Jeden wielki śmietnik... :(

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Jeden wielki śmietnik... :(

Post autor: Szarotka »

Jeden wielki śmietnik-takie odniosłam wrażenie po ostatniej wyprawie rowerowej.Krew się we mnie gotuje,jak widzę te zawalone pobocza.Ludzie, tam można wszystko zobaczyć(butelki wszelkiej maści i rodzaju,pojemniki po chemii niewiadomego pochodzenia,wiadra po farbach,stare opony...oj długo by można wymieniać) :x Nigdy,przenigdy nie zrozumiem człowieka,który kupuje jakieś żarełko w fast foodach,zjada je w samochodzie,jedzie jeszcze jakieś 70km(śmieci mu nie przeszkadzają) i nagle zatrzymując się na poboczu...wywala je do rowu. No, czy nie można dowieźć swojego bałaganu do własnego domowego śmietnika? Ręce mi opadają na szczyt takiej głupoty ludzkiej :x Człowiek wymyślił plastik i niedługo się w nim utopi. Pobocza,lasy,jeziora,góry...wszędzie się coś wala....noo gdzie rozum pytam!
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

chciałem siakoś skomentować, ale to żadnego komentarza nie wymaga :(
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Jacek Venom

Post autor: Jacek Venom »

Prawda, w tym roku syf jest zdecydownie większy niz dotychczas. Myślałem że to tylko w mojej mieścinie ale widze że sytuacja jest podobna wszedzie.Syf,kiła i mogiła.
Awatar użytkownika
Olav

Post autor: Olav »

No ale taka mentalność wielu polakow, że "gdzie stoi, tam sra", smutne, ale prawdziwe...
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Identyczne wrażenie na trasach dojazdowych do podwarszawskiego Zalewu Wiślanego - pobocza pełne śmieci: zderzaki samochodowe, siedzenia, plastiki spożywcze, szmaty, fastfoody itp. To chyba wynika z mentalności ludzi umysłowo nieskomplikowanych, których pełno porusza się po ulicach, z reguły dobrymi samochodami. Radą na to jest zmiana pokoleń. I to kilku conajmniej. Połączona z agresywną edukacją ekologiczną.
Awatar użytkownika
Olav

No, ale to nie tylko kwestia kierowcow... Na wielu wsiach ludzie myślą na zasadzie, ze jak jush mają gdzieś wywalić śmieci (bo wywoz za drogi), to, ze lepiej przy drodze, gdzie i tak spaliny i chalas, niż w lesie, gdzie cisza spokoj i świerze powietrze... Niestety ktos musi w koncu poiwiedzieć, że obydwa te iejsca sa zle, a odpowiednim jest wysypisko śmieci...
Moje Tatry
Ponad 100 km/h, trzech rywali, śmiertelne wypadki, ostre starcia, wąski tor, żądza zwycięstwa i... brak hamulców! To właśnie żużel...
aska

Post autor: aska »

mnie najbardziej rozbrajają paczki ze śmieciami wystawiane z samochodów tuż przy drodze, otwiera się drzwi wystawia się 'torebeczkę' i lu przed siebie
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

Pan się postarał, zapakował w torebkę, a ty się czepiasz. Pomyśl, że mógł wyrzucić te śmieci przez okno, a torebkę zabrać do domu na następne!
;)
Awatar użytkownika
Olav

A najśmieszniejsze jest w tym to, że najniższy mandat jaki moze wystawic policja, to ten za śmiecenie - 30pln
Moje Tatry
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Olav pisze:Na wielu wsiach ludzie myślą na zasadzie, ze jak jush mają gdzieś wywalić śmieci (bo wywoz za drogi), to, ze lepiej przy drodze
o przepraszam,na wsiach ludzie też są cywilizowani i mają swoje śmietniki :x a poza tym raczej nie rozbijają się po Mc Donaldsach
Mariusz pisze:Pomyśl, że mógł wyrzucić te śmieci przez okno
tiaaa,własnie mi tu mówi kolega z pracy,że raz oberwał w szybę samochodu wyrzuconym przez okno kubkiem z kawą ....nosi mnie jak takie coś słyszę :x
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Iwona pisze:raz oberwał w szybę samochodu wyrzuconym przez okno kubkiem z kawą
moglo byc gorzej - pamietam z czasow licealnych pewna wycieczke, kiedy ktos z tzw. "ekipy z tylu" nie mogac doczekac sie postoju napelnil butelke po Kubusiu i wyrzucil potem za okno - na srodek jezdni...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
aska

Post autor: aska »

Mariusz pisze:Pan się postarał, zapakował w torebkę, a ty się czepiasz.
taaa, siedział jak ten świstak segregował i pakował... 'gienialne'
:)
Awatar użytkownika
Olav

