Czy powinny powstać nowe trasy w Tatrach?

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
Awatar użytkownika
Szarotka

Czy powinny powstać nowe trasy w Tatrach?

Post autor: Szarotka »

Co myślicie o tym,żeby w Taterkach PL i Sk powstały nowe szlaki,ferraty nawet.Podobno są takie pomysły,propozycje ale jak dotąd cisza. Poruszaliśmy już chyba ten(podobny) temat,ale chciałabym go odświeżyć. Z jednej strony byłoby cudnie,a z drugiej..jest przyroda,mateczniki zwierząt...Kto jest "za", a kto "przeciw"? Gdzie Waszym zdaniem,powinny ewentualnie powstać nowe trasy?
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Gdyby tak Słowacy chcieli zrobić takie nasycenie szlaków jak po polskiej stronie Tatr musieliby ułożyć z 300 km nowych szlaków.
Mi tam najbardziej podoba się ten pomysł z kolejką na Świnicką przełęcz z początku XX wieku, może nie tyle sam wjazd byłby "ciekawy" co pobujanie się na tej rampie odwracającej parowozy żeby nabrały kierunku powrotnego.
A tak poważniej. Szlaków jest wystarczająca ilość a nawet jestem skłonny przychylić się do twierdzenia że za dużo - więc nie ma sensu, żeby powstawały nowe.
Jeśli jakieś miejsce , gdzie szlaku nie ma interesuje człeka to ma kilka możliwości: karta taternika, przewodnik, lub cichaczem ;)
Awatar użytkownika
Szarotka

Kert pisze:karta taternika
czy karta taternika daje możliwość swobodnego poruszania się po wszelkich nieznakowanych szlakach,czy też chęć wejścia np.na Gerlach trzeba gdzieś dodatkowo zgłaszać? :think:
Awatar użytkownika
Kert

Post autor: Kert »

Iwona pisze:czy karta taternika daje możliwość swobodnego poruszania się po wszelkich nieznakowanych szlakach
nigdy w życiu!
uprawnia do "najbliższego" podejścia pod ściane / drogę którą chce się pokonać i już kwestią ewent. tłumaczenia pozostaje co się w danym miejscu robi.... ale to rzadkość;)
Póki co zezwoleń na wejścia nie trzeba wykupować i nawet nie są limitowane - na Gerlach też; pozostaje wskazanym wpisanie się co chce się załoić;)
(nie)codziennie fota z Tatr - www
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

w RP jestem przeciw a nawet bym kilka zamknął , natomiast w SK pewnie by coś tam jeszcze można otworzyć...szczgólnie gdzieś wysoko.
Awatar użytkownika
Szarotka

Jacek Venom pisze:w RP jestem przeciw a nawet bym kilka zamknął
które byś pozamykał?
Ja mam kilka tras,które bym z chęcią przeszła..np.Miedziane,Opalone..aż do Świstówki,możliwość zejścia z Chłopka nad Hińczowe Stawy i szybki (tym sposobem) sposób na Rysy-tego samego dnia...:) ,albo...ze Szpiglasa na Gładką Przełęcz i do Pięciu Stawów (jakiś dziki szlak tam chyba jest) :think:
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

które to nie wiem ale jak tak zerknąc na mape całych Tatr to po naszej stronie jest tyle szlaków że można oczopląsów dostać a po ichniej jakos luźniej pomimo że wiecej Gór.Te zamkniete rejony oczywisce bym odwiedzał tyle ze no,jakby poza ewidencją .
aska

Post autor: aska »

powiem szczerze, że nie wiem, czy chciałabym by coś nowego otworzyli, ale marzy mi się swobodne przechodzenie granicy :)
Awatar użytkownika
Szarotka

aska pisze:ale marzy mi się swobodne przechodzenie granicy
BA!! Na to,to ja czekam jak Bóg za dobrą duszą :D
aska

Post autor: aska »

nom, to se jeszcze poczekamy :D ja już widzę oczyma wyobraźni najazd Polaków na słowacką część Tatr :) hucznie będzie tu i tam ;)
Awatar użytkownika
Szarotka

aska pisze:ja już widzę oczyma wyobraźni najazd Polaków na słowacką część Tatr
W najnowszych Tatrach piszą,że podobno maleje zainteresowanie słowacką stroną Tatr,turyści wysiadający na lotnisku w Popradzie wybierają częściej np.Małą Fatrę....i nie ma to związku z "vielką kalamitą".
MiG

Post autor: MiG »

Podobno również Słowacy rozważają (rozważali?) zamknięcie niektórych szlaków wiodących do granicy, tak aby nawet układ z Schengen nam nie pomógł...
Awatar użytkownika
Szarotka

MiG pisze:Podobno również Słowacy rozważają (rozważali?) zamknięcie niektórych szlaków wiodących do granicy, tak aby nawet układ z Schengen nam nie pomógł...
Nieee,no teraz się wnerwiłam z lekka :x ...mam nadzieję,że to tylko słowacki żart i to mało zabawny,jak dla mnie :P
Kazimierz Jan Zboczek VII

Post autor: Kazimierz Jan Zboczek VII »

