Literatura
Literatura
Skoro już wspomniałam Żuławskiego i Malczewskiego,to nie mogę nie zapytać o Wasze ulubione książeczki,które są Tatrom poświęcone. Zatem... 
Ostatnio zmieniony pt 10 paź, 2003 przez ana, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety nie czytałem książek, które cytujesz, ale chętnie przejrzę, jak mi kilka pożyczysz. :mrgreen:
Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej spodobały mi się dwie pozycje:
1. "Tatrzańskie Dramaty" Macieja Kuczyńskiego - o akcjach ratowniczych TOPRu oraz o wypadkach w górach
2. "500 zagadek o Tatrach" Czesława Momatiuka - mnóstwo różnorodnych, czasem zaskakujących informacji o naszych ulubionych górach - warto zajrzeć.
Było też parę innych pozycji, ale siedzę w pracy i nie mogę sobie przypomnieć tytułów. Przejrzę co mam w domu.

Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej spodobały mi się dwie pozycje:
1. "Tatrzańskie Dramaty" Macieja Kuczyńskiego - o akcjach ratowniczych TOPRu oraz o wypadkach w górach
2. "500 zagadek o Tatrach" Czesława Momatiuka - mnóstwo różnorodnych, czasem zaskakujących informacji o naszych ulubionych górach - warto zajrzeć.
Było też parę innych pozycji, ale siedzę w pracy i nie mogę sobie przypomnieć tytułów. Przejrzę co mam w domu.
Moją najukochańszą jest "Miejsce przy stole" A.Wilczkowskiego. Z tego co się orientuję, ma ona wielu,wielu wielbicieli. Czuję do niej sentyment z dwóch powodów-za to, jak jest napisana i za to,że była moją pierwszą "tatrzańską książką". Jeżeli mowa o tzw.prozie taternickiej,to często wracam też do "Komina Pokutników"J.Długosza i do wspomnianego Żuławskiego . Literatura piękna- zdecydowanie "Na Skalnym Podhalu" Tetmajera. Podobał mi sie także "Janosik"J. Kurka,ale czytałam tę książeczkę ponad 10 lat temu i niewiele pamiętam.
Literatura tzw. tatrzańska jak wiadomo, jest rozległa,ale ja najczęściej sięgam po te pozycje.

Literatura tzw. tatrzańska jak wiadomo, jest rozległa,ale ja najczęściej sięgam po te pozycje.
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Ano (czy lepiej Magdo?),
mozesz zamowic te pozycje przez Tatrzanski Antykwariat w Kielcach. Tak tez zrobilem bo niestety stare egzemlparze wyladowaly chyba gdzies na makulaturze (wyjechalem z Kraju w 1985) .
Jak chcesz to poszukam te strone i przesle Ci adres.
Przeczytaj koniecznie!!!...
Pozdro!!
Zbyszko
mozesz zamowic te pozycje przez Tatrzanski Antykwariat w Kielcach. Tak tez zrobilem bo niestety stare egzemlparze wyladowaly chyba gdzies na makulaturze (wyjechalem z Kraju w 1985) .
Jak chcesz to poszukam te strone i przesle Ci adres.
Przeczytaj koniecznie!!!...
Pozdro!!
Zbyszko
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
Czesc Ana ,
przepraszam za zwloke w odpowiedzi, ale w ta krytyczna (winkowa) srode nie wszystko wychodzilo jak powinno... Wydawalo mi sie, ze wyslalem Ci odpowiedz
Tak sie nie stalo powypisywalem za to w roznych tematach mnostwo jakis glupot :cegla: :cegla:
No coz nadrabiam zaleglosci:
http://www.antykwariat-filar.pl
Ksiazki wysylane sa za zaliczeniem pocztowym. Wybor jest moim przynajmniej zdaniem bardzo duzy.
Pozdrawiam wszystkich
Zbyszko
przepraszam za zwloke w odpowiedzi, ale w ta krytyczna (winkowa) srode nie wszystko wychodzilo jak powinno... Wydawalo mi sie, ze wyslalem Ci odpowiedz
No coz nadrabiam zaleglosci:
http://www.antykwariat-filar.pl
Ksiazki wysylane sa za zaliczeniem pocztowym. Wybor jest moim przynajmniej zdaniem bardzo duzy.
Pozdrawiam wszystkich
Zbyszko
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
-
Widmo Brockenu
-

- Kontakt:
-
Widmo Brockenu