12-15 sierpień w Tatrach Wysokich

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
monne

12-15 sierpień w Tatrach Wysokich

Post autor: monne »

Niedziela 12stego:
koło 17.30 przybyłam do Zakopca, gdzie spotkałam się z moim kompanem z Ustronia Morskiego :) aż. Pozwoliliśmy się podrzucić do Palenicy Białczańskiej 3języcznemu góralowi pt. "file pipul" ;) (upodobał sobie stosowanie języków germańskich w jednym zdaniu, w kontaktach z obcokrajowcami). Przepowiedział nam przepiękną pogodę już od poniedziałku... tja, ciut się machnął....
Z Palenicy ruszyliśmy w str. Schroniska w Roztoce. Chcieliśmy przejść na skróty :P, ale w tym samym momencie podjechał samochód z Panem Uprawionym do zwracania uwagi. Pan dał nam do zrozumienia, że mamy iść drogą! ! ! Doszliśmy zatem w lekkim, przyjemnym deszczyku.
Poniedziałek 13stego:
pożałowałam 5zł na płaszcz przeciwdeszczowy i dostałam nauczkę. Wyruszyliśmy koło godz. 11 do D5SP w deszczu. Nie wiem o czym ja myślałam, że nie pomyślałam o zapakowaniu wszystkiego w worki. Zawsze tak robiłam jak gdzieś jechałam...
Po drodze przechodziliśmy przez 4 Siklawy :O. Od tej ilości deszczu strumyki zamieniły się w coś większego. Przed nami szło 5 chłopaczków, którym OGROMNE DZIEKI z pomoc! Specjalnie się zatrzymywali, żeby pomóc nam się przeprawić. Dla mnie to było swego rodzaju błogosławieństwo, gdyż mój plecak zrobił się sporo cięższy (namoknięty) i na tych kamieniach traciłam równowagę.
Doszliśmy do czarnego szlaku, ociekającego strumieniem wody... Bardzo dobrze, że ludzie często nie wiedzą co ich czeka :D ... naprawdę ciężko mi się wchodziło w tym deszczu.
Bilans poniedziałkowy: 1 suchy golf+2 pary skarpetek :) , ze śpiwora kapało... ale przynajmniej trafiliśmy do 13osobowego pokoju na stryszku z wesołą ekipą. Wieczór więc był bardzo wesoły, odwiedziła nas Pani Frau :D :))
Wtorek 14stego:
PIęKNA, PIęKNA POGODA! Taka piękna jak na widokówkach :). Wybraliśmy się więc na Szpiglasową Przełęcz, Szpiglasowy Wierch, żółtym do Morskiego Oka, a następnie niebieskim przez Swistówkę do schroniska. Dużo luda, bardzo dużo! Nocowali wszędzie, przed schroniskiem również.
Sroda 15stego:
wstałam o 5.30, z powodu chrapania na 5 głosów w 13 osobowym pokoju na stryszku ;). Poszłam się przejść, piękne, czyste powietrze, cisza...
Pakowanie, pożegnaliśmy D5SP i przez Zawrat do Gąsienicowej. Tłumy na Zawrat wchodziły! Podobnie na Kościelec, na który ostatecznie znowu nie weszłam :( , widać było pielgrzymki ludzi, szli jak mrówki do mrowiska. Zeszliśmy do Zakopca: tłumy, tłumy, tłumy. Rondo przy pks-pkp zakorkowane do 21 napewno. Wsiadłam do pociągu i zasnęłam
Awatar użytkownika
Violinistka

Kontakt:

Post autor: Violinistka »

monne pisze:Wybraliśmy się więc na Szpiglasową Przełęcz, Szpiglasowy Wierch, żółtym do Morskiego Oka, a następnie niebieskim przez Swistówkę do schroniska.
Też tak kiedyś szłam, tylko zaczęłam od MOka, Szpiglasową, D5SP i Świstówka. Lubię tę trasę ;]
Zazdroszczę udanej wycieczki i współczuję mrówek na Gąsienicowej. Tutaj, "nie w górach" pogoda pojawiła się dopiero w środę, więc z podziwem patrzę na tę piękną pogodę wtorkową. :P
Paradoksalnie... "Nie znasz gór - nie idź!" :)

http://picasaweb.google.com/violina92
gosia d

Post autor: gosia d »

Monne a może wrzucisz nam kilka fotek z tego wypadu (o ile oczywiście miałaś ze sobą aparat)
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

podpisuję się pod prośbą gosi d :)
monne

Postaram się wrzucić, ale póki co sama na nie czekam. Myślę, że do II tygodni znajdą się gdzieś na forum :)
gosia d

Będziemy cierpliwie czekac.
monne

gosia d pisze:Będziemy cierpliwie czekac.
Też czekałam i się doczekałam :) zapraszam do oglądania:
http://picasaweb.google.pl/tribalmonne/D5SP
Awatar użytkownika
dawid91

Post autor: dawid91 »

fajnie zdjęcia :cwaniak:
gosia d

Gratuluję spotkania z mieszkańcem tamtych okolic (zdjecie TUBYLCA jest świetne)
ODPOWIEDZ