Jakie raki??

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
Zwolay

Jakie raki??

Post autor: Zwolay »

jako ze wybieram sie w tym roku w zimie w tatry taki sprzet chyba powinienem miec...pytanie jakie raki kupic??mam buty pod ktore "podejda" polautomaty ale czy sa one lepsze niz paskowe?generalnie zupelnie na tym sie nie znam i jesli moglibyscie pomoc bylbym wdzieczny :) przeznaczenie rakow to jedynie wedrowki-bez jakichs lodospadow itp extremow o ktorych nie mam zielonego pojecia :)
moje priorytety:
1)bezpieczenstwo
2)niezawodnosc,trwalosc
3)cena (ale jestem sklonny w mysl zasady "co tanie to drogie" wydac np 400 zamiast 200 jesli bedzie to uzasadnione)
dziekuje za porady :)
Dorian

Post autor: Dorian »

Zwolay pisze:pytanie jakie raki kupic??
Wybór firm produkujących raki jest duży poczawszy od Petzla,Grivela na Salewach i Camp-ach kończąc.Wszystkie są dobre i wysokiej klasy ale kieruj sie tym by były 12 zębne i jak paskowe to żeby szybko i łatwo się je zakładało(sa takie paskowe co nie wiadomo jak to powiazać na pierwszy rzut oka).Petzl a i pewnie niektóre inne firmy sprzedają raki razem z wkładkami anty-snow moim zdaniem dobra rzecz jak śnieg jest mokry i sie przykleja do raków ale osobno też mozna je kupić.
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Re: Jakie raki??

Post autor: Irek »

Czesc.
Zwolay pisze:jako ze wybieram sie w tym roku w zimie w tatry taki sprzet chyba powinienem miec...pytanie jakie raki kupic??mam buty pod ktore "podejda" polautomaty ale czy sa one lepsze niz paskowe?generalnie zupelnie na tym sie nie znam i jesli moglibyscie pomoc bylbym wdzieczny :) przeznaczenie rakow to jedynie wedrowki-bez jakichs lodospadow itp extremow o ktorych nie mam zielonego pojecia :)
http://sklep.wspinanie.pl/index.php/mkS ... 2/Itemid,/
luba jak chcesz wydac wiecej troche:
http://sklep.wspinanie.pl/index.php/mkS ... 2/Itemid,/
Temat rzeka jak co roku przed zima, jak pogooglasz to znajdziesz mnostwo informacji, chocby np tu:
http://www.wspinanie.pl/forum/read.php? ... msg-167966
Do lazikowania tak na prawde to i G9 zwykle Ci starcza pod warunkiem, ze bedziesz wiedzial jak je uzyc. Pamietaj tez, ze na stromym stoku same raki moga Ci bardziej zaszkodzic jak pomoc wiec warto pomyslec o jakims czekanie. Jak zrobisz zakupy to znajdz sobie kawalek bezpiecznego stoku, u spodu ktorego nie ma kamieni i drzew i potrenuj uzywanie. Godzinka, dwie intensywnego zjezdzania winny wystarczyc po wczesniejszym teoretycznym przygotowaniu.
Aha i jak bdziesz mial chwilke to zajrzyj tu: na koniec strony http://www.azory.net/~korzeniak/porady.htm
Pozdrawiam. Irek.
Zapraszam na www.jkw.pl
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

-przeczytałam i znalazłam coś dla poszukujących butów na zimę: "Jedynym butem godnym polecenia zarówno do wspinaczki lodowej jak mikstowej jest na dzień dzisiejszy Skarpa model Vega jest to but o konstrukcji skorupowej, który doskonale usztywnia nogę i jest bardzo trwały. Niema on także tendencji do wydzielania przykrych zapachów i pękania skarpet (botków) czego nie można powiedzieć o produktach firmy Koflach lub Asolo."
http://www.8a.pl/sklep/pokaz.php?co=pok ... rekkingowe
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Czesc.
Iwona pisze:przeczytałam i znalazłam coś dla poszukujących butów na zimę:
http://www.8a.pl/sklep/pokaz.php?co=pok ... rekkingowe
Owszem, ale to raczej juz do wspinania :). Troszke drogie w tym 8a te buty. Jak pamietam to u nas (poludnie polski) byly one w cenie 699.
Pozdrawiam. Irek.
Zapraszam na www.jkw.pl
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Irek pisze:Zapraszam na www.jkw.pl
Irek, no już styknie tej reklamy - na Boga, nie w każdym poście!
;)
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Czesc.
Mariusz pisze:
Irek pisze:Zapraszam na www.jkw.pl
Irek, no już styknie tej reklamy - na Boga, nie w każdym poście!
;)
A ups. A to przepraszam, jezeli jest to traktowane jako spam :). Wszedzie mam po prostu taki podpis. No moze poza forum samego jkw :)
Pozdrawiam. Irek.
Zapraszam na yyyyyyyy cenzura? A zreszta wiecie gdzie :P
Ostatnio zmieniony pt 21 paź, 2005 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz

