Możliwe utrudnienia na "zakopiance"

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
AdiK

Możliwe utrudnienia na "zakopiance"

Post autor: AdiK »

"Nad ranem zawalił się wiadukt na budowanym odcinku "zakopianki" w Stróży (powiat myślenicki)."
"Wiadukt zawalił się na długości 30 metrów."
"Runęły wszystkie cztery przęsła nowej konstrukcji, budowanej koło starego mostu."
"Ruch "zakopianką" odbywa się na razie normalnie, ale w ciągu najbliższych godzin można spodziewać się utrudnień."

jeśli "można się spodziewać", to na pewno będą... :think:

żródło: http://wiadomosci.onet.pl/1349274,11,item.html
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

pod gruzami zginęła jedna osoba
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Jak by kto się pytał to "to" buduje firma portugalska. Była ponoć najtańsza. Dromex budował w Libii, Iraku i innych krajach. Inne polskie firmy też, w kraju i zagranicą. Wszystko jak dotąd stoi. Komu to przeszkadzało?
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

ja słyszałam że podobno nowa zakopianka budowana jest przez dwie różne ekipy i że to ta druga ekipa rozkradła budowe tej drugiej (sic!)
później znowu słyszałam, że ludzie z okolicznych miejscowości rozkradli budowe....itd.itd. każdy ma swoją wersje...
a jak dla mnie to jest tak, że nieobciążony wiadukt sam z siebie się zawalić nie powinien...
Nie powinien..???a jednak sie zawalił...czy zawinił błąd konstrukcyjny..???czy złe materiały..??? pewnie dowiemy sie nie długo kiedy państwowy inspektor budowlany zbada całą sprawe....
PrzEmO

Post autor: PrzEmO »

I termin oddania S7 znowu sie przesunie...
Awatar użytkownika
Janek

ruda pisze:ja słyszałam że podobno nowa zakopianka budowana jest przez dwie różne ekipy i że to ta druga ekipa rozkradła budowe tej drugiej (sic!)
To są legendy
ruda pisze:później znowu słyszałam, że ludzie z okolicznych miejscowości rozkradli budowe....
zawsze kradną, to jest jakby stały element gry ale to nie powinno spowodować katastrofy
ruda pisze:czy zawinił błąd konstrukcyjny..???
Nie sądzę, ale wszystko możliwe.
ruda pisze:czy złe materiały..???
Żwir, stal, cement? Naprawdę jestem głupi co mogło się stać.
Pracowałem w firmie, która zbudowała około 150 mostów i wiaduktów - stoją wszystkie do dzisiaj. Nie rozumiem jak to się mogło stać, to chyba pierwszy przypadek od wielu, wielu lat (jak przez mgłę przypominam sobie katastrofę na Śląsku, ale tam to było pod ruchem a tu tak bez obciążenia). Inspektor nadzoru powinien sobie strzelić w łeb.
Awatar użytkownika
ruda

Dziś Janku znowu stwierdzono, że zbudowano wiadukt na podmokłym terenie i to wina podmokłego terenu....przepraszam bardzo, czy w takim razie zapomniano w projekcie uwzględnić faktu podłoża na jakim stawia się przęsła wiaduktu...??????dziwne...bardzo dziwne....
piotr35

Post autor: piotr35 »

ruda pisze:, że zbudowano wiadukt na podmokłym terenie i to wina podmokłego terenu
i jeszcze do tego doszły obfite opady
piotr35

Post autor: piotr35 »

jutro prokuratura w Krakowie rozpoczyna oficjalne śledztwo....-to tak na poważnie
Awatar użytkownika
Janek

ruda pisze:Dziś Janku znowu stwierdzono, że zbudowano wiadukt na podmokłym terenie i to wina podmokłego terenu....przepraszam bardzo, czy w takim razie zapomniano w projekcie uwzględnić faktu podłoża na jakim stawia się przęsła wiaduktu...??????dziwne...bardzo dziwne....
A no dziwne. Trudno mi się wypowiadać nie znając szczegółów, wiadomo jednak, że fundamenty dostosowuje się do warunków geotechnicznych (po to m. in. robi się badania geotechniczne). Technika nauczyła się stawiać bardzo wysokie budynki w miejscach sejsmicznie aktywnych, umie sobie również radzić z gruntami podmokłymi. Wygląda mi na to, że nie można obciążać winą tych Portugalczyków lecz tych co przygotowywali projekt czyli Generalną Dyrekcję Dróg i Autostrad Oddział w Krakowie oraz jednostkę projektową, której GDDiA to zleciło. Jedno jest pewne - duży skandal!
Co do zaś Portugalczyków - wykonawca też powinien zwracać uwagę na to co robi - niekiedy błędy dokumentacji widoczne są jak na dłoni, niekiedy jest to trudne do wykrycia. Gdy firma, w której pracowałem budowała rozsuwany most w porcie w Darłówku to się okazało, że projektanci zrobili multum błędów. Ostatni polegał na tym, że po pierwszym złożeniu mostu między rozsuwanymi przęsłami pozostał cały 1 metr. Niby niewiele, przeskoczyć można (niczym tą szczelinę na Granatach), ale. Usunięcie błędu trwało jedną noc.[/list]
Awatar użytkownika
ruda

