opis drogi z Lodowej Przełęczy na Lodową Kopę
opis drogi z Lodowej Przełęczy na Lodową Kopę
Witam. Poszukuje (jak narazie bezskutecznie) opisu tej trasy. Może ktoś widział taki gdzieś w internecie? A może jest gdzieś w Paryskim? Jeśli tak, to którego tomu szukać?
Re: opis drogi z Lodowej Przełęczy na Lodową Kopę
W.H. Paryski - Tatry Wysokie - tom. 18moonkey pisze:Witam. Poszukuje (jak narazie bezskutecznie) opisu tej trasy. Może ktoś widział taki gdzieś w internecie? A może jest gdzieś w Paryskim? Jeśli tak, to którego tomu szukać?
droga nr 2693 - obchodząc grań po zachodniej stronie - droga początkowo nieco trudna (I), dalej łatwa (0+) - 30 minut. - moja uwaga - łatwo pobłądzić, cała kupa mylnych kopczyków
droga nr 2694 - ściśle granią -nieco trudna (I) - eksponowana - 50 minut.
Jestem gorszego sortu...
18-tego. (Chyba) wszystkie tomy są w czytelni w WBP na Rajskiej.moonkey pisze:Jeśli tak, to którego tomu szukać?
Ale jeśli chodzi o tą drogę to łatwiej wg mnie od razu przetrawersować mocniej w lewo do takiego dość szerokiego żlebu, którym dochodzi się do siodełka tuż zachód od szczytu. Jak się dobrze wpatrzeć to prowadzi do tego żlebu słaba ścieżynka. We mgle lepiej nie iść - jak się jest pierwszy raz, to można się tam pogubić i zapchać w trudniejszy teren.
O psiakrew - zasugerowałem się, pewnie dlatego, że jedynie tamtem odcinek tj. od Kopy Lodowej do Lodowego ma jakieś tam niewielkie trudnościRafał pisze:Janku, drogi 2693 i 2694 to są z Lodowego Szczytu, a nie z Przełęczy.
od Lodowej Przełęczy na Kopę Lodową to droga 2690 (oczywiście też XVIII tom) - łatwo (0+) - 1 godzina - pierwszy odcinek wyraźna perć, trudno zbłądzić.
Jestem gorszego sortu...
Rada jest dobra - gorzej z wykonaniem. Swego czasu siedzieliśmy sobie na Lodowym w pełnym słońcu poczem poszliśmy w stronę Kopy i w ciągu kilku minut zrobiło się totalne "mleko" - oj pobłądziliśmy, wtedy pobłądziliśmy by w końcu odnaleźć się przy... Zabim Stawie Jaworowym (nie ma się co śmiać!)Erynie pisze:Nie pchaj się na Lodową Kopę i okolicę we mgle.
Jestem gorszego sortu...