Magurka - Czupel - Rogacz

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
ammo

Magurka - Czupel - Rogacz

Post autor: ammo »

Cześć.
Był ktoś, zwiedzał ktoś, a może ktoś nocował pod namiotem lub w schronisku??? na terenie tego pasma w Beskidzie Małym? Jeżeli tak to jakie wrażenia :D :think:
Dzięki za każdy post (choć wiem, że nie będzie ich za wiele bo nie jest to tak bardzo znane pasemsko :) :D )

pzdr
MiG

Post autor: MiG »

Byłem tam pod koniec grudnia 1999 r. (pomiędzy świętami a sylwestrem). W schronisku na Magurce pustka - przyszedłem z dołu zielonym szlakiem gdzieś ok. 16.00 (już się ściemniało). Pani w bufecie stwierdziła, że jestem jedynym turystą który przyszedł do schroniska na tą noc :O Z powodu braku gości nie grzali i było zimno. Co więcej pani już kończyła pracę i wychodziła (zdążyłem jeszcze zamówić obiad), a kierownik miał wrócić pod wieczór :) więc siedziałem zupełnie sam. Następnego dnia chciałem z samego rana polecieć na Czupel, ale schronisko było zamknięte na klucz i nie mogłem wyjść tak wcześnie jak chciałem :x (nie mogłem znaleźć pokoju gdzie ten kierownik mieszkał). Szlak przysypany, ścieżka niewidoczna, więc na początku trudno było ją odszukać, ale jakoś dotarłem na wierzchołek.
ammo

MiG pisze:przyszedłem z dołu zielonym szlakiem gdzieś ok. 16.00 (już się ściemniało).
A jaki to był szlak pamiętasz może? Ze Straconki czy Wilkowic (ten z Wilkowic później bieginie drogą asfaltową) :D
MiG

Post autor: MiG »

Z Wilkowic, cieszyłem się, że trafiłem na drogę, bo sypał śnieg i w lesie byłyby kłopoty z orientacją. No i żadnego asfaltu nie było widać :) ta droga to ma chyba 17 stopień odśnieżania :))
ammo

Droga asfaltowa idzie z Huciska (między Wilkowcami a Łodygowicami) na szczyt Magury a w niecałej połowie dochodzi do niej właśnie szlak zielony > może trafiłeś na jakąś inną drogę? bo są takowe w okolicy :D.

pzdr
AdiK

Post autor: AdiK »

ammo pisze:Był ktoś
Szedłem tamtędy rok czy dwa lata temu. Wystartowaliśmy zielonym z Wilkowic potem Magurka Wilkowicka, Czupel i w dół czerwonym do Łodygowic. Szlak spokojny, ładne widoki spod schroniska i gdzieniegdzie ze szlaku.
Co do Czupla, to wszędzie czytałem, że szczyt jest zarośnięty i widoków zero, a tu niespodzianka, nie wiem tylko czy do końca miła, bo widać było, że las został tu wykarczowany (może usunięto tylko wiatrołomy?), ale za to widoki na dolinę Soły przednie! :)
ammo

Tak, przez las przeszła potężna wichura i połamała kupe drzew w okolicy szczytu Czupla... ale drwale z Międzybrodzia szybko uporali się z drzewami i zwieźli je na dół... :D :think:
AdiK

Post autor: AdiK »

ammo pisze:ale drwale z Międzybrodzia szybko uporali się z drzewami
teraz to drewno pewnie się pali w Twoim kominku... :P
ammo

Eee wątpie... ja kupuje drzewo na zimę w Lipowej - Ostrym :D :))

pzdr
edi

Post autor: edi »

Czesc, nie wiem czy jeszcze Ci sie przyda info...ale ja nocowlam na Magurce w tym roku w lutym 3 dni i calkiem milo bylo w niedziele jak zaszlismy to jeszcze troche ludkow w schronisku siedzialo to i pogadac z kim bylo a potem to juz pustka przez nastepne dni oprocz nas nikt taam nie nocowal, ale okolica piekna jedynym przetartym szlakiem byl ten wiodacy z Wilkowic na Magurke, reszte przecieralismy sami, gospodynie mile tylko rzecywiscie troche zimno bylo i jakis problem z ciepla woda mieli ale to nie zadna tragedia w koncu...takze ogolnie przytulnie... :)
ODPOWIEDZ