M.in. dlatego nie funkcjonują tu podpisy, aby nie "dekoncentrować" czytelnika przeróżnymi rzeczami, które tam trafiają. ;)

p.s. zaglądam chętnie na jkw, coby poczytać teksty Kajetana.
Awatar użytkownika
Szarotka

Irek pisze:ale to raczej juz do wspinania
czyli co...na alpejskie lodowce i szczyty nie będą najlepszym wyborem? :think:
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Czesc.
Mariusz pisze:M.in. dlatego nie funkcjonują tu podpisy, aby nie "dekoncentrować" czytelnika przeróżnymi rzeczami, które tam trafiają. ;)
Hmmm. A ja myslem, ze ludzie u nas to juz umieja czytac :D i rozrozniac co jest co. Wedle mnie to taki podpis juz na starcie cosik mowi o piszacym. No ale co kraj, tfu forum, to obyczaj :) .
Mariusz pisze:p.s. zaglądam chętnie na jkw, coby poczytać teksty Kajetana.
Przekaze Kajetanowi, ze jest poczytny :). Szkoda, ze nie widziales jakie szkolenie odwalil z pierwszej pomocy. Szczeka mi opadla.
Pozdrawiam. Irek.
... :P
Awatar użytkownika
Irek

Kontakt:

Czesc.
Iwona pisze:
Irek pisze:ale to raczej juz do wspinania
czyli co...na alpejskie lodowce i szczyty nie będą najlepszym wyborem? :think:
Alpejskie lodowc i szczyty nawet najlatwiejszymi wariantami to juz mozna podciagnac pod wspinanie. Beda dobrym wyborem. Choc akurat glownym atutem vegi jest sztynosc, co swietnie koresponduje wlasnie ze wspinaniem zimowym.
Pozdrawiam. Irek.
8)
Awatar użytkownika
Szarotka

Irek pisze:Alpejskie lodowc i szczyty nawet najlatwiejszymi wariantami to juz mozna podciagnac pod wspinanie
też tak myślałam,ale wolałam się upewnić :P
Pozdrawiam :D
Patrycja

Post autor: Patrycja »

A czy ktoś z forumowiczów używał czegoś takiego jak raczki?

Zanlazłam w ofercie sklepu podróżnika coś co jest nazywane jako raczki :think: /w cenach już do przyjęcia bo od 21 zł albo troszkę więcej
np:
http://www.traveller.com.pl/Sklep.php

Myślicie, że jest sens kupować coś takiego ?? :?
Może ktoś z forumowiczów używał czegoś takiego jak raczki i może mi coś doradzić!!

Pytam, bo podobno w miejscu do którego się wybieram mogę napotkać na płaty lodowe o szerokości np. ok. 100m /których nie da się przejśc w zwykłych butach/. -
a na poważne raki mnie nie stać w tej chwili ... !!

Wspinania w wysokie góry nie planuję, potencjalne wykorzystanie raczków to raczej turystyczny spacer - ale czasami może być troszkę pod górę lub w dół !
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Widziałem kiedyś w takich raczkach dwie starsze Panie podchodzące na Grzesia...Nie wiem jak im się szło, ale chyba były zadowolone że się "aż tak nie ślizgały jak inni w butach samych". Dla mnie takie raczki to jest sprzęt raczej mało użyteczny. Jedyne użycie jakie potrafię sobie wyobrazić to droga od górkę lub z górki w jakiejś oblodzonej dolince, tak żeby nie glebnąć i się nie pomoczyć od śniegu ;)
Patrycja pisze:bo podobno w miejscu do którego się wybieram mogę napotkać na płaty lodowe o szerokości np. ok. 100m /których nie da się przejśc w zwykłych butach/. -
To gdzie ty się wybierasz? Bo ja już sam nie wiem.
Patrycja

