozdrawiam.
komorfil

Post autor: komorfil »

ermen pisze:Dobra wędlina w Tesco zaczyna sie od uwaga 7,5 Euro!! Prawdziwa szynka (nie taka mielona ze wszystkim i prasowana) to wydatek "raptem" 9,9 Euro/kg.
A w Polsce to niby ile kosztuje DOBRA wędlina?
Sprawdziłem. Ceny od 40 do 120 zł za kilo. To chyba tak między 9 a 28 euro, prawda?
Drogo to jest w Chorwacji, z której właśnie wróciłem. Tam zwykła wędlina kosztuje ok. 60 zł za kilo.
ODPOWIEDZ