GPS

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
Dorian

GPS

Post autor: Dorian »

Zastanawiam się nad kupnem na wyjazd w Alpy GPS.Czy używa ktoś z was(chodzi mi o turystyczny nie samochodowy) i czy są do niego dostępne mapy Alp :? Myśle o Garminie Colorado 300 albo GPSmap 60 CSx GP. W zasadzie to niewiele wiem na temat ich używania i przydatności.
KubaR

Re: GPS

Post autor: KubaR »

Hej,

Zacznę nieco od końca:
Dorian pisze:Myśle o Garminie Colorado 300 albo GPSmap 60 CSx GP.
Używamy w Polsce blisko kilkudziesięciu 60 CSx i są to bardzo dobre urządzenia. Jeżeli dołożysz kartę microSD można zmieścić też solidny komplet map. Odbiornik jest czuły (bez problemu pracuje np. w lesie czy korycie potoku), prądożernośc jest ok (w zimie dochodziła do 16 - 20 godzin).

O Colorado 300 trudno mi coś powiedzieć - na wyjazd do Laponii wiosną próbowałem wysępić Colorado ale ponieważ były jakieś problemy w końcu dostałem do testów 60Csx.
Zastanawiam się nad kupnem na wyjazd w Alpy GPS.Czy używa ktoś z was(chodzi mi o turystyczny nie samochodowy) i czy są do niego dostępne mapy Alp :?
Takich parę punktów - pytań:

1. Co w tych alpach zamierzasz robić?
2. Bywałeś już tam, masz doświadczenie z "klasyczną nawigacją" alpejską?
3. Pamiętaj, że GPS nie zastąpi dobrej papierowej mapy, kompasu i przewodnika (tudzież wysokościomierz jest potrzebny ale ten oba wspomniane modele dość dobrze zastępują).

Pozdrawiam,

Kuba
Dorian

Odp.1 Na ten rok są przewidziane Alpy Berneńskie z trzema znanymi szczytami,Blanc,ferrata w Laukerbad i Weisshorn
Odp.2,3 Znamy te tereny z wcześniejszych wyjazdów i wyjazdy mamy raczej opracowane pod względem logistycznym i mamy te wszystkie rzeczy.
O gps myślałem pod kątem załamania pogody i możliwości przy jego pomocy w miare bezpiecznego zejścia z gór lub dotarcia do schronu a nie włączyć go na dole i żeby prowadził jak po sznurku na góre i z powrotem nie przejmując się niczym więcej.
GPS ma służyć też zimą w Tatrach.Wyczytałem że TOPR zrobił bardzo dobrą mapę którą można pobrać.
Awatar użytkownika
ombre

Post autor: ombre »

Dorian pisze:niewiele wiem na temat ich używania i przydatności
http://gpsmaniak.com/
http://www.garniak.pl/
Życie byłoby hipokrytą, gdybym nie mógł żyć
W sposób, który mnie pobudza!
KubaR

Post autor: KubaR »

Dorian pisze:Odp.1 Na ten rok są przewidziane Alpy Berneńskie z trzema znanymi szczytami,Blanc,ferrata w Laukerbad i Weisshorn
ładnie. Co do Berneńskich to polecam Swiss-Topo :-) Tyle, że chyba na razie nie da się ichnich "nationalek" załadować do Garmina.
O gps myślałem pod kątem załamania pogody i możliwości przy jego pomocy w miare bezpiecznego zejścia z gór lub dotarcia do schronu a nie włączyć go na dole i żeby prowadził jak po sznurku na góre i z powrotem nie przejmując się niczym więcej.
Polecałbym Ci tą 60CSx. Zresztą bardzo podobnie (do Twoich planów) używam GPS'a - mieszka sobie w plecaku i ewentualnie służy do wydobycia się z gówna. W zeszłym roku nie mogłem trafić na ślady do schroniska - cały czas wyrzucało mnie na szeroki tor wydeptany po zawodach turowych i dopiero po GPS się zrientowałem gdzie dałem ciała. Sam staram się nawigować raczej w sposób "klasyczny" ale np. swoich kursantów również uczę GPS'a, a nawet chodzenia punkt po punkcie z pewnymi zastrzeżeniami. Fajny może być też patent z właczeniem GPS'a jak jest syf w celach nawet nie nawigacyjnych tylko rejestracji trasy by się potem móc po własnych śladach cofnąć. Może w wyższych partiach to słabo funguje ale na lodowcach czy innych gładkich przestrzeniach super..

GPS ma służyć też zimą w Tatrach.Wyczytałem że TOPR zrobił bardzo dobrą mapę którą można pobrać.
TOPR nie wiem ale po internecie chodzi dość dobra mapa tatr. Podobnie zresztą jak innych polskich pagórków. Chyba najlepsze źródło tychże jest na wspomnianym wyżej gpsmaniaku.

Pozdrawiam,

Kuba
Dorian

KubaR pisze:Fajny może być też patent z właczeniem GPS'a jak jest syf w celach nawet nie nawigacyjnych tylko rejestracji trasy by się potem móc po własnych śladach cofnąć. Może w wyższych partiach to słabo funguje ale na lodowcach czy innych gładkich przestrzeniach super..
Właśnie to mam głównie na myśli chcąc kupić GPS-a. :)
ODPOWIEDZ