Ile drożej na Słowcji?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Szarotka

Ile drożej na Słowcji?

Post autor: Szarotka »

Jeśli ktoś już miał okazję zobaczyć nowe ceny na Słowacji to proszę o orientacyjne info o ile np. podskoczyła cena noclegów w schroniskach, koszt przejazdu SAD itp. :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

i po ile piwo :) Noclegi w schronach z tego co widziałem w listopadzie to nie pójdą w górę specjalnie, może jakieś 1,2 złote. Tak miało być w listopadzie, a jak jest teraz?
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

Za 250g rumu 0,50 euro,polewki(kapustowa,czosnkowa) 2 euro,piwo chyba 1,5 euro to ceny z wczoraj ze Zbójnickiej Chaty :D ,na noclegi uwagim nie zwrócił, acha za capucino zapłaciłem 4 zł po ichnich przeliczeniach ale to było ze zniżką :P .Koronami można płacić do 16.01 póżniej już ojro lub złotówki ale sprytni sąsiedzi nieżle sobie je przeliczają.
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
Awatar użytkownika
przemek p

Post autor: przemek p »

W knajpie w Ździarze piwo za 90 ojro centów (duży lany Topvar). Co do przelicznika euro->złotówka to w sklepie na Łysej 2 stycznia życzyli sobie za jedno euro 4,63 zeta ZTCP.
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

2 stycznia w ośrodku narciarskim Rohace-Spalena za 2h karnet dla jednej osoby życzyli sobie 15E !!! co w lokalnym przeliczniku wyniosło 60zł. w okolicznych ośrodkach ceny podobne lub wyższe. Na zakupach w tesco też wszystko wydawało się trochę droższe, ale konkretnych cen nie potrafie teraz podać.
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Nie wiem jak w schronisku, ale generalnie na wzrost w złotówkach nakłada się też wzrost kusu euro
Proste przeliczenie : za chate pod Tatrami latem płaciłem poniżej 1000sk (wchodziły 3 osoby) tj 115 zł, teraz za to samo śpiewają 37 ojro czyli około 154 zł czyli wzrost w złotówkach 33%

no cóż, poza dojazdem Austria tańsza na narty, tylko że ja alp nie lubie
Awatar użytkownika
tommer91

Post autor: tommer91 »

Tak na prawdę, to duży wpływ na nasze odczucia ma kurs złotówki, który poleciał. Słowacy mogą to odczuwać słabiej.
Don't shit, where you eat
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Sprawdziłem ,mój pensjonat nie zdrożał w koronach ,tzn. kosztował 800 SK za dobę i koszuje 800 SK za dobę ,tylko ,ze latem to było 800 x 0.11 = 88 PLN ,a teraz 800 x 0.03435 = 27.48 zaokrąglają to do 30 x 4.30 = 129 i tak mamy wzrost 46%
Swoją drogą zwróćcie uwagę ,że realnie wartość Słowacji ,ich pensji ,ich majątków ,itd w stosunku do Polski w ciągu jednego dnia wzrosła własnie o tyle mniej więcej. O tyle mniej muszą zapłacić n.p. w Alpach.
...
Braci K wionno się powiesić
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

dagomar pisze:O tyle mniej muszą zapłacić n.p. w Alpach.
Jak znam realia to w Polandzie po wejsciu do ojro , wszystko po przeliczeniu będzie się zaokrąglać w górę ..... tylko pensje w dół. Jaką bedziemy mieli korzyść w Alpach ? :think:
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

jak kilka lat temu przetrzymali protesty Cyganów ,którym zabrano zasiłki za nic , wcześniejszych emerytur ,które w ogóle zlikwidowali i wproweadzili całkowicie prywatne ubezpieczenia zdrowotne ,to teraz mogą się cieszyć wzrostem wartosci pensji.
U nas euro nie bedzie ,bo zbyt wielu chce się pożywić zbyt małą grupą i zbyt wielu im w tym przytakuje
Awatar użytkownika
Ala

