Witam :)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
sasan

Witam :)

Post autor: sasan »

W zwiazku z tym ze to mój pierwszy post chcaiłbym sie ze wszystkimi przywitac:)

Latem bylem z rodzinka pierwszy raz w tatrach (strasznie mi sie podobalo), pozwiedzalismy szczyty (jakie byly w zasiegu 10 letniego dziecka, na wlasna reke poszedlem na koscielec<lol>) a tego lata wybieram sie sam na dwa tygodnie i slyszalem ze na orlej perci jest ruch jedno kierunkowy tylko nie wiem czy np. swinica-zawrat czy zawrzat-swinica
Awatar użytkownika
Agaar

Kontakt:

Post autor: Agaar »

Witaj.

viewtopic.php?t=1011&start=0 -- zapraszamy :)

Poszperaj trochę na forum, wszystko jest napisane.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
sasan

*agaar * a mozesz napisac jak mam isc bo ta wasza wyszukiwarka w phpBB jakos slabo dziala
odnosnie przedstawiania to jeszcze sie zastanowie bo ja jestem zielony z gor a wy (z tego co czytam ) to jestescie zaawansowani (wiec po co wam taki czlek jak ja)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

sasan -każdy kiedyś był zielony :)

na poczatek zachęcam jednak do przedstawienia i zapoznania się z regulaminem
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

sasan pisze:W zwiazku z tym ze to mój pierwszy post chcaiłbym sie ze wszystkimi przywitac:)
Witamy i my :)

sasan pisze:na orlej perci jest ruch jedno kierunkowy tylko nie wiem czy np. swinica-zawrat czy zawrzat-swinica
Orla obejmuje trasę Krzyżne-Zawrat. Ruch jednokierunkowy jest wprowadzony od niedawna na odcinku Zawrat---->Kozia Przełęcz.
Na Świnicę możesz iść w dowolną stronę.
sasan pisze:wiec po co wam taki czlek jak ja
każdy kiedyś zaczynał. Kto pyta, nie błądzi :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
sasan

Iwonadzieki :)
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Iwona pisze:Orla obejmuje trasę Krzyżne-Zawrat. Ruch jednokierunkowy jest wprowadzony od niedawna na odcinku Zawrat---->Kozia Przełęcz.
Na Świnicę możesz iść w dowolną stronę.
A od kiedy to orla obejmuje krzyzne zawrat? ja bylem przekonany ze krzyzne swinica ( a jeszcze dawniej krzyzne kasprowy albo miedziane kasprowy)
Awatar użytkownika
Huczaj

blad chciaclem napisac woloszyn - kasprowy
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Huczaj pisze:blad chciaclem napisac woloszyn - kasprowy
Naprawdę uważasz że np. odcinek Kasprowy - Świnicka Przełęcz ze względu na trudności tam występujące może być nazywany Orlą Percią ? :think:
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Odcinek Zawrat - Kasprowy nigdy w poważnym piśmiennictwie nie był traktowany jako część Orlej Perci. Odcinek wołoszyński - nie ma co ukrywać, został przez księdza Gadowskiego (wielu jest takich co twierdzą, że ksiądz za "całokształt" OP trafił do piekła) został zbudowany w ramach OP ale bardzo szybko ten błąd został skorygowany - straty dla natury były znikome a pożytki dla turysty nieznaczne.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

andy67 pisze:Naprawdę uważasz że np. odcinek Kasprowy - Świnicka Przełęcz ze względu na trudności tam występujące może być nazywany Orlą Percią ?
zaraz zaraz a czy orla perć z założenia musi się charakteryzować trudnymi warunkami? Według mnie nie można powiedzieć że nie może on być nazwany częścią orlej perci tylko dlatego że tam nie ma łancuchów tylko schodki.

Janek pisze:Odcinek Zawrat - Kasprowy nigdy w poważnym piśmiennictwie nie był traktowany jako część Orlej Perci
Ciekawe dlaczego. Generalnie to orla perć mogła by się kończyć gdzieś w tatrach zachodnich :) Nie wiem ja słyszałem że kiedyś orla obejmował również odcinek zawrat - świnica.
Łukasz M

Post autor: Łukasz M »

Niektóre źródła (niestety nie pamiętam już jakie) podają, że OP ciągnie się od Krzyżnego po Świnicę. Ja się z tym nie zgadzam. Dla mnie Orla to odcinek Krzyżne - Zawrat. Z resztą większość ludzi tak uważa.
Awatar użytkownika
Janek

Huczaj pisze:Ciekawe dlaczego.
A dlaczego wpierw jest w Warszawie ulica Nowy Świat a potem Krakowskie Przedmieście a to jeden ciąg komunikacyjny. W Twoim Krakowie też pewnie jest sporo takich przykładów.
Huczaj pisze:Generalnie to orla perć mogła by się kończyć gdzieś w tatrach zachodnich
Chyba jesteś kiepściutki w topografii - toż to leci (ten ciąg) - aż do Ciemniaka i cały czas na czerwono.

