zzzzima

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
kisor

zzzzima

Post autor: kisor »

hehe, w Moku i 5 stawach jest prawie pół metra śniegu :) Pewnie spłynie wszystko za 2-3 dni, ale chciałbym tam teraz być..
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Miałam podobne warunki w listopadzie 06. Początek tygodnia totalna zima, zimowy wariant do Moka miejscami po pas w śniegu (oczywiście można było grzecznie asfaltem ale wariatce zachciało się zakładania śladu w lesie :)) )a pod koniec tygodnia piękna,słoneczna wiosna i czarna Gubałówka. Podobało mi się mimo wszystko.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

kisor pisze:ale chciałbym tam teraz być..
Broń Cię Panie Boże - to jest bardziej niebezpieczne niż w zimie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

Post autor: Marcin_ »

macie może jakieś zdjęcia tych aktualnie zimowych tatr?? może ktoś był i jakieś zrobił ;-) tak z ciekawośći bym zobaczył jak tam teraz jest
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Będę w Zakopanem od soboty - może jeszcze załapię się na śnieg skoro tyle go spadło.

Ps-piękna liczba postów mi się uzbierała - 1111 :) i na jakiś czas niech tak zostanie.
Każdemu jego Everest...
Iskra

Post autor: Iskra »

Jeju....a ja chciałam w Tatry.... zadobyłam 5 litrów szpirytusu na posiedzenia schroniskowe, ale co z tego jak nie wypali, jak sniegi, zimy , zawieruchy... ACH-JO (jakby rzekł krecik)
Jagiellonia w Tatrach

Post autor: Jagiellonia w Tatrach »

andy67 pisze:Będę w Zakopanem od soboty - może jeszcze załapię się na śnieg skoro tyle go spadło.
Masz spore szanse, nie wiem tylko czy warto jechać, jak się mocno nie ociepli. Na narty za mało, wysoko jest niebezpiecznie jak cholera.
Ja byłem w Novej Lesnej od soboty, 2 solidne wycieczki, a jak we wtorek zaczęło padać to przestało wczoraj za Częstochową. Tragedia. Dobrze, że jest tani Aqua Park w Popradzie, bo nie byłoby co z sobą zrobić. A w Białymstoku prawie upał. Może w przyszłym roku...
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

dzięki za zdjęcia ;-)fajne to z chatkami. Mam nadzieje ze pogoda w Tatrach jeszcze się poprawi... w tamtym roku byłem jakoś pod koniec września i było pięknie
plachnina

Post autor: plachnina »

właśnie wróciłem ze schroniska w Roztoce. Poniedziałek mieliśmy piękny, ale uznaliśmy, że przeznaczymy go na "rozchodzenie". W nocy zaczął padać dzeszcz. Pomimo tego wyszliśmy z kolegą o 5:30 w kierunku Moka i dalej chcieliśmy wejść na Rysy. Deszcz podlewał nas równiutko jak z konewki i wcale nie chciał przestać. Chwilkę zagrzaliśmy się w Moku i pomimo niskiego pułapu chmur zdecydowaliśmy sprawdzić co się dzieje dalej. Deszcz towarzyszył nam aż do Czarnego Stawu pod Rysami. Tam na wszelki wypadek padał już śnieg. Tak czy owak kontynuowaliśmy podróż. Ja zrezygnowałem w miejscu, gdzie szlak skręca na zachód odchodząc od wodospadu i prowadzi pod Bulą. Buty zaczęły wyjeżdżać spode mnie w każdą stronę zupełnie niezależnie od mojej osoby. Śnieg leżał wielkości ok. 5 cm. Powoli roztapiał się. Kolega poszedł dalej i zrezygnował gdzieś ok. 100 metrów od Buli. Śniegu miał zdecydowanie więcej.
Po powrocie do schroniska dowiedzieliśmy się, że w Piątce było ok. 50 cm śniegu. Następnego dnia przywitał nas śnieg za oknami już w Roztoce. Komunikaty z Piątki mówiły już o 1 metrze śniegu. 2 osoby idące z Piątki do Roztoki potrzebowały ok 5 godzin czasu, żeby przedrzeć się przez świeży śnieg. Kilka osób od rana chciało dotrzeć do Piątki przez Psią Trawkę. Zawróciły ze względu na powalone przez śnieg drzewa. TPN zabrał się za usuwanie drzew ok. 12-tej (sądząc po odgłosach pił do drzewa).
Także warunki zaskoczyły nas troszeczkę. Nie pochodziliśmy sobie, za to spotkaliśmy kilku sympatycznych ludzi w samym schronisku.
Awatar użytkownika
smyk

Post autor: smyk »

No, ludzie, a co byście chcieli?!!
Pierwszy pocałunek zimy w Tatrach we wrzesniu to nie dziwota
...w sierpniu czy w październiku też może być,
a zdarza się każdego roku trochę inaczej

Nie pamiętacie jakie to krótkie lato w Tatrach jest?
Chcielibyście te 65 dni gumowe mieć, cyco?
plachnina

Post autor: plachnina »

Ja na przykład chciałbym, a co?
kisor

Post autor: kisor »

Janek pisze:
kisor pisze:ale chciałbym tam teraz być..
Broń Cię Panie Boże - to jest bardziej niebezpieczne niż w zimie.
ale ja nie pisalem nic, ze chce byc na szlaku na Swinice, Kozi od Koziej czy na Chłopku... tam, znaczy nawet w dolinach, moze ciut powyzej schronisk... Na Chlopka bedzie czas, jak sie zacznie jesien, a nie przedzima :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

eeee - zeby łazić za dużo błota, na narty za mało, a jak tylko wyjdzie słońce to śnieg w moment zniknie.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

Dokładnie... Boję się tylko, że przez te wszystkie globalne ocieplenia i inne sprawy, lato w Tatrach będzie się kończyło wraz z sierpniem. A szkoda, bo we wrześniu przecież zawsze było tak pięknie! :(
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
Justka

Post autor: Justka »

nie martw sie, bedzie zlota jesien ;)
Awatar użytkownika
Marcin_

Kontakt:

to moje ostatnie studenckie długie wakacje więc mam nadzieje że jeszcze pogoda dopisze :-)potem praca to tylko będzie można na krótki urlop liczyc
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

musi być złota Polska jesień!!!!!!!!!!!!!!! innej opcji nie przewiduje!!!!!!! :P
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Violinistka pisze:Dokładnie... Boję się tylko, że przez te wszystkie globalne ocieplenia i inne sprawy, lato w Tatrach będzie się kończyło wraz z sierpniem. A szkoda, bo we wrześniu przecież zawsze było tak pięknie! :(
Nie zrzędź Viola...!
Cierpliwi zawsze doczekają się ładnej pogody.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Zygmunt napisał
Cierpliwi zawsze doczekają się ładnej pogody
-no, wreszcie powiało optymizmem! Jestem pewna, że moja cierpliwość pażdziernikowe Tatry mi nagrodzą :D
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

No ja własnie też liczę na polską złotą jesień, bo jesień w Tatrach to moja ulubiona pora roku i chyba bym się załamała gdyby wciąż tak lało i nie udało mi się pojechać choć na jeden weekend :( a ten śnieg wprowadził mnie w stan depresji. :(
(...) Ku przełęczom, Ku wierchom, Ku graniom...
Ja za nią... (...)
ODPOWIEDZ