lornetka

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
krzysgd

lornetka

Post autor: krzysgd »

czy takowy sprzęt ktoś posiada, taszczy ze sobą, używa ??

jesli tak to pytanie : mam ok. 100 pln - co kupić ??

pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

krzysgd pisze:używa ??
używam tylko wtedy,jak ktoś miły na szlaku ma coś takiego i proponuje ;) Fajna sprawa,myślałam swego czasu o kupnie ale zrezygnowałam,bo ileż można tego wszystkiego dźwigać.Teraz musi mi wystarczyć 10krotny zoom w aparacie ;) Niestety nic Ci nie doradzę,jeśli chodzi o kupno....nie znam się :)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
ekedz

Post autor: ekedz »

ja zabieram ze soba, bardzo sie przydaje, dodatkowy ciezar, ale warto moim zdaniem! niestety jesli chodzi o parametry i ceny kompletnie sie nie znam - pozyczam lornetke od mojego taty. :)
Ale jesli chodzi o sam faskt posiadania lornetki na szlaku to goraco polecam! :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

3 miechy temu w "n.p.m" był artykuł o lornetkach - jakie kupic etc.

generalnie małe (bo lekkie i nie trzeba statywu przy wietrze i zmęczonych dłoniach) i bez powłoki rubinowej (zniekształca kolory)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Miłem dużą lornetkę w rękach (za ok. 300 zł) ważyła tyle, że chyba nie zdecydowałbym się jej zabrać do plecaka.
krzysgd

Post autor: krzysgd »

mefistofeles pisze:3 miechy temu w "n.p.m" był artykuł o lornetkach - jakie kupic etc.

generalnie małe (bo lekkie i nie trzeba statywu przy wietrze i zmęczonych dłoniach) i bez powłoki rubinowej (zniekształca kolory)
bardzo dzięki - to był nr 02/05
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Targam ze sobą lornetę do 25x - ogromną ,kupioną swego czasu od Ruskich w Zakopanem i do tego malutki statyw - wiele razy się fantastycznie sprawdziła.
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Post autor: Czesiek »

dagomar pisze:Targam ze sobą lornetę do 25x - ogromną ,kupioną swego czasu od Ruskich w Zakopanem i do tego malutki statyw - wiele razy się fantastycznie sprawdziła.
Tak samo jak ja. :-)
Wiola zawsze mówi: będziesz to dźwigał?
Ja Jej na to: ... Kochanie, ja dźwigam... ;-)
Później ogromne zadowolenie, że lornetka JEST. :D
MiG

Post autor: MiG »

ekedz pisze: pozyczam lornetke od mojego taty.
Stosowałem ten "system", ale to ruskie cholerstwo było strasznie ciężkie i ostatnio obywam się bez.
AdiK

Post autor: AdiK »

dagomar pisze:Targam ze sobą lornetę do 25x - ogromną ,kupioną swego czasu od Ruskich w Zakopanem i do tego malutki statyw
No właśnie, przy takim powiększeniu to bez statywu można się nabawić "oczopląsu". Swego czasu też się przymierzałem do kupienia lornetki, ale na przymiarkach pozostało. Pamiętam tylko, że zalecane (przez różnych fachowców(?)) powiększenia przy obserwacjach "z ręki" to 10-12x
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Czesiek pisze:ja dźwigam...
hehe , muszę namierzyć cie kiedyś na szlaku :)
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Kert pisze:... namierzyć...
Lornetką :?
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

namierzyć czytaj dopaść twojej lornetki żeby przez nia polukac na góry;)
Awatar użytkownika
Czesiek

Kontakt:

Kert pisze:czytaj dopaść twojej lornetki
Jakiś niekumaty dzisiaj jestem ;-) :))
Awatar użytkownika
krakus

Post autor: krakus »

Nie posiadam lornetki :(. Muszę zadowolić się zoomem 70-300. Też ładnie widać :)
pawelpp

Post autor: pawelpp »

Używam lornetki przede wszystkim do obserwacji ptaków. Przydaje się też do wypatrywania ścieżki na zboczu. Oglądanie panoram przez lornetkę sprawia mi dużą przyjemność. Można zobaczyć np. Ostry Szczyt ze Świnicy. Jest on niepozorny i stamtąd niezauważalny okiem nieuzbrojonym. Poruszając się w terenie trudniejszym chowam jednakże sprzęt do plecaka.
Parametry lornetki określają dwie liczby oddzielone znakiem x. Na przykład 10x50 znaczy, że powiększenie jest dziesięciokrotne, a średnica szkieł wynosi 50 mm. Im większa średnica szkieł, tym jaśniejszy i wyraźniejszy obraz, ale to też przekłada się na masę.
Posiadam kilka lornetek. Najchętniej używam świetnej rosyjskiej lornetki produkcji firmy Sotem, 15x50. Ma doskonałą jakość obrazu, jest względnie lekka, mimo że metalowa, nie ma wad typowych dla tanich, chińskich lornetek. Takimi są: tęczowa obwódka na krawędziach obserwowanych przedmiotów, przekłamanie barw spowodowane pomarańczową lub rubinową antyodblaskową powłoką szkieł i za duża masa. Dobrą lornetkę o powiększeniu 15x można śmiało używać bez statywu.
Są też przyrządy z zomem. Mam coś takiego, 10-30X50, prod. Chiny, tanie to było jak na tak potężny sprzęt (ok. 110 zł). Ale jakość obrazu jest dużo niższa niż w poprzednio opisanej lornetce.
Pozdrawiam
Paweł
Jurek

Post autor: Jurek »

Ja natomiast kupiłem swoją lornetkę u ruskich za 200 zł chyba ze trzy lata temu. Jest zabezpieczona przed wilgocią(waterproof, cała w gumie). Jej parametry to 20X50 ..... 168FT/1000YDS ..... FIELD 3,2" ..... BREAKER2 i jeszcze wytłoczony napis: EAGLE
Jest lekko ciężkawa jak na górskie wędrówki ale czasem ją zabieram ze sobą ze względu na piękne przybliżenie. Mogę jej śmiało używać bez statywu, nawet nie ma na niej miejsca mocowania do statywu a więc typowo ręczna. Wspaniale widać górki za jej pomocą.
Niedawno jakiś "Czech-turysta" przed Lidlem chciał mi sprzedać lornetkę za 100 zł ale jak ją wziąłem do ręki to natychmiast mu ją oddałem bo jakaś dziwnie lekka była i pełno czerwonych gwiazdek było na niej :)
Awatar użytkownika
Andrzej Krystoszyk

Post autor: Andrzej Krystoszyk »

A obraz był normal, czy lekko skośny?> Bo to pewnie chińszczyzna. A swoją drogą sowiecka optyka jest baaaaa rdzo przyzwoita (pod warunkiem, że zaraz się nie popsuje- Jak jest dobra służy latami)
MiG

Post autor: MiG »

pawelpp pisze: jest względnie lekka,
Możesz troche sprecyzować co znaczy "względnie lekka"? :) A czy orientujesz się ile takie cos może teraz kosztować?
lukas87

Post autor: lukas87 »

Ja mam lornetkę Tasco 12x50. I jestem z niej zadowolony. No i nie jest aż tak ciężka jak niektóre.
ODPOWIEDZ