Zagadki architektoniczne - świat
@Krzymul - jak widzisz można odgadnąć zagadkę nawet w kraju, w którym się nigdy nie było. Oczywiście jeśli zadający ją zachowa się przyzwoicie. Trochę pomogłem piszą, że nie w pobliżu Kairu. Ale jestem pewien, że Dragan poradziłby sobie bez tej podpowiedzi. Na czym polegała moja "przywoitość"? Na pozostawieniu w kadrze tych górek. A mogłem dać inną fotkę tej samej świątyni, na której tych górek nie widać. Reszta to sprawa dedukcji. Rzut oka na mapę Egiptu i już wiemy, że obiekty zabytkowe dość powszechnie zwiedzane to dwa rejony - Giza koło Kairu oraz Luksor i okolice i Asuan i okolice. Z mapy fizycznej wynika, że tylko Luksor, koło Kairu górek nie ma, koło Asuanu w zasadzie też. Kolejny krok - patrzę na nazwy miejscowości koło znaku topograficznego trzech kropek w trójkącie, jest ich kilka w w okolicy Luksoru. No to po kolei do googli i już po chwili pełnia szczęścia. A ile przy okazji zabawy a i nabycia sporo wiedzy.Jednakowoż zagadka była trudna bo Deir el Medina nie jest zwiedzana standardowo w okolicach Luksoru.
Twoja zagadka z tą ogrodową fontanną nie spełnia kryterium "przyzwoitości". Bo takich fontann jest setki w Polsce a w kadrze nie widać czegoś dodatkowego, co mogłoby mnie nakierować. Przeleciałem przez google - brak rezultatu na fontanna, ogrodowa fontanna, fontanna z lwami (przy tym haśle znalazłem podobną w Poznaniu o której nie miałem bladego pojęcia, bo jest w ogrodzie zamku cesarskiego, który za moich poznańskich czasów był ogrodzony wysokim murem i niedostępny). Oczywiście mógłbym dedukować w taki sposób - mieszkasz w Lublinie, fontanna robi wrażenie autentyku rzymskiego, kto tam w okolicy posiadał takie zbiory i strzelić - Kozłówka (Zamoyscy) lub Puławy (Czartoryscy). Parki rozległe, może gdzieś stpi i nawet tam będąc można nie zauważyć. Ale to nie byłoby fair play! Przyznaj się - dałeś tą zagdkę rozeźlony z podtekstem - szukaj mądralo!
Twoja zagadka z tą ogrodową fontanną nie spełnia kryterium "przyzwoitości". Bo takich fontann jest setki w Polsce a w kadrze nie widać czegoś dodatkowego, co mogłoby mnie nakierować. Przeleciałem przez google - brak rezultatu na fontanna, ogrodowa fontanna, fontanna z lwami (przy tym haśle znalazłem podobną w Poznaniu o której nie miałem bladego pojęcia, bo jest w ogrodzie zamku cesarskiego, który za moich poznańskich czasów był ogrodzony wysokim murem i niedostępny). Oczywiście mógłbym dedukować w taki sposób - mieszkasz w Lublinie, fontanna robi wrażenie autentyku rzymskiego, kto tam w okolicy posiadał takie zbiory i strzelić - Kozłówka (Zamoyscy) lub Puławy (Czartoryscy). Parki rozległe, może gdzieś stpi i nawet tam będąc można nie zauważyć. Ale to nie byłoby fair play! Przyznaj się - dałeś tą zagdkę rozeźlony z podtekstem - szukaj mądralo!
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
- mefistofeles
-

- Kontakt:
No gratuluje tempa. Psiakrew - a ja w odniesieniu do pierwszej zagadki założyłem, że to Niemcy i odbyłem dłuższe studia nad gotycką architekturą sakralną w Niemczech i miałem się zabrać za Austrię. Dlaczego - bo taki porządek w tym miasteczku. Ale nie załuję, jak ktoś wstawi coś z tego tematu to mam jak znalazł. Anioła nawet nie dojrzałem bo poszedłem na zakupy.
Jestem gorszego sortu...
- mefistofeles
-

- Kontakt:
A to już chyba nie w tym wątku, raczej w sąsiednim.andy67 pisze:Odwagi, nikt cię tu nie zje, nawet jak z Pałacem Kultury wyskoczysz.
Chociaż po namyśle..... przecież to prezent od ZSRR, u nich podobny stoi, może być trudne do odgadnięcia, no i pasuje do "zagadek świat" Hm, co tam w stolycy na Nowyn Świecie mamy ?..... o już wiem Dom Partii.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
- mefistofeles
-

- Kontakt:
Teraz to sie Centrum Bankowo-Finansowe nazywa, odkąd GPW sie stamtąd wyprowadziła. I pracownicy sie strasznie oburzają na okreslenie "KC" (tyle, że ichnia stołówka - bardzo smaczna zresztą - oznaczona jest nadal szyldem "stołówka KC")krzymul pisze:o już wiem Dom Partii.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Grzegorz Braun
Krzymul ma coś dla Ciebie jako temat zagadki, zagranica, ale po linii i na bazie i nie trzeba ideologicznych fikołków wyprawiać, słowem genialna i cholernie trudna zagadka:krzymul pisze:Chociaż po namyśle..... przecież to prezent od ZSRR, u nich podobny stoi, może być trudne do odgadnięcia, no i pasuje do "zagadek świat" Hm, co tam w stolycy na Nowyn Świecie mamy ?..... o już wiem Dom Partii.

Jestem gorszego sortu...