Buty,buty......

Buty, odzież, plecaki, śpiwory, akcesoria i sprzęt górski...
ODPOWIEDZ
seba

Buty,buty......

Post autor: seba »

Noszę się z zamiarem kupna trekingowych ALPINUSÓW. Czy może ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat tych butów? Nie chcę ponownie zaliczyć wtopy-dwa lata temu kupiłem DOLOMITY i są dobre tylko na płaskie (!!!!!!!!!!) trasy- przy dłuższych zejściach "zdobią" mi na pół roku paznokcie na granatowo...... :( POZDRAWIAM.
jerry

nieaktywny

Post autor: jerry »

Co do butow Alpinusa... 2 lata temu chcialem sobie sprawic takie, ale przymierzylem 1 pare i zaczep na sznurowki urwal sie podczas mierzenia, wzialem 2 pare i .... urwal sie rowniez w drugiej. Moze to przypadek, ale ja podziekowalem.
Mam teraz AKU i nie narzekam
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

A ja buty Alpinusa znam tylko ze słyszenia - znajoma postanowiła je kupić kilka lat temu i bardzo narzekała na obcieranie. Wnętrze buta było mało elastyczne i twarde. Ale za to podobno były całkiem szczelne.

Jeśli chodzi o Alpinusa, to moim zdaniem najlepiej wychodzą im plecaki.

Zdecydowanie odradzam zakup butów firmy GARMOUNT - plakietka Gore-tex jest w tym wypadku chyba tylko reklamą, buty kompletnie przemiękają nawet w niewielkim deszczu.

:)
Lackowa

Post autor: Lackowa »

Buty Alpinusa coś nie jestem przekonany do tej marki. Też słyszałem złe wypowiedzi na temat butów. Jest pare dobrych firm szyjące buty jak Scarpa Boreal Asolo Kayland. Ja używam Scarpa Dom jestem z nich zadowolony.
jerry

nieaktywny

Dodam tylko, że AKU mam model z jednego kawałka skóry i to licowej. Jak je zapastuje i do tego dojdą właściwości gore to chyba nic nie jest w stanie ich przemoczyć.
ola

Post autor: ola »

Ja wspomnę tylko , że też muszę dokonać zakupu butów... bo moje tradycyjne traperki zmarły latem 2003 roku....
Własnie jestem na etapie śledzenia " dobrych " butów, za w miarę przyzwoite pieniądze... jak ktos, coś by wiedział o jakis promocjach , proszę o informacje :)
jerry

nieaktywny

POwiedz Olu jeszcze jakie to sa atrakcyjne ceny i jakie masz wymagania (w jakim przedziale cenowym) ja kupilem w wawie w alpinusie na batorego. jako student PW mam tam 15 % rabatu na AKU, jakby co to zawsze mozna zakombinowac z rabatem na kogos innego :)
pzdr
seba

NO WŁAŚNIE JERRY !
POCHWAL SIĘ ILE "WYWALIŁEŚ" NA BUTKI?
SKORO SĄ DOBRE TO MUSZĘ POWOLI NAPEŁNIAĆ SWOJĄ ŚWINKĘ-SKARBONKĘ :) ALBO SIĘ UŚMIECHAĆ DO ŻONY-MOŻE CHOCIAŻ NA SZNURÓWKI DA buhahaha.
a propos -MOJA NAJDROŻSZA biega w butach firmy "TECNICA"- i już zwykle po godzinie marszu mam je w plecaku.......a LUCA niczym kozica dalej w ADIDASACH.....
NO CÓŻ- DZIADOSTWO SPORO KOSZTUJE ALE JESZCZE WIĘCEJ WAŻY.
POZDRAWIAM SEBA
seba

PODOBNIE TEŻ PROŚBA DO LACKOWA- NAPISZ COŚ WIĘCEJ O SWOICH SCARPA DOM - GDZIE I ZA ILE , BO JA POWIEM SZCZERZE PIERWSZY RAZ SŁYSZĘ O TEJ FIRMIE.
SEBA
Awatar użytkownika
Mariusz

Scarpa podobnie jak Boreal to jeden z najbardziej uznanych producentów butów górskich. Ja słyszałem wiele pochlebnych opinii o Scarpie, ale sam nigdy nie chodziłem.
ola

@ Jerry...

Hmmm wiesz najlepiej chciałabym najtaniej... ale mam na mysli tak 300-400 zł maksymalnie. Ale ja juz niestety nie jestem studentką :)
jerry

nieaktywny

Za AKU dałem 520, ale obecnie np. w wawie jest wyprzedaz roznych modeli na Batorego i mozna wyrwac taniej. Nie polecam za to Aku zamsz+cordura. Brat ma takie i jak pozyczylem od niego we wrzesniu, to w Zakopcu jak lunelo, to 3 dni suszylem. Ale i tak padalo caly czas wiec niewiele stracilem. O Scarpie tez slyszalem wiele dobrych rzeczy, ale... mam za szeroka stope i niestety Scarpa nie dla mnie.
Aku to model podobny do Amazon, tylko ze skora jest licowa, a nie nubuk.

Damskie mozna za 350-400 aku kupic, ale niestety z Cordura,.