Miałam się nie przyznawać, żeby nie zapeszać - ale bilety już kupione i do wyjazdu zostało nieco ponad 2 tyg. - to może już nic się złego mnie nie powstrzyma :think:

Wybieram się do Chile. Tam będzie niby końcówka lata/początek jesieni ....Ale chcemy połazić trochę po różnych parkach narodowych - część ma też lodowce /szczególnie te na południu/
... i wspiąć się na jeden wulkan /taki najbardziej przystępny i niezbyt wysoki -
/ No i na tym wulkanie właśnie podobno po drodze jest niewielki fragment zlodowaciały i jak pogooglałam po necie to wszyscy relacjonujący swoje wojaże twierdzą, że w zwykłych butach tego cholernego fragmentu /podobno ok. 50-100m/ przeleźć się nie da..
A głupio by było tak doleźć prawie do szczytu ale nie do końca... :think:

Na raki nie mam kasy, tutaj ich nie wypożyczę - bo to wyjdzie jeszcze drożej ... Dlatego pomyślałam o tych raczkach ???
Pewnie tam na miejscu będą gdzieś wypożyczalnie - ale jedziemy w ciemno i jak zwykle nie mamy zbyt wiele kasy :( !!!
Awatar użytkownika
diablak1223

Post autor: diablak1223 »

Patrycja pisze:Na raki nie mam kasy, tutaj ich nie wypożyczę
rozwazalas opcje pozyczenia rakow od kogos?
i czy masz buty o odpowiednio twardej podeszwie nadajacej sie pod raki?
uszba

Post autor: uszba »

Patrycja pisze:A czy ktoś z forumowiczów używał czegoś takiego jak raczki?

horolezec pisze:To gdzie ty się wybierasz
Patrycja pisze:Wybieram się do Chile. Tam będzie niby końcówka lata/początek jesieni ....Ale chcemy połazić trochę po różnych parkach narodowych - część ma też lodowce

Wybacz Patrycjo ale lodowiec i raczki to troche smiesznie brzmi. Ale przyznaje ze jeszcze nie wszystko na swiecie widzialam...

Czytajac Twoj post nasunela mi sie taka mysl...jesli ktos ma na podroz do Chile to powinno i na raki starczyc...ale z gory przepraszam jesli czegos nie rozumiem.

pozdrawiam
uszba
Patrycja

uszba pisze:jesli ktos ma na podroz do Chile to powinno i na raki starczyc...ale z gory przepraszam jesli czegos nie rozumiem.
Wiesz a ja mam takie podejście /może niezbyt dobre/, że jak się czegoś bardzo chce to mimo problemu z kasą można jakoś pokombinować i mimo przeciwności jednak zrealizować swoje marzenia...

Dzięki takiemu podejściu - podczas studiów / oszczędzając sukcesywnie ze stypedium naukowego zwiedziłam niezły kawał Europy... ;)

A teraz jadę do Chile / 3 lata bez urlopu - - to akurat przez przypadek mi tak wyszło - raczej ze względu na problemy zdrowotne a nie chęci - ale przy okazji kasa się nie rozchodziła + sukcesywne odkładanie małych sum z każdej pensji/ ...Ale na raki już nie mam ....

Może to jest niezbyt dobre podejście - bo miejscowi mniej zarabią na takich turystach - a i wyposażnie też ma się gorsze - ale za to
wspomnienia zostają na całe życie !!!

diablak1223 pisze:rozwazalas opcje pozyczenia rakow od kogos?
i czy masz buty o odpowiednio twardej podeszwie nadajacej sie pod raki?
Za bardzo nie mam od kogo, a co do butów to są to trekkingowe buty za kostkę z vibramą ... nie przystosowane specjalnie do raków ... ale gdzieś tam czytałam, że te raczki można mocować do każdych butów ??
Awatar użytkownika
diablak1223

Post autor: diablak1223 »

Patrycja pisze:Za bardzo nie mam od kogo
etam, na pewno ktos z wawy znalazlby sie ze zwyklymi paskowymi rakami ;)
tylko pewnie trzeba by te buty obadac w jakiejs norze albo innym forumowym miejscu :think:
Awatar użytkownika
Mariusz

diablak1223 pisze:etam, na pewno ktos z wawy znalazlby sie ze zwyklymi paskowymi rakami
Coś ty Ewa - warszawiaków nie znasz? Skąpe to to, samo nie korzysta i komuś nie da. Wątpię, czy Patrycji ktoś pożyczy. ;) :think:
ODPOWIEDZ