pytanie II

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Erynie

pytanie II

Post autor: Erynie »

Witam.
Mógłby mi ktoś udzielić kompetentnej odpowiedzi na czym polega "lans", jak mam oceniać to zjawisko i dlaczego tak a nie inaczej? Z góry dziekuję za ew. wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

lans to jest lans. I to wszystko.
Awatar użytkownika
Erynie

No właśnie w moim przypadku rozpoznanie lansu jest dużym problemem, bo zupełnie nie wiem jakie kryterium musi być spełnione aby być absolutnie pewnym, że w danej sytuacji mam właśnie do czynienia z lansem i mogę pogardliwie wydąc wargi, a nie mam do czynienia z osobnikiem który tak po prostu kupuje sobie lepsze rzeczy, bo go na to stać i tym samym zapewnia sobie większy komfort "włóczykijostwa". Czy mam po prostu dać sobie spokój z próbą wykrywania tego zjawiska i zaufać doświadczonym wędrowcom, czy też jest jakaś metoda pozwalająca wykryć lansowców?
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Erynie pisze:No właśnie w moim przypadku rozpoznanie lansu jest dużym problemem, bo zupełnie nie wiem jakie kryterium musi być spełnione aby być absolutnie pewnym, że w danej sytuacji mam właśnie do czynienia z lansem i mogę pogardliwie wydąc wargi, a nie mam do czynienia z osobnikiem który tak po prostu kupuje sobie lepsze rzeczy, bo go na to stać i tym samym zapewnia sobie większy komfort "włóczykijostwa". Czy mam po prostu dać sobie spokój z próbą wykrywania tego zjawiska i zaufać doświadczonym wędrowcom, czy też jest jakaś metoda pozwalająca wykryć lansowców?
Nie ma na forum Tomtoma, musisz poczekać aż się pojawi.
On Ci poda precyzyjną definicję lansu.

Albo poszukaj w archiwum, już sporo na ten temat było.

Ja nie umiem tego precyzyjnie zdefiniować, ale odróżniam.

Przy czym zaznaczam - nie zawsze do lansu jest potrzebny dobry sprzęt, czasem wręcz odwrotnie.

Pozdrowienia

Basia

P.S.
Młoda aktorka do koleżanki o znanym reżyserze "A potem lansował mnie całą noc".
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Erynie pisze:No właśnie w moim przypadku rozpoznanie lansu jest dużym problemem, bo zupełnie nie wiem jakie kryterium musi być spełnione aby być absolutnie pewnym, że w danej sytuacji mam właśnie do czynienia z lansem i mogę pogardliwie wydąc wargi, a nie mam do czynienia z osobnikiem który tak po prostu kupuje sobie lepsze rzeczy, bo go na to stać i tym samym zapewnia sobie większy komfort "włóczykijostwa". Czy mam po prostu dać sobie spokój z próbą wykrywania tego zjawiska i zaufać doświadczonym wędrowcom, czy też jest jakaś metoda pozwalająca wykryć lansowców?
Moim zdaniem, należy dać sobie z tym spokój. Takiej wiedzy nabiera się latami, więc potrzebujesz dużo czasu. Jeśli zaczniesz skupiać się na definicjach, choćby najlepszych, zgubisz przy okazji mnóstwo ciekawych rzeczy, a i tak niczego wartego grzechu nie doświadczysz "wydymając wargi".
Tak zresztą wychodzi, że ludzie młodzi próbując kpić z lanserów, najczęściej okazują się najbardziej pasującymi do definicji lansu. Wszak lans może być także oldschool'owy... Lans, to kreowanie się na inną postać niż rzeczywista - chyba najbardziej prosta definicja, jaką znam.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Olo

Post autor: Olo »

Mylicie lans z ordynarnym szpanem. Posługując się językiem z zakresu ekonomii/zarządzania: szpan to nachalna reklama, lans to takie działania (PR), wskutek których na myśl o produkcie robi się błogo. Lans jest widoczny/jasny tylko dla specjalisty i dla lansującego się. Na lansującego się pogardliwie warg wydymać nie należy, to artysta, osoba którą podziwiać należy...
Awatar użytkownika
manfred

Re: pytanie II

Post autor: manfred »

Erynie pisze:Witam.
Mógłby mi ktoś udzielić kompetentnej odpowiedzi na czym polega "lans", jak mam oceniać to zjawisko i dlaczego tak a nie inaczej? Z góry dziekuję za ew. wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam.