Post autor: Ala »

dagomar pisze: kosztował 800 SK za dobę i koszuje 800 SK za dobę ,tylko ,ze latem to było 800 x 0.11 = 88 PLN ,a teraz 800 x 0.03435 = 27.48 zaokrąglają to do 30 x 4.30 = 129 i tak mamy wzrost 46%
sprawdź kurs euro w Polsce latem i kurs euro obecnie .... :think:
jaka impreza ? nic o tym nie wiem
..życie jest piękne :-)
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

no własnie napisałem przecież
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Pożyjemy zobaczymy jak za pół roku będzie się kształtowało euro w stosunku do złotówki , ....może przebije ich przelicznik :think:
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

krzymul pisze:Pożyjemy zobaczymy jak za pół roku będzie się kształtowało euro w stosunku do złotówki , ....może przebije ich przelicznik :think:
Cholera, Wy mi powiedzcie jak ja mam zrobić preliminarz obozu, który chcę za pół roku prowadzić między innymi na Słowacji a drugi na Ukrainie.

Trzeba coś przewidzieć, bo jakąś cenę (w złotówkach !) biuro podróży musi podać ludziom.
A tu chyba z fusów trzeba wróżyć.

Żeby chociaż znać ceny biletów (po podróż jest najdroższym punktem programu).

Pozdrowienia

Basia
świster

Post autor: świster »

Iwona pisze:o ile np. podskoczyła cena noclegów w schroniskach
Zobacz tu: http://gropa.pl/forum/phpbb2/viewtopic.php?t=3653
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

dagomar pisze:U nas euro nie bedzie ,bo zbyt wielu chce się pożywić zbyt małą grupą i zbyt wielu im w tym przytakuje
Śmiała teza, jak to, że socjalizm to przejściowy etap do komunizmu, który od Tatr po Bałtyk będzie trwał wiecznie.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Uprzejmie przypominam, że od 1 stycznia decydujący jest kurs euro do złotówki - a on zawsze falował:

Przykładowo - tak kupowaliśmy 1 euro:

2 stycznia 2008 - 3.6444 zł
1 kwietnia 2008 - 3.5417 zł
1 lipca 2008 - 3,3909 zł
1 października 2008 - 3.4238 zł
2 stycznia 2009 - 4.2138 zł
5 stycznia 2009 - 4.1745 zł
dzisiaj spada i wynosi ok. 4.05 co można by interpretować jako POTANIENIE kosztu 1 noclegu w schronisku a przecież tak nie jest
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

świster pisze:Zobacz tu
fiu, fiu...ceny iście hotelowe się robią :/
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Smolik

Post autor: Smolik »

fiu, fiu...ceny iście hotelowe się robią :/
No to macie przerąbane :P
"Góry są środkiem, celem jest człowiek.
Nie chodzi o to aby wejść na szczyt, robi się to,
aby stać się kimś lepszym."
MiG

Post autor: MiG »

Iwona pisze: proszę o orientacyjne info o ile np. podskoczyła cena noclegów w schroniskach, koszt przejazdu SAD itp.
Raczej nie sądzę, żeby ceny podskoczyły tylko z tego powodu, że Słowacja wprowadziła euro. Nie zaobserowano tego zjawiska w żadnym z krajów UE, a Słowacja dodatkowo wprowadziła kary administracyjne dla przedsiębiorców/sprzedawców którzy zawyżaliby ceny poprzez stosowanie innego kursu przeliczeniowego itp.
Natomiast z naszego punktu widzenia nastąpił wyraźny wzrost cen z powodu osłabienia PLN w stosunku do EUR (co już parę osób napisało).
dagomar pisze: Swoją drogą zwróćcie uwagę ,że realnie wartość Słowacji ,ich pensji ,ich majątków ,itd w stosunku do Polski w ciągu jednego dnia wzrosła własnie o tyle mniej więcej. O tyle mniej muszą zapłacić n.p. w Alpach.
Może nie do końca "jednego dnia" (bo PLN osłabiał się od września, a SKK była już wtedy de facto związana z EUR i trzymała stałą wartość), ale generalnie efekt jest taki, jak napisał dagomar.
ODPOWIEDZ