Witam :)
Witam :)
W zwiazku z tym ze to mój pierwszy post chcaiłbym sie ze wszystkimi przywitac:)
Latem bylem z rodzinka pierwszy raz w tatrach (strasznie mi sie podobalo), pozwiedzalismy szczyty (jakie byly w zasiegu 10 letniego dziecka, na wlasna reke poszedlem na koscielec<lol>) a tego lata wybieram sie sam na dwa tygodnie i slyszalem ze na orlej perci jest ruch jedno kierunkowy tylko nie wiem czy np. swinica-zawrat czy zawrzat-swinica
Latem bylem z rodzinka pierwszy raz w tatrach (strasznie mi sie podobalo), pozwiedzalismy szczyty (jakie byly w zasiegu 10 letniego dziecka, na wlasna reke poszedlem na koscielec<lol>) a tego lata wybieram sie sam na dwa tygodnie i slyszalem ze na orlej perci jest ruch jedno kierunkowy tylko nie wiem czy np. swinica-zawrat czy zawrzat-swinica
Witaj.
viewtopic.php?t=1011&start=0 -- zapraszamy
Poszperaj trochę na forum, wszystko jest napisane.
viewtopic.php?t=1011&start=0 -- zapraszamy
Poszperaj trochę na forum, wszystko jest napisane.
"pamiętaj jak Ci praca lub jakieś studia przeszkadzają w chodzeniu po górach to rzuć to w diabły" Fenek
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
[galeria zdjęć] http://picasaweb.google.com/103556764021884049151
- mefistofeles
-

- Kontakt:
sasan -każdy kiedyś był zielony
na poczatek zachęcam jednak do przedstawienia i zapoznania się z regulaminem
na poczatek zachęcam jednak do przedstawienia i zapoznania się z regulaminem
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Witamy i mysasan pisze:W zwiazku z tym ze to mój pierwszy post chcaiłbym sie ze wszystkimi przywitac:)
Orla obejmuje trasę Krzyżne-Zawrat. Ruch jednokierunkowy jest wprowadzony od niedawna na odcinku Zawrat---->Kozia Przełęcz.sasan pisze:na orlej perci jest ruch jedno kierunkowy tylko nie wiem czy np. swinica-zawrat czy zawrzat-swinica
Na Świnicę możesz iść w dowolną stronę.
każdy kiedyś zaczynał. Kto pyta, nie błądzisasan pisze:wiec po co wam taki czlek jak ja
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
A od kiedy to orla obejmuje krzyzne zawrat? ja bylem przekonany ze krzyzne swinica ( a jeszcze dawniej krzyzne kasprowy albo miedziane kasprowy)Iwona pisze:Orla obejmuje trasę Krzyżne-Zawrat. Ruch jednokierunkowy jest wprowadzony od niedawna na odcinku Zawrat---->Kozia Przełęcz.
Na Świnicę możesz iść w dowolną stronę.
Odcinek Zawrat - Kasprowy nigdy w poważnym piśmiennictwie nie był traktowany jako część Orlej Perci. Odcinek wołoszyński - nie ma co ukrywać, został przez księdza Gadowskiego (wielu jest takich co twierdzą, że ksiądz za "całokształt" OP trafił do piekła) został zbudowany w ramach OP ale bardzo szybko ten błąd został skorygowany - straty dla natury były znikome a pożytki dla turysty nieznaczne.
Jestem gorszego sortu...
zaraz zaraz a czy orla perć z założenia musi się charakteryzować trudnymi warunkami? Według mnie nie można powiedzieć że nie może on być nazwany częścią orlej perci tylko dlatego że tam nie ma łancuchów tylko schodki.andy67 pisze:Naprawdę uważasz że np. odcinek Kasprowy - Świnicka Przełęcz ze względu na trudności tam występujące może być nazywany Orlą Percią ?
