Tatry nocą tylko dla niedźwiedzi

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Tatry nocą tylko dla niedźwiedzi

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Gazeta Krakowska pisze: Tatry nocą tylko dla niedźwiedzi
źródło: Gazeta Krakowska - 2009/06/25

500 zł może kosztować nocny spacer w górach. Zaplanuj więc wcześniejszy powrót ze szlaku.

Jesteś po zmroku w Tatrach? Uważaj, może czekać cię kara! Tatrzański Park Narodowy przyznaje, że mimo zakazu przebywania w Tatrach od zmierzchu do świtu, turyści chodzą po szlakach nawet do późna w nocy. Zdarzają się nawet osoby, które na terenie parku w nocy biwakują i rozpalają ogniska. TPN będzie przypominał turystom o obowiązującym zakazie, a w najbardziej drastycznych przypadkach łamiącym przepisy grożą mandaty do pięciuset złotych.

Od kilku lat w polskiej części Tatr obowiązuje zakaz poruszania się po szlakach od zmierzchu do świtu. Ma to na celu zarówno bezpieczeństwo turystów, jak i ochronę dzikich zwierząt, które potrzebują od ludzi odpocząć.

– Chodzimy po górach w ciągu dnia a w nocy dajmy zwierzętom spokój – tłumaczy Paweł Skawiński, dyrektor TPN. – Większość zwierząt, w tym niedźwiedź, bardziej aktywna jest w nocy. Dlatego zdecydowaliśmy, że noc ma być dla nich. Jednocześnie park przyznaje, że zakaz ten jest powszechnie łamany. Z jednej strony wiele osób nie wie o tym, że po zmierzchu Tatry są zamknięte dla turystów. Ale są i tacy, którzy zasadę tą jawnie lekceważą.

– Kiedyś między godziną 22 a 2 liczyliśmy turystów idących drogą z Morskiego Oka – przypomina Skawiński. – Naliczyliśmy ponad 80 osób. To pokazuje jaka to skala problemu. Dlatego będziemy bacznie zwracać uwagę na to zjawisko a w drastycznych przypadkach nakładać mandaty. Wyobraźnia turystów nie ma granic.

– Nie chodzi tylko o nocne chodzenie po szlakach – podkreśla Edward Wlazło, komendant Straży Ochrony Parku. – Podczas patroli spotykamy ludzi biwakujących w nocy w Tatrach czy rozpalających ogniska. A takie zachowanie jest niedopuszczalne. Czasem na takim biwaku są dzieci. W takich sytuacjach najpierw pouczamy, a potem w przypadku rażącego łamania przepisów nakładamy mandaty. Sami turyści są zresztą podobnego zdania.

– Jeśli ktoś celowo szaleje w nocy po górach to karać – zgadza się Aleksander Lis, turysta z Leszna. – Ale jeśli ktoś zmęczony wraca ze szlaku później niż zaplanował, to nie widzę w tym nic złego. Takie rzeczy się zdarzają. Takich turystów straż parku karać nie zamierza.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Karać, a jak nie zapłaci to do pierdla wsadzać. ;)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zygmunt Skibicki pisze:Zaplanuj więc wcześniejszy powrót ze szlaku.
Zygmunt Skibicki pisze: Ale jeśli ktoś zmęczony wraca ze szlaku później niż zaplanował, to nie widzę w tym nic złego. Takie rzeczy się zdarzają. Takich turystów straż parku karać nie zamierza.
Wręcz porażająca logika.
Jestem gorszego sortu...
gregor

Post autor: gregor »

A ja kiedyś nie mogłem zasnąć niedaleko drogi do Morskiego Oka ,bo TPN gości odwoził po imprezie.Chyba ze 16 razy jechali,ale misio blaszanych potworów się boi.Chciałem nadmienić,że pora była mocno po 22.00.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

gregor pisze:bo TPN gości odwoził po imprezie.Chyba ze 16 razy jechali,ale misio blaszanych potworów się boi.Chciałem nadmienić,że pora była mocno po 22.00.
To jeszcze nic. Śmieciarka o północy - to dopiero był hałas (też Morskie Oko).

inna sprawa, ze nocny zakaz jest nie dla bezpieczeństwa misiów a tuystów co by te misie mogli spotkać.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

mefistofeles pisze:
inna sprawa, ze nocny zakaz jest nie dla bezpieczeństwa misiów a turystów co by te misie mogli spotkać.
Bardzo kocham tych wszystkich mądrali wiedzących lepiej co dla mnie dobre a co złe.

