Do Iwony!

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
ODPOWIEDZ
Moysha

Do Iwony!

Post autor: Moysha »

Ciotka! (:P) Powiedz mi jak tam sie sprawuje Tqwoja Minolta. Nietrudno zauwazyc, ze masz taki aparcik :) co powoduje zapytanie moje, bo chcialbym sie dwiedziec cos na temat tego sprzeciku. Jakie widzisz minusy??
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Moysha pisze:Ciotka! () Powiedz mi jak tam sie sprawuje Tqwoja Minolta
:)) hej Wujek ;) Powiem tak...fotografem jestem początkującym z wszystkimi tego konsekwencjami i jeszcze dłuuuuga droga przede mną do całkowitego rozgryzienia mojego aparaciku (Minolta Z1) Kupiłam go w listopadzie,więc tak go końca nie widziałam jeszcze jej możliwości -kolorystycznych....ale pewne symptomy wskazują na to,że powinnam być zadowolona ;) Dużym plusem jest 10krotny zoom (foty wychodzą mi "z ręki" ,chociaż wiele osób twierdziło,że bez statywu nic z tego.Owszem,będzie on potrzebny do fotek nocnych-to już też odkryłam.Minusem jest "terkotanie" aparatu podczas kręcenia folmów ale o tym już wiedziałam podczas zakupu-poczytałam trochę różnych opinii na temat aparatów,bo zastanawiałam się nad Minoltą i Canonem A75. Kolejny minus to fakt,że niekiedy na fotach jest taka niebieska otoczka-podobno można to "przeskoczyć" ale jeszcze do tego nie doszłam.Aaaa, super wychodzą foty w trybie macro i super macro.Nooo i minusikiem są gabaryty Minoltki-Canonik chowa się do kieszeni, a Minoltka już niekoniecznie:)
Dożo informacji i dyskusji o sprzęcie foto jest tu:
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/index.php
....więcej grzechów nie pamiętam....ale zawsze możesz pytać dalej Wujek :D
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Moysha

A kaska? Jaka kaska za to? I bylem pewien ze masz Z10, przepraszam :) Dziekuje za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Moysha pisze:A kaska? Jaka kaska za to?
ja kupiłam aparacik za 1200zł+ karty pamięci(ok 100-150zł), akumulatory(2kpl x 4 szt x23zł -kpl),ładowarka(też coś 30zł)
Moysha

Dziekuje Ci za wszystko. Teraz oprocz Minolty interesuje mnie tez Kodak DX6490. Zobaczymy jak bedzie z kasa. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

Iw,czy zaglądałaś na stronkę www.foto-przyroda. pl, ciekawa jestem Twojej opinii.
Przy okazji: czary mary imion www.wp.pl
Twoje w polszczyżnie pojawiło się dopiero w XXw.(poch. z fr.) Czy wiesz, żenadano je 241957 razy, a było szczególnie popularne w l. 60,70 80.wówczas nadano je ok. 180 tys. kobiet Imię to jest żeńską formą imienia Iwo(Iwon).Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Szarotka

Izabela pisze:Iw,czy zaglądałaś na stronkę www.foto-przyroda. pl, ciekawa jestem Twojej opinii.
nie,nie zaglądałam wcześniej, a co konkretnie chciałabyś wiedzieć Iz? :)
Izabela pisze:Przy okazji: czary mary imion www.wp.pl
a konkretniej,plizzzz :D bo szukam takiego jednego, nietypowego imienia i nie mogę znaleźć ;)
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

...czy ten adres mógłby być dla Ciebie przydatny, czy nie chciałabyś wysłać do poczekalni swoich fotek(ta zimowa jest ciekawa).A tak w ogóle fajnie zakręcona grupa ludzi- nie sądzisz?Mają udane plenery.
Na marginesie ja mam Canonka 520.
Odnośnie sprawy niecierpiącej zwłoki: jak wybierzesz adres to wpisz do wyszukiwarki "imiona"i sprawdż czy "osobnik" figuruje, jeżeli nie to będziemy działać do skutku . Mam znajomego astrologa, i on czasami mi pomaga, to śmieszne ale przewidział, że trafię na to forum(ale niech to zostanie między nami, bo jak się rozniesie to zostanę patentowaną "krawcową", a wolę być zwykłą :D)
Awatar użytkownika
Szarotka

Stronka faktycznie ciekawa, fotki powalają kolorami,plenerem -mają duszę :) Ja dopiero zaczynam zabawę z fotografią i jeszcze nie czuję się na siłach wystąpić przed takimi ludzmi ;) Może teraz wiosną,latem coś fajnego popstrykam ;) Ta zimowa fotka faktycznie mi się też podoba :)
Izabela pisze:ale niech to zostanie między nami, bo jak się rozniesie to
oki,nie pisnę ani słówka nikomu :D
lugomi

Re: Do Iwony!

