Polecam stronkę lotniska ! Wspaniałe zdjęcia !
http://www.airport-poprad.sk/english.html
Lot samolotem nad Tatrami musi być naprawdę wspaniałym przeżyciem

Pas startowy widać doskonale z Tatranskej Magistrali.oCzNiK pisze: Wiedzieliście że w Tatry można przylecieć samolotem ?Ostatnio odkryłem że w Popradzie również jest lotnisko
oCzNiK pisze: Lot samolotem nad Tatrami musi być naprawdę wspaniałym przeżyciem

No to zmykaj do Popradugosieńka pisze:oooo oooo.. Ja też tak chcę!

Do Cortiny d'Ampezzo wjeżdża się drogą o szerokości 7 metrów bez asfaltowanych poboczy, normalnie, kilka centymetrów żwirku a potem trawa. Możesz mi wierzyć, że jest taka szerokość, trzydzieści lat drogi budowałem. Ale równiutka, bez dziur, bez kolein. Wystarcza. Do Zermatt w ogóle nie ma drogi dostępnej dla wszystkich użytkowników a tylko dla określonej grupy, takich, które muszą. Ale tam większość ludzi jedzie na tydzień co najmniej albo i dwa i to jest model, do którego musimy dążyć, bowiem przy nim przy takich samych dochodach z turystyki dla miejscowej ludności ruch na drogach byłby kilkukrotnie mniejszy.lars pisze:I oczywiście jak mówisz, po co autostrada do Zakopanego to fakt, ale jak już sie przyjmuje postawe na nie, w temacie rozbudowy Zakopianki, to prosze potem nie rzucać 'kurwami' jadąc nią smile Moim zdaniem to massakra, że nie ma chcociaż poboczy na tak uczęszczanej trasie.
A co do lotniska to napewno jest niepotrzebne, ale jak już zbudują to co tam, a nóż sami kiedyś skorzystamy..
A dałbyś własne pieniądze na budowę w nadziei na przyszłe zyski? Przypominam, że socjalizm umarł i pogrzebion a to za niego fajnie się robiło cywilne linie korzystające z wojskowych lotnisk i cała infrastruktura była utrzymywana przez wojsko.lars pisze:A co do lotniska to napewno jest niepotrzebne, ale jak już zbudują to co tam, a nóż sami kiedyś skorzystamy..
I tam na budowę wiaduktu nad torami (lub odwrotnie - trzeba by rozważyć; ew. tunel) nie powiedziałbym ani słowa.gb pisze:(choćby taki fakt, że kolejka samochodów chcących skręcić w Poroninie przez zamknięty przejazd kolejowy miała długość ponad kilometra)...
Sądzę, że można przyjąć na roboczo, że w każdym kraju jest zbliżony procent populacji, który uczęszcza w góry. Stąd wniosek, że gdyby te wszystkie światowe górołazy zwaliły się naraz w Alpy to i tak byłoby luźniej niż w Tatrach. Fajnie?Zrobiłem sobie takie obliczeni:
ALPY:
Na 1km2 przypada 4068 mieszkańców Europy.
Na 1km2 przypada 37286 mieszkańców Świata.
Tatry:
Na 1km2 przypada 47798 mieszkańców Polski
Na 1km2 przypada 54088 mieszkańców Polski i Słowacji
Powierzchnia Alp 220 razy większa od powierzchni Tatr.