Majowy weekend

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
Awatar użytkownika
mamut

Majowy weekend

Post autor: mamut »

Hej.
Jako że weekend majowy powoli ukazuje sie na horyzoncie,zaczalem myslec gdzie by tu pojechac.Tatry odpadaja (pewnie bedzie dzicz)....a co zamiast nich :think: na razie mysle o Beskidzie Niskim albo Bieszczadach...aha bede mial ok.5-6 dni do dyspozycji-skladajcie propozycje :) czekam z niecierpliwoscia
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

mamut - weź mapę Polski, popatrz gdzie jeszcze nie byłeś i co Cię korci. Ja się jakoś nigdy nie pytałem dokąd chce jechać...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Alan

Kontakt:

Post autor: Alan »

zalezy co kto lubi, ale widze, ze nie interesuje Cie spotykanie tlumow na szlaku
wbrew pozorom jest to do zrealizowania nawet w dlugi weekend
i nawet w tych popularniejszych pasmach
bo sa szlaki, ktore wiekszosc turystow omija i sa to czasem bardzo fajne miejsca
ale mefi dobrze napisal, trza wziac mape i kombinowac, ale sie oplaca
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Scęśliwickie Turnie.

Piknie tam jest sakramencko.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

jak masz 6 dni pomyśl też o Słowacji. Nie dalej niż w Bieszczady, a fajnych pasm górskich od groma. I mniej ludnie niż w kraju.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
diablak1223

Post autor: diablak1223 »

dobrze mefi poleca - slowackie pagory. 2 lata temu testowalam Wielka Fatre, w zeszlym roku - wedrowka grzbietem Niznych Tatr.
Awatar użytkownika
mamut

diablak1223 pisze:dobrze mefi poleca - slowackie pagory. 2 lata temu testowalam Wielka Fatre, w zeszlym roku - wedrowka grzbietem Niznych Tatr.
no i wlasnie o to chodzilo...takiej opcji nie bralem pod uwage-wielkie dzieki
Awatar użytkownika
diablak1223

Post autor: diablak1223 »

podziekowania naleza sie Basi Z. :D

(to jej art. w n.p.m. i ksiazka "Góry Choczanskie" kiedys zainspirowaly)
kszysiek

Re: Majowy weekend

Post autor: kszysiek »

mamut pisze:Hej.
Tatry odpadaja (pewnie bedzie dzicz)....a co zamiast nich :think: na razie mysle o Beskidzie Niskim albo Bieszczadach...
I tu sie mylisz ... "dzicz" w Tatrach to może będzie na niskich ścieżkach ... no może komuś się zechce jeszcze do Gąsienicowej. Ale to będzie nadal pełnia zimy i w górach będą tylko w miarę przygotowani i "chcący" brodzić w sniegu ludzie. Nie będzie wycieczek autobusowych ... tak jak w Bieszczadach. Byłem tam w zeszłym roku w długi weekend majowy i to był dopiero cyrk. Przez szosę do Wetliny cięzko było przejść bo samochody jechały jak Puławską w Warszawie ;)
magic

Post autor: magic »

Mając 5-6 dni zdecydowanie wybrałabym Słowacje: Mała, Wielka Fatra albo Niżne. Polecam.
A propos majowego weekendu w Tatrach. Byłam w zeszłym roku w Zachodnich i faktycznie na trasach do schronisk to tłumy porównywalne do Krupówek, ale trasy powyżej - puściutko. W całodniowych wycieczkach mijających nas osób można było policzyć na palcach jednej ręki.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

magic pisze:Mając 5-6 dni zdecydowanie wybrałabym Słowacje: Mała, Wielka Fatra albo Niżne. Polecam.
Ja się chcę wybrać albo w Rudawy Słowackie, a konkretnie w Rudawy Spiskie, albo tez w Bieszczady Wschodnie - jakiś Pikuj czy coś.
Ale raczej to pierwsze, bo mam tylko 4 dni wolnego.

Nie sądzę abym spotkała więcej niż kilka osób. W zeszłoroczny majowy weekend chodziłam przeważnie sama (po Górach Strażowskich) i nie spotkałam zupełnie nikogo. Aż tęskniłam za towarzystwem.

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

Ja się wybieram w Bieszczady, w zeszlym roku weekend majowy był baardzo dugi byłem w zakopcu ale specjalnych tłumów nie było...byłem na Ornaku i scieżce nad reglami i tłumów wielkich nie było...prawda w schroniskach ludzi troche było ale bez przesadyzmu..powyżej schronisk raczej spoko...to mówiecie ze w bieszczadach kiepsko?