Post autor: lugomi »

Moysha pisze:Ciotka! (:P) Powiedz mi jak tam sie sprawuje Tqwoja Minolta. Nietrudno zauwazyc, ze masz taki aparcik :) co powoduje zapytanie moje, bo chcialbym sie dwiedziec cos na temat tego sprzeciku. Jakie widzisz minusy??
No to popacz Iwona! Pjerwsze twoje komplimenty fotograficzne juz dostalas! No jednak juz panujesz nad sprzentem!! :think: 8) :) Bo to nie kamera fajne ujencia robi tylko ty!!
Awatar użytkownika
Szarotka

lugomi pisze:Bo to nie kamera fajne ujencia robi tylko ty!!
hehe,dzięki lugomi :) Staram się jak mogę i cały czas się uczę.Ostatnio pstrykałyśmy przyrodę z Asikiem.Fajne fotki wyszły nam też w Gdyńskim Oceanarium. Najbardziej uwielbiam zabawę z funkcją macro ;)
lugomi

Iwona pisze:
lugomi pisze:Bo to nie kamera fajne ujencia robi tylko ty!!
hehe,dzięki lugomi :) Staram się jak mogę i cały czas się uczę.Ostatnio pstrykałyśmy przyrodę z Asikiem.Fajne fotki wyszły nam też w Gdyńskim Oceanarium. Najbardziej uwielbiam zabawę z funkcją macro ;)
Sorry ze tak glupio pytam ale co jet funkcja macro, bo na tyle muj polski jenzyk juz nie wysratrcza!! :think: :? Jak mi tom funkcje wytlumaczysz to chentnie ci napisze moje doswiatszenia bo tez lubie robic foto i sie bawic kamerom!!!
Awatar użytkownika
Szarotka

lugomi pisze:Sorry ze tak glupio pytam ale co jet funkcja macro
eeee,no nie musisz przepraszać za pytania ;) Funkcja macro to fotki robione z bardzo bliska.To ten przycisk-"kwiatuszek" jaki masz obok przycisku wyboru lampy błyskowej :D
lugomi

Iwona pisze:
lugomi pisze:Sorry ze tak glupio pytam ale co jet funkcja macro
eeee,no nie musisz przepraszać za pytania ;) Funkcja macro to fotki robione z bardzo bliska.To ten przycisk-"kwiatuszek" jaki masz obok przycisku wyboru lampy błyskowej :D
AAAAAAAAA Teraz rozumie! Naj lepiej urzywac to funkcje to sie musisz oddalic od objektu tak z 3 metry! Jak bendziesz blizej to objektyw nie znajdzie 100% ostrosci! Czeba po prostu cwiczyc i cwiczyc!!! :cwaniak:
lugomi

Jak bys miala canona czy olympusa to bys miala lepszy obiektyw ktory pracuje dokladnie i innom szybkosca! Ale taki aparat jet strasznie drogi!!
W niemczech o kolo 1200 €!!!
Awatar użytkownika
Szarotka

lugomi pisze:Naj lepiej urzywac to funkcje to sie musisz oddalic od objektu tak z 3 metry!
:O ile??? No coś TY??? Przecież dzięki tej funkcj(macro i super macro) można właśnie robić fotki np.pszczółkom w krokusiku ;) i to tak bliziutko,że widać detale :D
lugomi

Iwona pisze:
lugomi pisze:Naj lepiej urzywac to funkcje to sie musisz oddalic od objektu tak z 3 metry!
:O ile??? No coś TY??? Przecież dzięki tej funkcj(macro i super macro) można właśnie robić fotki np.pszczółkom w krokusiku ;) i to tak bliziutko,że widać detale :D
No wiesz maz racie! Ta cena to szok! Sam bym nigdy takiej kamery nie kupil! Moze za 10 lat jak bendzie kosztowac tylko 100€! ;) Chodzilo mi tylko o to ze nie czeba sie menczyc z funkziom super macro jak sie wyda troche :D wiencej pieniendzy! Ja tez jestem z moiej Z 1 zadowolony! Sam poczebowalem chyba pul poku na rozpracowanie wszystkich funkci!
Fajna to jest zabawa! ;)
ODPOWIEDZ