Góry i woda - 15-19 sierpnia

Wspomnienia z pobytu w górach, relacje, plany wyjazdów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ines

Góry i woda - 15-19 sierpnia

Post autor: Ines »

Już za parę chwil mam autobus do Nowego Targu, a potem przesiadka do Szczawnicy :)) . Ponieważ zapowiadają upały (34 stopnie :O ) postaram się połączyć górskie wycieczki z wodnymi atrakcjami, a więc w planie:

- Małe Pieniny, Wysoka
- Sokola Perć, Trzy Korony, Sokolica
- no i Zalew Czorsztyński, kajakowanie i trochę plażowania ;) poza tym trochę historii i kultury czyli zamki w Niedzicy i Czorsztynie, no i wycieczka (być może rowerowa) do Czerwonego Klasztoru.

Jak wrócę to zdam relację co z tego udało się zrealizować i jak to wyszło w praktyce.

Pozdrawiam i życzę wszystkim przyjemnego wypoczynku w jutrzejsze święto
Awatar użytkownika
Barek

Re: Góry i woda - 15-19 sierpnia

Post autor: Barek »

ostro pomykasz widze ;)
bylem w Szczawnicy 3 dni rowerowo,ale relacji jeszcze nie udalo sie zrealizowac,choc plany sa :) tereny na pedalownie wysmienite:)
pozdrawiam choc pewno juz jedziesz.
Awatar użytkownika
Ines

Wróciłam, zatem czas na krótką relację.
Z góry uprzedzam, że nie jestem profesjonalnym fotografem, sprzęt też mam taki sobie, więc nie przesadzajcie z krytyką ;)

Dzień pierwszy

Właściwie był to dzień przyjazdu więc nie miałam dużo czasu, a do tego już czuło się nadchodzący upał, zatem postanowiłam wreszcie zaliczyć spływ Dunajcem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dunajec miał trochę bury kolor, ponieważ podobno przez 4 dni wcześniej non-stop lało, potem woda była już zdecydowanie czystsza :)
Awatar użytkownika
Ines

Dzień drugi

Upał sięgnął zenitu - 33 stopnie w cieniu, zatem plany wycieczek górskich zostały przesunięte na kolejny dzień kiedy miało być trochę chłodniej.
A ponieważ na upał najlepsza jest woda to na pożyczonym sprzęcie popływałam trochę na wypożyczonym sprzęcie i obejrzałam zamki w Niedzicy i Czorsztynie, oraz rezerwat Zielone Skałki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoki piękne, widać było Gorce i Tatry, woda czysta i ciepła więc pływało się świetnie
Awatar użytkownika
Ines

Wieczorem postanowiłam obejrzeć zachód słońca, więc wybrałam się na Bryjarkę. Znalazłam świetny punkt widokowy, z którego jednocześnie widziałam Beskid Sądecki, Pieniny, Małe Pieniny i Tatry.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ines

Dzień trzeci

Wreszcie temperatura trochę spadła, więc udałam się Sokolą Percią niebieskim szlakiem w kierunku Trzech Koron, potem powrót przez Słowację Drogą Pienińską

Na szlaku Szczawnica - Sokolica nie ma mostu, więc przeprawa przez Dunajec odbywa się na takiej łódce:

Obrazek

Widoki (i słynna sosna :) ):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zejście przez Wąwóz Sobczański i przejście kładką w Sromowcach do Czerwonego Klasztoru i powrót wzdłuż Dunajca do Polski
Obrazek
Awatar użytkownika
Ines

Dzień czwarty - Małe Pieniny

Jaworki - Wąwóz Homole - Wysoka - Rabsztyn - Palenica - Szczawnica

Początkowo pogoda nie była zachęcająca, ale szybko się przejaśniło.

Homole:
Obrazek

Po minięciu bazy SKPB pod Wysoką spotkaliśmy bacę, który złożył propozycję wymiany nie do odrzucenia:
Ja za to oto stado pięknych owieczek :)) Do transakcji nie doszło :P
A myślałam, że takie rzeczy to tylko w Egipcie...
Obrazek

Na Wysoką prowadzi nieoznakowana ścieżka, ale zdjęć nie udało się zrobić, gdyż szczyt znajdował się w samym środku dorodnej chmury
Widoki z Małych Pienin:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po drodze szlak niebieski przechodzi na chwilę w żółty, ale zejście to jest mało widoczne (za to widoczna jest nieoznakowana ścieżka). Ścieżka ta podobno prowadzi jakimś skrótem do właściwej trasy - ja go nie znalazłam za to weszłam trochę "na dziko" na Rabsztyn. I było warto - sami zobaczcie co tam rosło, a widok był najpiękniejszy z całej wycieczki:
Obrazek
Obrazek

Po tej wycieczce zakochałam się w Pieninach - tu każdy znajdzie coś dla siebie :D
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Fajne zdjęcia Ines. Zwłaszcza wspólny "wodny" mianownik większości z nich. Wstyd się przyznać, ale i ja w Pieninach nigdy nie byłem. :]
Justka

Post autor: Justka »

splyw Dunajcem fajna sprawa :)
Pieniny maja klimat 8)
ODPOWIEDZ