Odrobina bezsensu?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Odrobina bezsensu?

Post autor: Szarotka »

Ostatnio więcej oglądam TV (podczas dodatkowej pracki ręcznej w domku) i normalnie nie wiem...śmiać się,czy płakać...
Podobno średnia życia mężczyzn na ten czas to 67 lat...emerytura od 65 -czyli całe życie harówy i jedyne 2 lata "odpoczynku", w którym to owa "emeryturka" nie wystarcza na lekarstwa zazwyczaj..
Teraz kobitki...praca zawodowa,dzieci i dom...Ludzie,kto mnie zatrudni w wieku 60 lat?....65? :O Emerytura po przepracowaniu 60lat to 48 (z haczykiem) % wynagrodzenia...więc ja już wiem co najlepiej bedzie zrobić (zakładając,że dożyję)...kupić za nią bilet w jedną stronę do Zakopca (na tyle wystarczy...) i zaszyć się zimą w jakąś kolibeckę...coby ciało było tam,gdzie dusza...bo kwota owej zapracowanej emeryturki będzie za mała,żeby żyć i za duża,żeby umrzeć...

...a z drugiej strony..niedoszły jeszcze prezydent lata sobie za moją kaskę po Włoszech....fajnie być Polką
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

A jeszcze lepiej być Polakiem ;)
Iwona wyślij kupon, dzisiaj 13 baniek do wzięcia :)
ryb-ka

Post autor: ryb-ka »

Iwona pisze:śmiać się,czy płakać
Najlepiej to, albo się nie przejmować na zapas, albo sobie jakieś trzecie , czy czwarte filary pozakładać - i odkładać, odkładać.....

tomek.l pisze:wyślij kupon
to tzw. podatek od marzeń ;)
tomek.l

Kontakt:

albo podatek od złudzeń

Trzecie i czwarte filary okradną Cię jeszcze bardziej. Wiem coś o tym.
Po co odkładać? Pieniędzy do grobu się nie weźme. A statystyki straszą :)
Wydawać, wydawać i płacić podatki i składki na zus ;)
Nasze państwo w okradaniu obywateli jest perfekcyjne. I jest idealnym wzorem do naśladowania dla wszystkich złodziei :)
Ale i tak mam na to wszystko ..... ;)
Sylwester

Post autor: Sylwester »

tomek.l pisze:Po co odkładać? Pieniędzy do grobu się nie weźme
I to jest racja, trzeba żyć na max, cieszyć się z każdego nowego dnia, dziękować za to co się ma myśleć pozytywnie i nie zwariować

tak się przynajmniej staram, jutro będzie jutro, a dziś i wczoraj było ok.
dziki_mul

Post autor: dziki_mul »

ryb-ka pisze:Najlepiej to, albo się nie przejmować na zapas, albo sobie jakieś trzecie , czy czwarte filary pozakładać - i odkładać, odkładać.....
no ale po co odkładać gdy:
Iwona pisze:Podobno średnia życia mężczyzn na ten czas to 67 lat...emerytura od 65 -czyli całe życie harówy i jedyne 2 lata "odpoczynku",
ryb-ka

Post autor: ryb-ka »

Ja stosuję metodę : "się nie przejmować na zapas" :D
MiG

Re: Odrobina bezsensu?

Post autor: MiG »

Iwona, dobra rada w stylu tomtoma- nie oglądaj TV (jeśli to ma taki skutek przynosić).
Iwona pisze: Podobno średnia życia mężczyzn na ten czas to 67 lat...emerytura od 65 -czyli całe życie harówy i jedyne 2 lata "odpoczynku"
1. dla mężczyzny w wieku 65 lat średni dalszy czas trwania życia to ponad 14 lat, więc trochę czasu jeszcze zostaje (na średnią życia duży wpływ ma np. śmiertelność noworodków),
2. średni wiek przy przejściu na emeryturę w Polsce to nieco ponad 57 lat, więc w sumie jest jeszcze więcej "wolnego" czasu
Iwona pisze: w którym to owa "emeryturka" nie wystarcza na lekarstwa zazwyczaj...
Nie przesadzałbym z tym "zazwyczaj", choć wiem że zdarza się to i jest to problem.
Iwona pisze: Teraz kobitki...praca zawodowa,dzieci i dom...Ludzie,kto mnie zatrudni w wieku 60 lat?....65? Emerytura po przepracowaniu 60lat to 48 (z haczykiem) % wynagrodzenia...
1. A zamierzasz zmieniać pracę w wieku 60 lat, żeby ktoś Cię musiał zatrudnić?
2. 48% ostatniego wynagrodzenia (albo szacunki nie uwzględniające wzrostu płac, a więc zaniżające emeryturę), a chyba liczysz na jakieś podwyżki wynagrodzenia?
Iwona pisze: więc ja już wiem co najlepiej bedzie zrobić (zakładając,że dożyję)...kupić za nią bilet w jedną stronę do Zakopca (na tyle wystarczy...) i zaszyć się zimą w jakąś kolibeckę...coby ciało było tam,gdzie dusza...bo kwota owej zapracowanej emeryturki będzie za mała,żeby żyć i za duża,żeby umrzeć...
Nie mazgaić się tylko brać do roboty! Czasy kiedy państwo dbało o wszystko i zapewniało powszechną szczęśliwość już minęły (na szczęście).
Awatar użytkownika
Tomek K