Mam nadzieję że w tym przypadku jednak chodzi bardziej o misie i inne kozice.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Bardzo kocham tych wszystkich mądrali wiedzących lepiej co dla mnie dobre a co złe.
Andy. Prawo u nas to jak ogrodzenie. Silny przeskoczy, Sprytny obejdzie. Ale bydło się nie rozłazi :D
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

nie ma sie czego bac ,za leniwi sa zeby wyzej wchodzic a na drodze z morskiego oka moga lapac slaba wyczerpana stonke
świster

Post autor: świster »

gb pisze: Wierz mi na słowo - On do leniwych nie należy...
I dobrze, porządek musi być.
Awatar użytkownika
caatoosee

Post autor: caatoosee »

gb pisze:a z "nowym Szeryfem" miałeś już do czynienia? Wierz mi na słowo - On do leniwych nie należy...
dobrze wiedziec,
a co to ma za sens lapac wzorowych tatromaniakow wszyscy wiemy ze tacy nie sa grozni dla natury a wrecz przeciwnie takich gory potrzebuja
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze: Silny przeskoczy, Sprytny obejdzie. Ale bydło się nie rozłazi :D
A Ty do której grupy należysz ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: A Ty do której grupy należysz ?
Nie lubie szufladek
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

mefistofeles pisze:
andy67 pisze: A Ty do której grupy należysz ?
Nie lubie szufladek
Wycofujemy się rakiem ?
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

andy67 pisze: Wycofujemy się rakiem ?
Nie. Może na niektórych groźba mandatu działa lepiej niż groźba spotkania z misiem. I tyle. Podejrzewam, że Park nie ma ochoty mieć problemów gdy miso kogoś napadnie.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Ja należe do bydła szkoda, że już nigdy w Tatrach w nocy nie będe.
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Ja też pewnie nie będę łaził po Tatrach nocą, tylko że ja nie widzę sensu robienia tego. Przecież w nocy się śpi (ew. bawi), a do chodzenia po górach jest dzień.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

manfred pisze:Ja należe do bydła szkoda, że już nigdy w Tatrach w nocy nie będe.
Musisz być silny i sprytny, a będziesz i to nie raz.
mefistofeles pisze:Silny przeskoczy, Sprytny obejdzie. Ale bydło się nie rozłazi
:)) :)) :))
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

I dobrze, porządek musi być.
Coś tu czuję oficjalną propagandę :) A co mają zrobić Ci którzy w górach byli i nie wyrobili się na czas z różnych powodów mniej lu bardziej losowych? siąść i płakać? nie wolno. Wracać? nie wolno. Nocować w schronie? nie ma miejsc. może na glebie? nie wolno. Przed schroniskiem? nie wolno. Wieć co ? rozpłynąc się? Mam nadzieje, że dla takich własnie przypadków dyrektor Skawiński mówił:

" Dlatego będziemy bacznie zwracać uwagę na to zjawisko a w drastycznych przypadkach nakładać mandaty. Wyobraźnia turystów nie ma granic."
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Huczaj pisze:A co mają zrobić Ci którzy w górach byli i nie wyrobili się na czas z różnych powodów mniej lu bardziej losowych?
Nic. Dyć pisało, że spóźnialskich łapać nie będą.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Nic. Dyć pisało, że spóźnialskich łapać nie będą.
Ciekawe jak odróżnią np. tych którzy spóźnili się na ostatniego busa do Palenicy złapali stopa i idą do schronu po zmroku od tych którzy celowo wycodzą o 22 z Kuźnic po 4 piwach w knajpie żeby dotrzeć o północy do schronu.
ODPOWIEDZ