Ojjś... ależ piszecie podobno...
W słowackich Tatrach mają zostać otwarte nowe (nie zawsze całkiem nowe) szlaki
- i dobrze tak, bo w słowackiej części Tatr jeszcze się zmieszczą -
w polskich chyba nie powstaną (i tak jest ich mnóstwo),
ale ilość używanych scieżek nieznakowanych jest tak duża, że...
a nowe graniowe szlaki... resztę intymności trafiłby szlag
a rezerwaty zostałyby zlikwidowane przez stratowanie :(
aska pisze:(...)już widzę oczyma wyobraźni najazd Polaków na słowacką część Tatr(...)
...nie trzeba wielkiej wyobraźni
Mimo, że nie prowadzi się takich statystyk, jestem skłonny twierdzić,
że obecnie w lecie ok. 50% ludzi chodzących po szlakach słowackich Tatr Wysokich - to Polacy
aska pisze:marzy mi się swobodne przechodzenie granicy :)
Do granicy, jako istoty niematerialnej (słupki graniczne pominąć - nieistotne)
podejście trzeba mieć należycie uduchowione i przenikać się z nią nawzajem
(co czynię z dobrym skutkiem od wielu wielu lat i darzę granicę sympatią,
w niczym sobie nawzajem nie wadzimy - ona ma swoje słupki jak głupki,
a ja trochę przyciężką materialną postać zakończona na górze głową :) )
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2005 przez Kazimierz Jan Zboczek VII, łącznie zmieniany 3 razy.
ryb-ka

Post autor: ryb-ka »

aska pisze:swobodne przechodzenie granicy
To się chyba wszystkim marzy :)
Ale jak ci Słowacy tak poważnie... kiepsko będzie :(

Ja bym chciała żeby można było wchodzić np. na Kominiarski, pare tras by się znalazło.
Ostatnio zmieniony czw 14 kwie, 2005 przez ryb-ka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ermen

Post autor: ermen »

Słuchajcie, rozmawialem z pogranicznikiem na Beskidzie będąc na początku kwietnia w Tatrach. Powiedział mi, że przekraczanie granicy jest praktycznie dozwolone w każdym miejscu granicy!!!, gdzie łączą się szlaki polski i słowacki, co zgodne jest z układem z Schengen!!
Dodał, że Polacy nie robią z tego tytułu żadnych, ale to żadnych problemów. Krzywo za to patrzą na to Słowacy, ale tak na prawde nie mają wyjścia jak zaakceptować takowe przekraczanie granicy!!

Nie żartuje, w rozmowie pytałem o wiele szczegółów. Granice można przekraczac bez problemów np. na Wołowcu, Tomanowej Przełęczy, czy Raczkowej Przełęczy (nie mówiąc o Rysach).

Co do Iwonki zapytania o nowe szlaki, to uważam, że szlak na Gladką Przełęcz byłby sensownym rozwiązaniem. I tak ludzie chodzą więc po co robić problemy?
Dodatkowo potrzebny jest awaryjny szlak zejściowy z Orlej Grani pomiędzy Skrajnym Granatem a Krzyżnem. Można takowy wyznakowac bez problemów np. z Przełęczy Nowickiego (w przewodniku taternickim Paryskiego trasa określana jako łatwa - 0 zero w skali taternickiej).
Co do Słowacji to pomysłów na nowe szlaki mam bez liku :). Właśnie jestem w fazie ich sprawdzania co do turystycznej przydatności ;)
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

ermen, ale formalnie rzecz biorąc układ z Schengen jeszcze Polski nie dotyczy...
Awatar użytkownika
Szarotka

ermen pisze:Dodatkowo potrzebny jest awaryjny szlak zejściowy z Orlej Grani pomiędzy Skrajnym Granatem a Krzyżnem
Popieram w 100%, bo ten odcinek jest faktycznie długi i w razie draki pogodowej jest się niejako "w pułapce" :think:
ermen pisze:Granice można przekraczac bez problemów np. na Wołowcu, Tomanowej Przełęczy, czy Raczkowej Przełęczy
noo jakoś nie chce mi się wierzyć,żeby tyle osób na forum miało nieścisłe informacje :think: ja to jeszcze może,bo polityka to dla mnie coś z innej planety ale inni ( Mariusz,MiG, Jacek...)?... eeee,jakoś nie wierzę,żeby nie mieli dokładnych wiadomości :)
Awatar użytkownika
ermen

Mariusz pisze:ermen, ale formalnie rzecz biorąc układ z Schengen jeszcze Polski nie dotyczy...
słusznie, zagalopowalem się. Gościowi chodziło o przystapienie Polski i Słowacji do UE
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2005 przez ermen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ermen

Iwona pisze:noo jakoś nie chce mi się wierzyć,żeby tyle osób na forum miało nieścisłe informacje
Słuchaj nie wiem czy to w 100% prawda, próbowałem nawet sprawdzić w Informacji Turystycznej ale nic nie powiedzieli.
Ważne aby jeśli to możliwe uzyskać potwierdezenie u służb granicznych.
Tak szczerze to i ja do końca w to nie wierze ale wydało mi się sensowne napisać o tym na forum.
Pozdrowionka
ODPOWIEDZ