Dni ustawowo wolne od pracy a Zakopane.

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
los_anwilos

Dni ustawowo wolne od pracy a Zakopane.

Post autor: los_anwilos »

Na samym początku witam wszystkich!

Chciałbym poruszyć pewną kwestię, czyli dni ustawowo wolne od pracy, w okresie świątecznym (12 i 13 kwiecień). Jako, iż wybieram się do Zakopanego na Wielkanoc zastanawia mnie co się będzie działo w tych dniach, kiedy to teoretycznie prawie wszystkie sklepy powinny być zamknięte. Pewne jest, że w tym czasie tłumy turystów (w tym i ja ;) ) przeprowadzą atak na Zakopane. W chwili obecnej warunki do uprawiania turystyki są dość trudne i nie raczej przewiduje się większej poprawy w przeciągu najbliższych 10 dni. Dochodzę do wniosku, że tłumy "zwalą" się na Krupówki i Gubałówkę. Teraz moje pytania:
1. Czy sklepikarze/handlarze stracą taką okazję na zarobienie tyle "dudków"?
2. Czy wyciągi na Gubałówkę i Kasprowy będą wtedy otwarte?
3. Co z muzeami? Zamnnięte czy otwarte?
4. Czy obszar TPN będzie otwarty?
5. Gdzie się podzieją te tłumy?

Zapewne jesteście bardziej doświadczeni, bardziej obeznani. Jak to będzie?
Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

W niedzielę wielkanocną obowiązuje zakaz handlu, ale szczerze watpię by był on na dzikim zach... tj w Zakopanem przestrzegany.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Jest 12 dni ustawowo wolnych od handlu zatwierdzonych na 2009 rok. Wśród tych dni są Świeta Wielkiej Nocy (12 i 13 IV).Wydaje mi się , że pytanie było poprawnie sformuowane i dosyć jasne. Więc nie bardzo rozumiem "answersa" @gb. Ja Ci nie odpowiem choćbym chciał bo nie byłem w te święta w Zakopcu. :think: 8)
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
los_anwilos

Post autor: los_anwilos »

gb pisze:Mylisz Święta Kościelne z dniami "ustawowo" wolnymi...
Drogi gb, sytuacja prawna w Polsce przewiduje "dni ustawowo wolne od pracy", które między innymi wypadają w Święta Kościelne np. pierwszy dzień Wielkanocy, oraz drugi dzień Wielkanocy. Zachęcam do zapoznania się Dziennikiem Ustaw z 1951 r. Nr 4, poz. 28, z późn. zm. W takim razie pojęć nie mylę.
gb pisze:Być może jest to już przykład "pytania nowicjusza"...
Być może Twoja odpowiedź jest przykładem "nabijania postów przez doświadczonego użytkownika" gdyż nie wniosłeś nic do dyskusji, a pkt 4 regulaminu mówi m.in.:
Mariusz pisze:Trzymaj się tematu dyskusji!
Przepraszam za mały OT oraz ponawiam pytania zawarte w mojej pierwszej wypowiedzi i proszę o odpowiedź bardziej przyjaznych użytkowników ;)
Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

los_anwilos pisze:1. Czy sklepikarze/handlarze stracą taką okazję na zarobienie tyle "dudków"?
Jeśli za ladą staje właściciel sklepu to wolno mu pracować w te dni -tak mi się przynajmniej wydaje. Zawsze możesz zapytać na miejscu albo zaopatrz się "na zaś" ;)
los_anwilos pisze:4. Czy obszar TPN będzie otwarty?
będzie otwarty- byłam rok temu
los_anwilos pisze:5. Gdzie się podzieją te tłumy?
tradycyjnie, czyli dolinki, schroniska, parę osób wyjdzie wyżej, część założy narty, reszta będzie spacerować po Krupówkach
los_anwilos pisze:2. Czy wyciągi na Gubałówkę i Kasprowy będą wtedy otwarte?
Myślę, że będzie ale głowy nie dam. Na stronie http://www.pkl.pl/?strona,menu,pol,glow ... y,ant.html jednak trudno wyszukać tę informację
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Czy zakładasz, że z racji jakichkolwiek Świąt - nie będą kursowały pociągi do wybranych miejsowości?
Spróbuj dojechac gdzięś PKSem 1 stycznia, 25 grudnia lub w niedziele wielkanocną. Powodzenia.

gb - kolega zadał proste pytania, na kóre można udzilić odpowiedzi. Jeśłi tej odpowiedzi nie znasz - daruj sobie złośliwosci.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:ujmuje także kursy w tzw. "dni świąteczne"
cięzko ująć coś czego nie ma - wiekszość PKSów w te 3 dni po prostu nie kursuje.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Tak na marginesie chciałam napisać że "dni ustawowo wolne od pracy" to są wszystkie soboty. (w odróżnieniu od niedziel i świąt)]

Czyżby więc chodziło o soboty w Zakopanem ?

B.
aro

Post autor: aro »

Kolego Anwilos - napiszę krótko.
W długie weekendy, wakacje i święta w Zakopanem jest meksyk i bałagan.
Omijaj wtedy "zimową stolicę Polski" szerokim łukiem 8)
ODPOWIEDZ