lans powiadasz hmm długo by o tym mówić...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Olo pisze:Mylicie lans z ordynarnym szpanem...
Kwestia spojrzenia...
Równie dobrze można postawić tezę, że mylisz szpan z ordynarnym lansem - obydwa zresztą po jednych pieniądzach, gdy ordynarne...
To jest trochę podobna sprawa jak z kreacją i nieumiejętnie robiącą to osobą, czyli kreaturą.
Wysmakowana kreacja, lans czy szpan robi dobre wrażenie. Gdy ktoś przegnie pałę, zostaje zwykły niesmak.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Lans jest wtedy ,gdy coś nosisz nie po to ,by używać ,ale by nosić
Awatar użytkownika
Erynie

dagomar pisze:Lans jest wtedy ,gdy coś nosisz nie po to ,by używać ,ale by nosić
Niby proste, ale wtedy wykryję to tylko w odniesieniu do własnej osoby, bo jak się dowiedzieć czy ten kogo widzę w dobrych butach nosi je z rzeczywistej potrzeby czy na pokaz?
Zygmunt Skibicki pisze: Takiej wiedzy nabiera się latami, więc potrzebujesz dużo czasu. J
To także logiczny wniosek, bo każdej wiedzy nabywa się poprzez wieloletnie doświadczenie, ale skąd po latach będę wiedział, że właśnie teraz nadszedł właściwy moment i jestem gotów, aby kategorycznie określić kogoś jako lansera? Jak wyglądał Twój pierwszy raz, po którym już wiedziałeś że się nie mylisz?
Awatar użytkownika
Janek

Największym lans jest wtedy gdy go niema. Angielski premier Anthony Eden uchodził za wzorzec elegancji. Kiedyś spotyka go przyjaciel i mówi - ależ masz świetnie uszyty garnitur. A Eden na to - no to muszę go odesłać krawcowi bo go spartolił. Dlaczego - pyta przyjaciel? Bo go zauważono - powiedział Eden.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Erynie pisze:Jak wyglądał Twój pierwszy raz, po którym już wiedziałeś że się nie mylisz?
Jeszcze go nie było...
Mundek
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Kiedyś było wielkie dziwowisko ,jak w środku lata w Dol. Staroleśnej gość zasuwał ze skorupami na plecach ,czekanem ,rakami u plecaka.
Sam wybałuszałem gały ,a chrząknieć ludzi nie zliczę. Ten sobie nic z tego nie robił ,nawet się uśmiechał ,spotkaliśmy się w schronisku (szedł naszym tempem) i człowiek po prostu oddał komuś z obsługi (hatarowi?) pożyczony zimą sprzęt. Pozory mylą
hermit

Post autor: hermit »

otóż to. i byście się tak juz trochę przestali lansowac. ;)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Erynie pisze:Mógłby mi ktoś udzielić kompetentnej odpowiedzi na czym polega "lans"
viewtopic.php?t=1560
Pod "L"
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:
Erynie pisze:Mógłby mi ktoś udzielić kompetentnej odpowiedzi na czym polega "lans"
viewtopic.php?t=1560
Pod "L"
Tomtom trochę za bardzo przecenił techniczny aspekt sprawy. Ja powiem krótko:

Erynje - osiągniesz pełny lans jak będziesz szedł gdzieś tam, powiedzmy z Murowańca do Czarnego Stawu a ludziska na Twój widok będą się obracać i mówić pod nosem - O, k****, to chyba był Erynje.
No i musisz wyćwiczyć pracowicie przed lustrem takie spojrzenie wyrażające mieszaninę pogardy z lekceważeniem a jednocześnie ciepłe i przyjazne. Chyba Ruda to potrafi, zgłoś się do niej na konsultacje.
Awatar użytkownika
tomtom

Post autor: tomtom »

Janek ->

Gdybys przeczytal dokladniej, to bys zauwazyl, ze sie zgadzamy.
"Jarosław Kaczyński ugryzł żubra w dupę i to czyni go postacią historyczną."
Awatar użytkownika
Janek

tomtom pisze:Gdybys przeczytal dokladniej, to bys zauwazyl, ze sie zgadzamy.
Też się zgadzam, ale Twój tekst u profana zagadnień lansu mógł spowodować dojście do błędnego wniosku, że istota zagadnienia tkwi w ciuchach i butach. Zresztą a propos butów - kwestia ich rodzaju zużycia też jest kapitalna. Każdy but używany w górach będzie zawsze pouszkadzany (poździerany). Ale zupełnie inaczej wygląda but użytkowany wyłącznie na ścieżkach a inaczej użytkowany taternicko. Dlatego, Erynje, jeśli chcesz się polansować na wspinacza to daj ogłoszenie na Allegro - "buty od taternika kupię; mogą śmierdzieć, cena obojętna". Wydaje mi się, że wiem kto się zgłosi. Dlaczego "cena obojętna? Lans wymaga ofiar, nic za darmo. Zostałeś ostrzeżony!
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

no własnie ja mam problem ,otóż moje stare buty po 8 latach się rozpadają i muszę kupić nowe. Jak kupię szturmowe Han-Wagi ,wygodne i nieprzemakalne ,w dodatku z daleka rażące nowością ,to najbardziej sponiewieranym spojrzeniem nie dam rady zatrzeć tego lansu. Może je czymś wysmarować? :D
Jędrek

Post autor: Jędrek »

Różne rzeczy mogą być potrzebne lansowi/do lansu?/ ale jedna jest niezbędna...pu-bli-ka.Robinson lanser uhaa,he,he,he
ODPOWIEDZ