Janek pisze:Technika nauczyła się stawiać bardzo wysokie budynki w miejscach sejsmicznie aktywnych, umie sobie również radzić z gruntami podmokłymi
no własnie ale tym razme sobie z podmokłym terenem nie poradzili ani tym bardziej z warunkami atmosferycznymi...ja nie wiem czy oni zapomnieli wziąść to pod uwagę..?????
Janek pisze: Jedno jest pewne - duży skandal!
dokładnie...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Janek

ruda pisze:ja nie wiem czy oni zapomnieli wziąść to pod uwagę..?????
No właśnie. W przypadku hali katowickiej prawie jest już jasnym, że usłużni projektanci i wykonawcy chcieli zaoszczędzić inwestorom wydatków. To jakoś mogę zrozumieć (choć absolutnie nie popieram). Tu inwestorem jest państwo - jakoś dotąd nie słyszałem aby ktoś chciał coś zaoszczędzić dla państwa, niezależnie od tego w jaki sposób, godziwie czy niegodziwie. Wydaje mi się, że chyba zadanie przekroczyło możliwości zawodowe projektantów a pewnie i nadzoru z GDDiA.
W dawnych latach drogownictwo hołdowało modelowi patriachalnemu. Awansowało się tam dość trudno, pracowało czasami całe życie, niekiedy to przechodziło z dziadka na ojca, z ojca na syna. Ten model może nie był zabójczo inowacyjny ale napewno bardzo solidny. Pamiętam jak mi, młodemu chłopakowi wówczas, powiedziano - "drogownictwo to nie tylko praca ale i służba". Ale to już historia, wszystko pozmieniano. Wydaje mi się, że są już tego skutki, raczej niekorzystne.
Jurek

Post autor: Jurek »

ciekawe jak duży wpływ na tę katastrofę miało trzęsienie ziemi nawiedzające ostatnio te okolice Polski :?
Awatar użytkownika
Janek

Jurek pisze:ciekawe jak duży wpływ na tę katastrofę miało trzęsienie ziemi nawiedzające ostatnio te okolice Polski :?
Adwokaci nie omieszkają tego wykorzystać. A tak naprawdę pewnie żaden.
AdiK

informacja jeszcze z zeszłego tygodnia:
"Najprawdopodobniej przyczyną zawalenia się wiaduktu w Stróży na „zakopiance” było za słabe rusztowanie, podpierające potężne, kilkudziesięciotonowe stalowe szyny - przęsła całej konstrukcji.

To hipoteza, którą usłyszeliśmy od inżynierów, oglądających miejsce katastrofy."

za: http://www.tygodnikpodhalanski.pl/modul ... e&sid=2904
Awatar użytkownika
Janek

No to sprawa zaczyna trochę inaczej wyglądać. Pierwsze informacje brzmiały tak jak gdyby zawalił się gotowy wiadukt. Z zdjęcia w TP wynika, że stało się to w trakcie montażu, co obciąża raczej wykonawcę.
AdiK

"Za dwa lata powinien rozpocząć się remont kolejnego odcinka zakopianki."

"Do Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad wpłynęły trzy oferty na opracowanie projektów modernizacji zakopianki na odcinku Lubień Chabówka. Njabardziej atrakcyjną pod względem finansowym ofertę złożyła niemiecka firma."

czyżby kolejny przetarg 100% ceny :? i w dodatku wygrywa go firma niemiecka?!!!

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/modul ... e&sid=2969
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

w dodatku wygrywa go firma niemiecka?!!!
- już wygrywa? Ja zrozumiałam,że to tylko prasowa informacja jakoby złożyli najlepszą ofertę....a w drugiej połowie 2008 roku powinien zostać ogłoszony przetarg na wykonawstwo.... :think:
AdiK

Izabela pisze:już wygrywa?
tak zrozumiałem, ale też się trochę zapędziłem, bo wygrywa przetarg, ale... na przygotowanie dokumentacji technicznej... :P

pozdrawiam Cię serdecznie mój Drogi Holmesie ;)
prezes

Kontakt:

Post autor: prezes »

AdiK pisze:"Najprawdopodobniej przyczyną zawalenia się wiaduktu w Stróży na „zakopiance” było za słabe rusztowanie..."
oczywiście, przejeżdżałem dzis obok tego mostu i specjalnie się przygladałem, to widać gołym okiem, wygląda jakby wielkie stalowe przęsła były podtrzymywane przez pare malutkich pręcików. to nie mogło wytrzymać...

--------

jedzie się już kawałek po nowej drodze :) bez porównania 8)
ODPOWIEDZ