Orla perć - klasycznie w całości

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
dyla

Orla perć - klasycznie w całości

Post autor: dyla »

Mam pytanko czy ktos szedł całą terase "orlej" czyli zaczynając od polany pod wołoszynem aż do Świnicy? Chodzi mi o odcinek Wołoszyn -Krzyżne,nie mam tam poprowadzonego szlaku i pewnie też nie ma sztucznych ubezpieczeń. Czy jest tam niebezpiecznie ??? Pozdrawiam
piotr35

Post autor: piotr35 »

dyla pisze:Chodzi mi o odcinek Wołoszyn -Krzyżne,nie mam tam poprowadzonego szlaku i pewnie też nie ma sztucznych ubezpieczeń.
tam raczej nikt nie ma poprowadzonego szlaku,a dlaczego pytasz akurat o nieznakowany (dawny)odcinek orlej?
dyla

przeczytałem artykuł o ks.Gadowskim który poprowadził z tamtąd szak i mnie zaciekawiło. Na wojskowych mapach scieżka jest zaznaczona. Wiec mozna by było taką traske zrobić.
piotr35

Zgodnie z prawem poprowadzi cię tam przewodnik :D
dyla

Oczywiście ze przewodnik :D . Tylko on chciał wiedziecz co go tam mniej wiecej czeka hahah
Awatar użytkownika
cyganeria

Post autor: cyganeria »

faktycznie.. szlaku jako takiego tam nie ma... ale bardzo urokliwy w sumie to rejonik..
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Wiec mozna by było taką traske zrobić.
a nie możesz sobie tej trasy darować?

"WOŁOSZYN, obcięty wzdłuż liniami uskoków, stanowi jeden z najcenniejszych przyrodniczo masywów Tatr (staraniem PTT a decyzją Komisji Organizacyjnej PNT-TPN od 1936 rezerwat). Pierwotne drzewostany górnoreglowe, podarte lawinami na pasy, sięgają po 1600 m, wspaniałe są urwiskowe bory limbowe. Najwyższe w naszych Tatrach stanowisko limby (forma krzaczasta, wys. 2020 m). W uroczysku Sywarne 32 sędziwe modrzewie. W Wołoszynie mają główną w TPN ostoję niedźwiedzie (stałe gawry) i kozice. Piękno grani "odkrył" ks. Walenty Gadowski, który w r. 1903 przeprowadził nią wsch. odcinek Orlej Perci, zamknięty przez TPN w 1956."
http://www.republika.pl/naszetatry/szczyty/woloszyn.htm
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

A jak postawi na swoim, to może niedźwiadki mu to wyperswadują... :think:
dyla

No tak , przyrody troche szkoda, ale przemknie sie szybciutko i cichutko wtapiając w otoczenie.
dyla

To jak Gosienka tam jest, ostro
Awatar użytkownika
Hannibal

Post autor: Hannibal »

dyla pisze: (...) cichutko (...)
:)) :)) A to dobre.
Awatar użytkownika
cyganeria

nio.. a miś także wtopiony w otoczenie szybciutko cichutka przywita sie z toba i zabawi się w kontrolera i poprosi o bilecik (w postaci np wspomnianego gdześ wczesniej bochenka chleba :P) :D
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

piotr35 pisze:Zgodnie z prawem poprowadzi cię tam przewodnik

Ścisły rezerwat - o legalnym wejściu bez chodów w TPNie zapomnij.

Może chief bedzie wiedział conieco
Awatar użytkownika
cyganeria

dyla pisze:To jak Gosienka tam jest, ostro
?? nie bardzo rozumiem ??
piotr35

Ktoś tu na siłę prosi się o kłopoty,ale jak sie uprze to na swoim postawi,co tam niedzwiedzie,zakazy(choć te ostatnie są ponoć aby je łamać) :D
grumblers

Post autor: grumblers »

Nie, no co się czepiacie? Idźmy tam wszyscy!!! Całą gromadą! Dlaczego tylko jedna osoba ma tamtędy przemknąć? Przecież jak pó∆dziemy tam w dwadzieścia- trzydzieści osób, to też nie stanie się nic wielkiego!!!

Do dyla: wiesz co? Jak wyrzucisz jedną plastikową butelkę w kosówkę, to to będzie tylko jedna butelka - nic wielkiego. Ale wiesz w czym jest problem? Że naśladują to setki tysięcy ludzi. I każdy z nich mówi: "przecież to tylka jedna butelka"...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

''Widok z wierzchołka jest podobny jak z Krzyżnego, ale jeszcze bardziej rozległy" Warto zatem stresować niedźwiedzie i siebie? :) Na Krzyżne wejdziesz bezstresowo a efekt będzie ten sam.
dyla

grumblers pisze:Nie, no co się czepiacie? Idźmy tam wszyscy!!! Całą gromadą! Dlaczego tylko jedna osoba ma tamtędy przemknąć? Przecież jak pó∆dziemy tam w dwadzieścia- trzydzieści osób, to też nie stanie się nic wielkiego!!!

Do dyla: wiesz co? Jak wyrzucisz jedną plastikową butelkę w kosówkę, to to będzie tylko jedna butelka - nic wielkiego. Ale wiesz w czym jest problem? Że naśladują to setki tysięcy ludzi. I każdy z nich mówi: "przecież to tylka jedna butelka"...
I po to są własnie zakazy. Wszycy tam nie pójdą ....ale kilka osób napewno (w tym ja)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

dyla pisze:I po to są własnie zakazy. Wszycy tam nie pójdą ....ale kilka osób napewno (w tym ja)
Życzę ci jak najwyższego mandatu i sądu grodzkiego. Serio. :)
grumblers

Post autor: grumblers »

I może jeszcze połamania nóg - dosłownie!!!
ODPOWIEDZ