Desperacka walka o narciarzy

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Desperacka walka o narciarzy

Post autor: horolezec »

Tygodnik Podhalański:
"Temperatura w Zakopanem wreszcie wyraźnie spadła poniżej zera. Właściciele wyciągów zaczęli sztucznie naśnieżać stoki.

Do tej pory jedynym stokiem, po którym można było zjeżdżać na nartach była króciutka i prawie płaska trasa pod Nosalem.

W nocy z poniedziałku na wtorek temperatura spadła na tyle, że ruszyły armatki śnieżne. Także te na najważniejszych stokach na: Harendzie, Polanie Szymoszkowej, a także górnej polanie na Gubałówce.

Właściciele wyciągów twierdzą, że jeżeli tylko mróz utrzyma się przez kilka najbliższych dni, na nartach będzie można jeździć już w czasie świąt.

Niestety na Kasprowym Wierchu, gdzie nie ma sztucznego śnieżenia, wciąż jest zbyt mało śniegu dla narciarzy."
Obrazek
Iwona30

Post autor: Iwona30 »

W tamtym roku to juz pod koniec listopada mozna było jezdzic.Osobiscie rozpoczynałam sezon w Gorcach 8 grudnia...Teraz narty nasmarowane siedza w piwnicy i czekają.........Co jak co, ale Zakopane bez sniegu o tej porze-szok!!
2 tygodnie temu w Zakopcu było w dzien ponad 10 stopni,Giewont czarniutki.Spedzałam weekend w Zachodnich Tatrach.Fajnie bo w schronisku-puchy!!!!!!!!!!!! Ale snieg zaczynał sie gdzies na wysokosci 1700 i to było dosłownie pare centymetrów swiezego mokrego sniegu..Z Trzydniowianskiego na Konczysty-stare płaty opadu listopadowego twardziutkie i zlodowaciałe,ale nawet tam swiezego sniegu było jak na lekarstwo..Niesamowite..Brak zimy dla kierowców w miescie to nawet frajda,ale dla narciarzy i w ogóle fanów zimy w górach,jej brak ..przykrosc wielka..Zwłaszcza ze na sztucznym sniegu jednak jakosc jazdy nie ta sama..
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Z tego co widać w kamerkach coś białego spadło w Zakopanem :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

andy67 pisze:Z tego co widać w kamerkach coś białego spadło w Zakopanem
Ehhh...Nie ma się co cieszyć. Tyle tego spadło, że się ledwo na dachach trzyma i zaraz stopnieje :(
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

Spadlo jakies 10cm w zakopcu i ze 30 w gorach.....no i jest -5 stopni...
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Olav pisze:Spadlo jakies 10cm w zakopcu i ze 30 w gorach.....no i jest -5 stopni...
No to jest nadzieja :))
Awatar użytkownika
Olav

horolezec pisze:No to jest nadzieja
Ogolnie od poniedzialku armatki daja non toper....ale to co spadlo w srode w nocy to drogie tyle...tylko pogoda za ladna dzis....ale spokojnie...beda warunki, beda...oj juz ja to w pracy odczuje :P
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
piotr35

Post autor: piotr35 »

oby tylko mróz się utrzymał i bedzie dobrze,ale szczerze mówiąc to uciekło sporo...
Awatar użytkownika
Olav

No wiekszosc stokow pracuje i mozna pojezdzic ponoc....a dokladnie we wtorek obadam sytuację...
Moje Tatry
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

a jak wygląda sytuacja narciarzy-turystów? Ile sniegu leży w dolinach czy na niższych grzbietach?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Olav

Jeszcze w srode w dolinkach nie bylo nic w zasadzie mozna bylo mowic, ze nie ma sniegu przynajmniej do 1500-1600 metrow...snieg spadl w nocy ze srody na czwartek, wiec jak wyglada w gorach nie wiem, wg tego co podawali w tv to ponoc 30 cm spadlo wgorach...a turysci coz....tydzien przed swietami jest pusty ale z tego co mi pisali chlopaki z pracy to robi sie ruch...
Moje Tatry
ODPOWIEDZ