Ciekawe dlaczego. Generalnie to orla perć mogła by się kończyć gdzieś w tatrach zachodnichJanek pisze:Odcinek Zawrat - Kasprowy nigdy w poważnym piśmiennictwie nie był traktowany jako część Orlej Perci
A dlaczego wpierw jest w Warszawie ulica Nowy Świat a potem Krakowskie Przedmieście a to jeden ciąg komunikacyjny. W Twoim Krakowie też pewnie jest sporo takich przykładów.Huczaj pisze:Ciekawe dlaczego.
Chyba jesteś kiepściutki w topografii - toż to leci (ten ciąg) - aż do Ciemniaka i cały czas na czerwono.Huczaj pisze:Generalnie to orla perć mogła by się kończyć gdzieś w tatrach zachodnich
Cała ta dyskusja przypomina mi rozważania czy gdyby babci dodać kółka to byłaby tramwajem - bez urazy Huczaj.
Jestem gorszego sortu...
no i właśnie o tym mówię ( z raczej żartuję ) że sądząc po biegnacym szlaku mogłaby się kończyć gdzieś w zachodnich.Chyba jesteś kiepściutki w topografii - toż to leci (ten ciąg) - aż do Ciemniaka i cały czas na czerwono.
Spoko ja się nie urażamJanek pisze:Cała ta dyskusja przypomina mi rozważania czy gdyby babci dodać kółka to byłaby tramwajem - bez urazy Huczaj.
Chodziło mi o to dlaczego w niektórych poważnych jak sam wspomniałeś materiałach odcinek ten nie był traktowany jak część OP.Janek pisze:A dlaczego wpierw jest w Warszawie ulica Nowy Świat a potem Krakowskie Przedmieście a to jeden ciąg komunikacyjny. W Twoim Krakowie też pewnie jest sporo takich przykładów.
Ścieżka (zrazu nie malowana) od Kasprowego do Przełęczy Świnickiej istniała "od zawsze". Do czasu wybudowania kolejki linowej odcinek od Kasprowego do Świnickiej Przełęczy lub Liliowego był eksploatowany minimalnie.Huczaj pisze:Chodziło mi o to dlaczego w niektórych poważnych jak sam wspomniałeś materiałach odcinek ten nie był traktowany jak część OP.
Ścieżka od Świnickiej Przełęczy do Świnicy została zbudowana w roku 1889 i nieco zmieniona w 1889.
Ścieżka od Zawratu po Świnicę została zbudowana w 1889 oraz zmienia w 1890 i 1893.
Ścieżki te były wybudowane sumptem Towarzystwa Tatrzańskiego.
Orla Perć natomiast - od Zawratu po Polanę pod Wołoszynem została zbudowana w latach 1903-1906 a sam pomysł powstał w 1901.
Głównym pomysłodawcą i w dużej mierze fundatorem był ks. Walenty Gadowski, Towarzystwo Tatrzańskie też dołożyło środków.
Pomysłodawca i główny fundator, czyli ks. Gadowski tak nazwał tą trasę i nie ma powodu aby ją (w nazwie) przedłużać do Świnicy czy też Kasprowego.
Tak też określa to W.H. Paryski, a jego poglądy od lat mają charakter obowiązującej wykładni.
Jestem gorszego sortu...
Wiele informacji znajdziesz w Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej Paryskich. Jeśli nie masz w wersji "papierowej" albo multimedialnej to znajdziesz ją tutaj:Huczaj pisze:Dzięki Janek za tak wyczerpujace informacje
Pozdrawiam
http://www.tatry.z-ne.pl/s,menu,pol,tat ... _tatr.html
Jestem gorszego sortu...
Zgadza się, wersje są różne jednak najbardziej obiegowa to Krzyżne-ZawratHuczaj pisze:A od kiedy to orla obejmuje krzyzne zawrat? ja bylem przekonany ze krzyzne swinica ( a jeszcze dawniej krzyzne kasprowy albo miedziane kasprowy)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Orla_Per%C4%87
------------------------------------------