Iwona pisze:o przepraszam,na wsiach ludzie też są cywilizowani i mają swoje śmietniki
Jejku, nieuogolniam, tylko pisze, jak to czesto wyglada....
Moje Tatry
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Jak wasze wrażenia po 10 latach ?
Widać poprawę czy bez zmian ?
Z moich obserwacji wynika że lepiej jest jedynie tam gdzie się naprawdę systematycznie sprząta, bowiem mentalność społeczeństwa większej poprawie nie uległa, niestety.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

kiesyś w Warszawie..., dowcipny młodzieniec ze stojącego na światłach autobusu nasikał przez okno do kabrioletu stojącego obok.., mądrość tego czynu polegała na tym, że cabrio stało do skrętu, a autobus pojechał prosto, więc nie było mowy o pościgu, policjantach itd. To dopiero super dowcip
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Gdyby to było w serialu to by się pomyślało, że scenarzysta przedobrzył. Ludzie są "genialni".
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Ale wykopalisko wyciągnąłeś.... aż się ucieszyłam, że Szarotka wróciła :)) .

andy67 pisze:mentalność społeczeństwa większej poprawie nie uległa, niestety.
Niestety, nie uległa i chyba jeszcze szybko nie ulegnie. W tym temacie jakoś nie mogę wykrzesać z siebie wiele optymizmu, widząc ile buractwa drzemie w narodzie – zwłaszcza w jego młodszej części nie przejmującej się przepisami, naukami , zakazami i tym podobnymi pierdołami.
Na szczęście jest ich mniejszość, ale chamstwo i buractwo jest bardziej widoczne - stąd wydaje się że jest na każdym kroku.

W lasach nadal leżą worki ze śmieciami i straszą dzikie wysypiska.
Myślę, że kary za niszczenie przyrody są stanowczo za małe.
Edukacja swoją drogą, ona powoli swoje zrobi.
Tych do których żadne argumenty nie dotrą nigdy - bardzo wysokie kary finansowe powinny odstraszać... i to mocno.
One najlepiej przemawiają do rozumu - a raczej do ich pustego miejsca na rozum.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

gb pisze:Skąd zatem przekonanie, że jeśli kwota mandatu wzrośnie - to ludzie się przestraszą
Jeżeli wyegzekwowana i podana do wiadomości zostanie choć jedna kara w wysokości np. 20.000 zł za wywóz śmieci do lasu, będzie to z pewnością większym "straszakiem", niż wyegzekwowanie 500 kar po 50 czy 100 zł. Przy takiej wysokości można zaryzykować wywalenie gruzu i azbestu do lasu, bo za jego wywóz trzeba zapłacić więcej... a jest spora szansa że się uda i nie złapią.
Do zaryzykowania 20.000 zł chętnych byłoby z pewnością dużo mniej, jeśli w ogóle.
Tak mi się wydaje.
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Siedziałem sobie kiedyś z kumplem na Rysach a obok siedział jakiś Czech i coś wyżerał z puszki. Skończył i już miał wyrzucić puszkę na swoją stronę, ale się "opamiętał", obrócił i ciepnął na polską. A wtedy kumpel (postura zawodnika wagi ciężkiej) z słodyczą w głosie poprosił aby poszedł po tą puszkę. No to Czech, że to niebezpieczne i może się zabić (fakt, było). No to mu kumpel powiedział, ale już bez słodyczy w głosie, chyba tak - "zap******* ch*** po puszkę, bo...". Poszedł pokornie, nie zabił się. I wiecie co było dalej? Jak wrócił to chciał wyrzucić znowu, ale na słowacką stronę. Kumpek mu to wyperswadował ale chyba nie zrozumiał, tak to przynajmniej z jego miny wynikało. Ale schował puszkę do plecaka. Pewnie ją gdzieś wyciepał schodząc.

Niestety taka jest cena upowszechnienia turystyki. Inna rzecz, że jak się patrzy na tą hałdę puszek pod szczytem Rysów to się dochodzi do wniosku, że chamstwo już było za czasów Chałubińskiego.

PS.
W Singapurze (pkb dwa razzy większe niż w Niemczech) stosowana jest kara publicznej chłosty.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

W tej chwili praktyka jest taka, że w pobliżu najbardziej popularnych dzikich wysypisk Straż Miejska wiesza niewidoczne kamery. I już zauważenie w kamerze kogoś kto wywala śmieci (np. wystarczy numer rejestracyjny samochodu, bo zwykle jest to większa ilość śmieci) może być przyczyną mandatu.

Ale buraki szybko się dowiadują i albo te kamery znajdują i kradną lub niszczą, albo robią wysypisko w innym miejscu.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
ODPOWIEDZ