Post autor: Tomek K »

Jak dożyję sędziwego wieku bedę stosował zasadę w grupie siła i będziemy z kolegami po partyjce szachów zaczajać się za rogiem na "młodego z kasą" :O . Myslę, że będzie wesoło :))
tomek.l

Kontakt:

Tomek to jest słuszna koncepcja :)
Już widze te gangi młodocianych... wróć stetryciałych przestępców napadających na niewinną młodzież :)
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

Sądąc po znakach na niebie i ziemi może to być filar pod mostem :think:
dr kidler

Post autor: dr kidler »

Iwona pisze:emerytura od 65 -czyli całe życie harówy i jedyne 2 lata "odpoczynku",
Spokojnie, to sie jeszcze zmieni. Za jakieś 20 lat będzie już od 85lat.
Przecież już teraz jest więcej pobierających niż płacących.
Tomek K pisze:Jak dożyję sędziwego wieku bedę stosował zasadę w grupie siła i będziemy z kolegami po partyjce szachów zaczajać się za rogiem na "młodego z kasą"
Jestem chętny do twojego gangu. :D
Będziemy bić laskami i rzucać sztucznymi szczękami - tak jak Ninja. :D
Awatar użytkownika
Tomek K

To może jeszcze dołączy do nas Babcia Iwona. Bedzie nam zbierać sztuczne szczęki :))
dr kidler

Post autor: dr kidler »

Tomek K pisze:To może jeszcze dołączy do nas Babcia Iwona
To będzie nasza szefowa. Będzie ganiać z czekanem. :D
Sylwester

dostaniecie po głowach za tę "babcię Iwonę" - a w kwestii podziału ról to ja proponuję by Iwona robiła nam szaliki i kominiarki, to będziemy wtedy gangiem zamaskowanych staruchów
Awatar użytkownika
Szarotka

ryb-ka pisze:Ja stosuję metodę : "się nie przejmować na zapas"
dobra metoda i generalnie też ją stosuje...ale jak się czasem wybiegnie myślami to....
MiG pisze:A zamierzasz zmieniać pracę w wieku 60 lat, żeby ktoś Cię musiał zatrudnić?
Nie chodzi o zmianę pracy,ale być może będę zmuszona jej szukać ..a wiadomo,że im człowiek starszy,ty bardziej go nie chcą..
MiG pisze:Nie mazgaić się tylko brać do roboty! Czasy kiedy państwo dbało o wszystko i zapewniało powszechną szczęśliwość już minęły (na szczęście).
Wiesz MiG, akurat ja na brak pracy się nie skarżę...dobrze że chociaż niedziele mam wolne...a od kochanego państwa za wiele też nie wyciągam,bo wcześniej bym wyciągnęła "kopyta"(sorry), niż doczekała się na swoją kolejkę na badania ,do stomatologa itp,więc chcąc nie chcąc za wszystko płacę,a moje składki idą np. na wakacje pana K.
Sylwester pisze:dostaniecie po głowach za tę "babcię Iwonę"
:)) babcia to fajna rola w życiu ;) ...taka ciepła i przyjazna ;)
tomek.l pisze:Trzecie i czwarte filary okradną Cię jeszcze bardziej
zgadzam się z kolegą
AdiK

Post autor: AdiK »

Na stare lata to nam pozostanie tylko opowiadać wnukom o Tatrach, oczywiście jeśli nas wcześniej nie dopadnie Alzheimer no i oczywiście jeśli będziemy te wnuki mieć, a to przy obecnym stylu życia nie jest wcale takie pewne... :think:
No to więc Panie i Panowie ćwiczcie zawczasu pamięć i bieżcie się do roboty... ;) :D
Sylwester

AdiK pisze:bieżcie się do roboty
to się bieżcie, ja swoje zrobiłem
Awatar użytkownika
Tomek K

:think: Myślę, że ja też. W każdym razie tak żona twierdzi żem ja to uczynił :)) .
Awatar użytkownika
Szarotka

Sylwester pisze:ja swoje zrobiłem
strażak,policjant,wojskowy? 8) :think:
ODPOWIEDZ