Powrót po długim weekendzie - jak ?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Powrót po długim weekendzie - jak ?

Post autor: Basia Z. »

Tak się składa że na kolejny długi weekend pewnie umówię się z koleżankami na wyjazd samochodem na Słowację.

Chcemy być ogólnie na Spiszu i Liptowie.

I teraz pytanie - jak wracać ?
Mieszkamy w Chorzowie, Sosnowcu, Bytomiu.

Pytam zmotoryzowanych i doświadczonych - jaką wg Was wybrać najlepszą drogę powrotu aby nie utknąć w korkach pomiędzy Żywcem a Bielskiem lub pomiędzy Cieszynem a Katowicami ?
I aby uniknąć takich horrorów w trakcie powrotu jakie były w ostatni "długi weekend".

Jednocześnie chciałam jeszcze wykorzystać również i niedzielę do maksimum i iść jeszcze w góry, albo przynajmniej coś pozwiedzać.

Może jakiś Beskid Śląsko Morawski a potem powrót przez Buhumin - Rybnik ?

Co doradzacie ?

Pozdrowienia

Basia
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
Sławek

Post autor: Sławek »

Witam wszystkich :) tak przy okazji to mój pierwszy post na tym forum :) Także Dzień dobry :)

Moim zdaniem nie możemy przewidziec gdzie bedzie korek, a gdzie bedzie pusto :) Wracałem z długiego weekendu w niedziele 4 maja w godzinach wieczornych tzn. z okolic Suchej Beskidzkiej wyjechałem o 19:00 i byłem pewien że zanim dojade do domu (w Rybniku) to przynajmniej pare godzin postoje w korku. Tymczasem do samego Rybnika (trasą Sucha- Żywiec - Bielsko - Skoczów - Żory - Rybnik) jechałem praktycznie pusta drogą. Do tego stopnia pustą że od Bielska aż do Żor nie spotkałem " mobilka" ;) A jak w Bielsku spytałem o droge na Pszczyne to tylko usłyszałem że 2 godziny w Czechowicach trzeba postać...

Także moje rady to wracać jak najpóźniej i z pomocą "mobilków" :)

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