Dwie sprawy od ignoranta :)

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Moysha

Dwie sprawy od ignoranta :)

Post autor: Moysha »

Jo jo!
Dawno, oj dawno mnie tu nie bylo... :think: Na odwyku bylem, bo mi przez wasze forum glupie modem sie przegrzewal :P A teraz jak mi sie wyjazd pod wieloma wzgledami dziewiczy szykuje, to musze zadc kilka pytan.
Jak juz mowilem dawno mnie tu nie bylo, nie za bardzo wiem co na forum bylo pisane a co nie, wiec prosze mnie z blotem nie mieszac jak sie powtorze ok?
Wiec od sedna. Zbliza mi sie kilkudniowka (12 do zobaczymy kiedy sierpnia). Planuje spedzic ja w slowackich tatrach zachodnich. Plan niezbedny to Rochacze od Brestowej do Wolowca.
Sprawa wyglada tak ze jade z rodzicami i w piatek w nocy sie rozstajemy. Oni zostaja w zakopcu, ja sobie ide, ewentualnie jade. Jesli bedzie dobra pogoda to sypiam pod chmurka, kaska topnieje mi wolniej i wrcam np po tygodniu pociagiem. Przy zlej pogodzie sypiam w schroniskch, kaska topnieje szybciej i w poniedzialek po poludniu musze byc znowu w zakopcu by zalapac sie na darmowy powrot z rodzicami.
A teraz kilka watpliwosci o ktore chcialbym was spytac:
1) Przy przejsciu i powrocie granicy legalnie przez Magure Witowska wyrobie sie w trzy dni (liczylem i jest to wykonalne ale tak z zycia)?
2) Jakie jest najbezpieczniejsze (pod katem zlapania i kary) przejscie dzikie (nielegalne) w Tatrach zachodnich?
3) Lepiej jechac autobusem przez sucha hore czy kombinowac ktorys z wyzej wymienonych wariantow?
4) Czy moze byc tak ze jak nie bede mial pieczatki paszportowej to mi nie beda chcieli dac noclegu np w schronisku na Zwierowce?
5) Czy Horska Sluzba (lub cokolwiek innego (misie?)) moze robic problemy jak sobie przy dobrej pogodzie karimate i spiwor przy szlaku rozloze?
6) Przy ewentualnym dluzszym pobycie, myslicie ze udaloby sie przejsc na Kasprowym i zjechac kolejka?
7) Duzy plecak z calym dobytkiem bedzie duzym problemem na slowackiej Orlej Perci?
Dziekuje wam wszystkim bardzo za rzeczowe odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Moysha pisze:Dawno, oj dawno mnie tu nie bylo...
No właśnie..ładnie to tak tylko tu wpadać,jak się coś potrzebuje? :cwaniak:
Moysha pisze:Czy moze byc tak ze jak nie bede mial pieczatki paszportowej to mi nie beda chcieli dac noclegu np w schronisku na Zwierowce?
:O ooo,a mogą to zrobić? To by było nie fair,bo przecież nie zawsze,a raczej rzadko wbijają pieczątkę na ganicy :think:
Moysha pisze:Czy Horska Sluzba (lub cokolwiek innego (misie?)) moze robic problemy jak sobie przy dobrej pogodzie karimate i spiwor przy szlaku rozloze?
z misami i "misiami" to nigdy nic nie wiadomo... ;)
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

A to tu sie spytam ignorancko ;)
Bo czytam sobie i sie zastanawiam: wszak jesteśmy niby w (ch)U(y)NII Europejskiej i caly czas czytam o paszportach. Wiec pytam: nie mozna sobie przejsc na dowod osobisty tak jak to niby mialo byc w w/w.? Czy mam brac ze soba paszport? Juz mnie skołowaliście :P

P.S. Jesli napisalem cos glupiego to skasujcie ;) Jeszcze odczuwam impreze urodzinową :)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Można przejść na dowód osobisty. Najlepiej nowy - w postaci plakietki, a nie książeczki - choć książeczkowe też są akceptowane. Obecnie nie są wbijane na granicy żadne stemple.
Awatar użytkownika
Salek

Post autor: Salek »

Mariusz pisze:Można przejść na dowód osobisty. Najlepiej nowy - w postaci plakietki, a nie książeczki - choć książeczkowe też są akceptowane. Obecnie nie są wbijane na granicy żadne stemple.
No, bo juz zakrecony bylem :) czyli wszystko ok. dzieki.
Moysha

Post autor: Moysha »

Cos wyczuwam nieumawiane karanie ignoranta za ignorancje offtopicami... Ale spoko juz znalazlem rozwiazanie moich problemow, wiec znikam na kolejne kilka miesiecy :P Pozdrawiam
ODPOWIEDZ