raco pisze:1) Jakie szlaki polecacie w Tatrach niekoniecznie Polskich.
raco pisze:3) Ile kosztują średnio bilety na szlaki?
Czyli domniemywam, że chodzi Ci o słowackie, tam wstęp jest bezpłatny. Z Tatr Słowackich poznałem tylko wysokie. Na początek proponuję szlaki otaczające Osterwę, choć niezbyt "spokojne miejsca". Potem warto przejść się od Smokowca do Terinki - mój faworyt, lub również od Smokowca do Zbójnickiej Chaty. Jeśli masz marne obycie to od razu nie polecam łączyć wariantu Smokowiec-Terinka-Czerwona Ławka-Zbójnicka Chata-Smokowiec. Jednak jeśli się uprzesz to pamiętaj, że to szlak w jednym kierunku - od Terinki do Przełęczy, nie na odwrót! Jak się domyślam nie będziesz spał po schroniskach (powiadają, że to wyższe wtajemniczenie

). Polecam również Polski Grzebień z Tatranskich Zrubów, czy z Wyżnych Hagów (mała ilość turystów). Warto też wybrać się na Koprowy lub Sławkowski, choć o tym ostatnim mówią, że trochę monotonny, podobnie jak Krywań. O szlaku na Rysy napisała Ci tatromaniaczka - od słowackiej strony jakichś trudności nie stwierdzam.
Ubezpieczenie możesz wykupić choćby w PZU, bodajże 20 parę PLN i spokój na 10 dni (?), czy coś koło tego. Ale w tym temacie lepiej niech się inni wypowiedzą. Zbyt dawno się tym interesowałem, więc mogą być nieścisłości