Pozdrawiam
kszysiek

Post autor: kszysiek »

Huczaj pisze:to mówiecie ze w bieszczadach kiepsko?Pozdrawiam
Rok temu w Bieszczadach z powodu bardzo pięknej pogody były wielkie tłumy. Ale dwa lata temu nie było nikogo, ponieważ bez przerwy lało ...

Tak więc jeśli będzie ładna pogoda przez kilka dni bez przerwy to końcówka weekendu w Bieszczadach grozi korkami :)
MiG

Post autor: MiG »

Huczaj pisze: to mówiecie ze w bieszczadach kiepsko?
Na Połoninach Wetlińskiej i Caryńskiej oraz w okolicy Tarnicy raczej tak.
W pozostałych rejonach ludzi na pewno będzie dużo mniej.
A znajdą się także i okolice zupełnie puste.
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

hie hie w maju w Bieszczadach może grasować SKPB :P

póki co jednak SKPB Warszawa będzie grasować w Beskidzie Niskim..choć może grasowanie to złe słowo na ujęcie tego, że niektórzy będą mieli pierwszy raz nartki śladowe na nogach..więc raczej będziemy się wolno przemieszczać po górach :D
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

ruda pisze:hie hie w maju w Bieszczadach może grasować SKPB :P

póki co jednak SKPB Warszawa będzie grasować w Beskidzie Niskim..choć może grasowanie to złe słowo na ujęcie tego, że niektórzy będą mieli pierwszy raz nartki śladowe na nogach..więc raczej będziemy się wolno przemieszczać po górach :D
O ile dobrze pamiętam - to warszawski rajd majowy jest zawsze w Beskidzie Niskim a jesienny październikowy - w Bieszczadach (w przeciwieństwie do SKPB Lublin, który ma te rajdy odwrotnie).

Kiedyś dawno temu uczestniczyłam w rajdach SKPB W-wa, poznałam wiele kapitalnych osób i bardzo miło je wspominam.

A w Beskidzie Niskim - to gdzie będziecie kwaterować w czasie zimówki ?

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

@ruda - a śnieg będzie? Chcieliśmy z Migiem jechac w Niski, ale śniegu tam co kot napłakał...
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mamut

Re: Majowy weekend

kszysiek pisze:
mamut pisze:Hej.
Tatry odpadaja (pewnie bedzie dzicz)....a co zamiast nich :think: na razie mysle o Beskidzie Niskim albo Bieszczadach...
I tu sie mylisz ... "dzicz" w Tatrach to może będzie na niskich ścieżkach ... no może komuś się zechce jeszcze do Gąsienicowej. Ale to będzie nadal pełnia zimy i w górach będą tylko w miarę przygotowani i "chcący" brodzić w sniegu ludzie. Nie będzie wycieczek autobusowych ... tak jak w Bieszczadach. Byłem tam w zeszłym roku w długi weekend majowy i to był dopiero cyrk. Przez szosę do Wetliny cięzko było przejść bo samochody jechały jak Puławską w Warszawie ;)
:)) tak sie sklada ze wlasnie z autokarowa wycieczka po raz pierwszy bylem w Tatrach z liceum.Raz lal deszcz innego dnia bylo cieplo i fajnie.pamietam droge do Moka i nieziemskie tlumy,oraz zdumienie ze to wszytsko taaakie wielkie :D
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Basia Z. pisze:A w Beskidzie Niskim - to gdzie będziecie kwaterować w czasie zimówki ?
Moja grupa ma być w Mochnaczce a druga grupa w Tyliczu....

no ze śniegiem póki co kiepsko ale słyszałam, że śnieg jednak ma się pojawić..we will see...
Mefi i MiG-> jeżeli pojawicie się od 9 do 17 lutego w rejonie Mochnaczki to odezwijcie się :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

ruda pisze:Mefi i MiG-> jeżeli pojawicie się od 9 do 17 lutego w rejonie Mochnaczki to odezwijcie się smile
nie pojawimy się (a na pewno nie razem) - wybraliśmy inny kierunek

http://www.pogodynka.pl/sezonowa.php?mi ... eskidniski - to sa warunki sniegowe.
Grzegorz Braun
ODPOWIEDZ