PS. Oczywiscie reklamacja na przemakajace Aku nic nie dala. Na mocy PN ..... buty spelniaja wszystkie jej wymogi i .... krotko mowiac: NICI Z REKLAMACJI.

pzdr
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

Godne polecenia sa tez na pewno buty szwajcarskiej firmy Raichle (nalezy do Mammut Sports Group). Obecnie przymierzam sie do zakupu nowego modelu , a duzo dobrego o nim slyszalem . Vibramowa podeszwa i membrana od Gore - Tex , naturalnie przystosowane do raków (tych które mozna "wkliknac" a nie trzeba wiazac...). Jedyna wada to horrendalne ceny... :sick:
http://www.raichle.ch/

potem na Produkte / Mountaneeiring/Lady albo Man :) 90 degree Gore Tex

jezeli chodzi o ubiór to tez preferuje Mamutta, dobra szwajcarska jakosc , jestem naprawde zadowolony...

pozdrawiam,

Zbyszko

pamietajacy czasy chodzenia w starych polskich "Wibramach" ...
Lackowa

scarpa dom

Post autor: Lackowa »

Mamutt jest bardzo dobrą firmą tylko troszke za drogą jak na naszą kieszeń kurtka Gore-tex 1800zł. Ale jest kilka dobrych polskich firm szyjących odzież jak Alvika, Małachowski, Kwark.

Odpowiadając na pytanie seby.
Scarpa Dom to but typu Mountain czyli do ciężkich warunków uszyty z jednego kawałka skóry podeszwa sztywna przystosowana do zapinania raków automatów. Podczas zimowych i wiosenych wycieczek w śniegu jeszcze mi nie przemokły. Ale jest jeden minus na wycieczki w lecie się nie nadają jest w nich za gorąco, można się do wszystkiego przyzwyczaić ja w nich chodze cały rok. Kupiłem je w Krakowie we Wierchach i zapłaciłem 550zł. Jeśli chodzisz w zimie po górach i używasz raków to polecam, a jak tylko na wycieczki wiosna - jesień to model Denver lub jakiś inny lekki but.
Widmo Brockenu

Kontakt:

Post autor: Widmo Brockenu »

Lackowa,

moja kieszen to tez niezle obciaza :sick: , ale to sa "dlugoterminowe" inwestycje dlatego moze sie oplacic. naturalnie jezeli sa naprawde dobre, a tansze alternatywy trzeba to wykorzystac. Róznice w jakosci czesto sa male a mozna zaoszczedzic duzo forsy jak sie wie :)

kurcze kiedys chodzilo sie w pionierkach albo w "wibramach", na grzbiecie ortalionowy albo brezentowy anorak, flanelowa koszula , dzinsy i jakis drelichowy plecak... góry byly takie same :)

pozdrawiam,

Zbyszko
ola

:) Pamiętam, pamiętam ... mój pierwszy strój w góry...to właśnie koszula flanelowa, kangurka, plecak drelichowy, traperki i koniecznie 2 pary skarpet na sobie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Ola i Widmo mają rację.Strój nie jest najważniejszy.Do dziś uwielbiam nosić koszule flanelowe-są cieplutkie i zajmują mało miejsca w plecaku.Spotkałam się też z ludzmi, którzy nie jadą w Taterki,bo nie mają firmowych ciuchów :tiaaa: Sama mam jedynie niewielki problem z butami.Na "nizinach" biegam w nich jak kozica a w Tatrach z miejsca mam zdarte pięty :placze:
marcys

Post autor: marcys »

Ja do dziś chodzę w polskich wibramach, we flanelowej koszuli, a na wypadek deszczu mam sztormiak i... składany parasol (to jest bardzo wygodna rzecz na deszcz w dolinie). Oczywiście do wibramów obowiązkowo dodatkowe wełniane skarpetki. Nie inwestuję w super sprzęt, bo mam inne wydatki - a buty dla dzieciaków muszę kupować co roku... Nawiasem mówiąc taki ekwipunke (kurtka, spodnie, buty) jest wart mniej więcej tyle co dwutygodniowy pobyt mojej rodziny w Tatrach (nocleg + śniadanie + wałówka + obiadokolacja), za który w zeszłym roku zapłaciłem ok. 1800 zł
Marcys
seba

......no tak.........
Alpinusowi już podziękujemy...( a szkoda bo to teraz takie szpanerskie pomykać w ciuszkach-alpinuskach i bucikach-alpinusikach po górkach
"Ja lubię dres.Dres fajny jest!!!" :D 8) :D .
Moda tatrzańska........to osobny temat.
A poważnie........to widzę że czeka mnie to co lubię ponad wszystko :wspaniała,cudowna,jedyna,niepowtarzalna,znakomita,nastrojowa,romantyczna etc.,etc. wycieczka po sklepach.....super!!!super!!!!! (trochę z Lucy(żona) się teraz naśmiewam-tylko jej nie mówcie :)
Czekam na dalsze info.Pozdrawiam.Sebastian.
Awatar użytkownika
Mariusz

A ja myślę, że moda na Alpinusa już trochę przeminęła - ludzie poznali się w końcu, iż bardziej płaci się za markę i snobizm, niż za faktyczną jakość. Ja mam w kolekcji kurtkę z Hydrotexu (tańszy Goretex) oraz plecak. O ile kurtka jest po prostu przyzwoita, to plecak jest naprawdę rewelacyjny - nie przemaka, nie ściera się (cordura), nie rwie się - dla mnie cudo, a przyznam że już przeszedł wiele...
:)

P.S. Seba, co do kobiet, sklepów i zakupów - z doświadczenia wiem, że to zabójcza mieszanka...
:D
ODPOWIEDZ