Cała ta dyskusja przypomina mi rozważania czy gdyby babci dodać kółka to byłaby tramwajem - bez urazy Huczaj.
:)
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Chyba jesteś kiepściutki w topografii - toż to leci (ten ciąg) - aż do Ciemniaka i cały czas na czerwono.
no i właśnie o tym mówię ( z raczej żartuję ) że sądząc po biegnacym szlaku mogłaby się kończyć gdzieś w zachodnich.
Janek pisze:Cała ta dyskusja przypomina mi rozważania czy gdyby babci dodać kółka to byłaby tramwajem - bez urazy Huczaj.
Spoko ja się nie urażam :) Jestem po prostu ciekawy jaka jest oficjalna wersja gdzie się zaczyna i gdzie się kończy OP, i gdzie się kiedyś zaczynała i gdzie kończyła. Tylko tyle. Dzięki za info.

Janek pisze:A dlaczego wpierw jest w Warszawie ulica Nowy Świat a potem Krakowskie Przedmieście a to jeden ciąg komunikacyjny. W Twoim Krakowie też pewnie jest sporo takich przykładów.
Chodziło mi o to dlaczego w niektórych poważnych jak sam wspomniałeś materiałach odcinek ten nie był traktowany jak część OP.
Awatar użytkownika
Janek

Huczaj pisze:Chodziło mi o to dlaczego w niektórych poważnych jak sam wspomniałeś materiałach odcinek ten nie był traktowany jak część OP.
Ścieżka (zrazu nie malowana) od Kasprowego do Przełęczy Świnickiej istniała "od zawsze". Do czasu wybudowania kolejki linowej odcinek od Kasprowego do Świnickiej Przełęczy lub Liliowego był eksploatowany minimalnie.
Ścieżka od Świnickiej Przełęczy do Świnicy została zbudowana w roku 1889 i nieco zmieniona w 1889.
Ścieżka od Zawratu po Świnicę została zbudowana w 1889 oraz zmienia w 1890 i 1893.

Ścieżki te były wybudowane sumptem Towarzystwa Tatrzańskiego.

Orla Perć natomiast - od Zawratu po Polanę pod Wołoszynem została zbudowana w latach 1903-1906 a sam pomysł powstał w 1901.
Głównym pomysłodawcą i w dużej mierze fundatorem był ks. Walenty Gadowski, Towarzystwo Tatrzańskie też dołożyło środków.

Pomysłodawca i główny fundator, czyli ks. Gadowski tak nazwał tą trasę i nie ma powodu aby ją (w nazwie) przedłużać do Świnicy czy też Kasprowego.
Tak też określa to W.H. Paryski, a jego poglądy od lat mają charakter obowiązującej wykładni.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Huczaj

Dzięki Janek za tak wyczerpujace informacje :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janek

Huczaj pisze:Dzięki Janek za tak wyczerpujace informacje :)

Pozdrawiam
Wiele informacji znajdziesz w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich. Jeśli nie masz w wersji "papierowej" albo multimedialnej to znajdziesz ją tutaj:
http://www.tatry.z-ne.pl/s,menu,pol,tat ... _tatr.html
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Huczaj pisze:A od kiedy to orla obejmuje krzyzne zawrat? ja bylem przekonany ze krzyzne swinica ( a jeszcze dawniej krzyzne kasprowy albo miedziane kasprowy)
Zgadza się, wersje są różne jednak najbardziej obiegowa to Krzyżne-Zawrat
http://pl.wikipedia.org/wiki/Orla_Per%C4%87
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
sylwia 89

Post autor: sylwia 89 »

Witam! Mogłby mi ktoś udzielić informacji czy Orla Perć jest tak bardzo trudna?Marze o tym,aby ja kiedyś przejść ale z drugiej strony troche sie boje.Od 11 lat jezdze w gory,ale niedawno zaczęłam wspinać się nieco wyżej.Nie wiem czy Orla Perć to nie za wysoka poprzeczka dla mnie.Jak myślicie? :?
Awatar użytkownika
Janek

@Sylwia

Odpowiedź jest tylko jedna - podaj gdzie dotychczas byłaś i które z tych tras już przebytych sprawiało Ci trudność. Inaczej rzetelna odpowiedź nie jest możliwa.

PS.
Mam nadzieję, że nie myślisz o zimowym przejściu.
Jestem gorszego sortu...
ODPOWIEDZ