Wycieczki na rowerze

Wycieczki, polecane trasy, relacje, sprzęt i ekwipunek.
uszba

Post autor: uszba »

50 km. Nie do wiary, ani grama śniegu. Dziś towarzyszyła mi Basia. Pojechałyśmy na czeską granicę sprawdzić czy mają śnieg ale nie mieli:)))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Baśka bazie zbiera! Skandal! W środku zimy!

Obrazek

Pozdrawiam
uszba
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Ja w zeszły weekend zaczęłam mój sezon rowerowy. W sobotę 30km w okolicy NDM oraz Kampinosu (do Puszczy nie wjeżdżaliśmy z racji błota i leżącego tam jeszcze śniegu). W niedzielę 25km wokół Zegrza połączone z poszukiwaniem geocachingowych skrytek. Stwierdzam jedno.... rower z lekka przeszkadza w poszukiwania. Drugi wniosek? Nie lubię jeździć po śniegu...to dla mnie gorsze niż piasek :P
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

taką zimę mamy, że od marca 2013 roku u mnie każdy miesiąc był rowerowy, trudno mówić o jakimś rozpoczęciu sezonu :D , w niedzielę znowu stówka
Awatar użytkownika
ruda

ten weekend był idealny na rower :)
W sobotę - 42km po Górach Świętokrzyskich:
http://podrozerudej.wordpress.com/2014/ ... werowanie/
uszba

Fajnie popatrzeć co to inni robią i w jakie urodziwe krainy trafiają.

A Ty Ruda bez kasku jeździsz?
To co, przesadzam czy jak? Bo ja to grzecznie w kasku.

Ja sama ostatnio bardzo przekonana do rowerowych wycieczek jestem i kilka dni temu trafiłam na takie czarowne miejsce. Parę kilometrów od domu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony pn 24 mar, 2014 przez uszba, łącznie zmieniany 1 raz.
uszba

Zapomniałam napisać że spod tej skały na pierwszym zdjąciu źródło bije. Można tę wodę pić. Całe to miejsce jak się później dowiedziałam od córki, nazywa się Siedem Zródeł.
Awatar użytkownika
ruda

Ano bez kasku jeżdżę. Dopiero zamierzam go sobie nabyć, ale na razie zadanie to idzie mi jak po grudzie. Może się zmobilizuję, jak bardziej po górach będę śmigać ;)
uszba

W dolinie Deszczu. To nazwa rzeki wzdłuż której przebiega droga rowerowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj oddaliłam się na kilkanaście kilometrów od rzeki i sprawdziłam swoje siły na podjeździe. To chyba było najwyższe miejsce - około 680 m npm:)))

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz

Post autor: Mariusz »

@ruda - fajne foty i okolice. Zamierzam tam się pokręcić z rowerem w któryś z najbliższych weekendów. ;)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Mariusz pisze:@ruda - fajne foty i okolice. Zamierzam tam się pokręcić z rowerem w któryś z najbliższych weekendów. ;)
się pan lepiej wokół forum pokręć bo nawet nikt nowy się tu dostać nie może
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

andy67 pisze:się pan lepiej wokół forum pokręć bo nawet nikt nowy się tu dostać nie może
i dalej nie może, jakaś posucha, a starzy chyba się wypalili..., jedynie kilku trzyma formę.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

Jest już wprawdzie rok 2014 ale nikt nie założył nowego wątku, wiec się tu podepnę.

Zaczęło się od tego, że moje długoletnie koleżanki ogłosiły iż obchodzą razem 100-lecie urodzin i zapraszają wszystkich chętnych. Dobra okazja aby się spotkać i pogadać a poza tym pozwiedzać co nieco.
Spotkanie zorganizowały w Stodołach obok Rybnika, na terenie stadniny, której właścicielką jest nasza jeszcze inna koleżanka. Do wyboru była opcja kajakowa oraz rowerowa. Ja wybrałam rowerową, ale z indywidualnym dojazdem z Gliwic.

Rano około 9 wyjechałam z domu 9.25 miałam z Chorzowa Batorego pociąg do Gliwic.
Tam przejechałam przez miasto, byłam z okazji święta na mszy w Katedrze Gliwickiej i około 11 dojechałam do Ostropy. A tam odpust:

Obrazek

Poszłam robić zdjęcia drewnianego kościołka p.w. św. Jerzego

Obrazek

Obrazek

I tam niestety dopadła mnie w telefonie wiadomość od Wilczycy (inne fora) o śmierci w Tatrach naszej wspólnej znajomej - Glajzy.
Taka nagła tragiczna wiadomość w taki piękny słoneczny dzień. Skłania do refleksji jakie kruche jest to wszystko co mamy, czym się cieszymy.

Trzeba jechać dalej, upał nieziemski. Planowałam drogę do Smolnicy ale pomyliłam szlak zielony z niebieskim i wyrzuciło mnie na Rachowice a potem już pojechałam szlakiem do Sierakowic. Zamiast jednego drewnianego kościółka obejrzałam dwa.

Rachowice:

Obrazek

Koniec Rachowic:

Obrazek

I początek Sierakowic:

Obrazek

Sierakowice:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po kolejnych około 5 km dojechałam do zasadniczego celu - kaplicy p.w. św. Magdaleny w środku lasu:

Obrazek

Kaplica ocalała w ogromnym pożarze w roku 1991, chociaż ogień doszedł dosłownie o kilkanaście metrów od niej. To zresztą widać do dziś. Wokół samej kaplicy rosną stare drzewa a obok ciągnie się młody 20-letni las.

Kolejny etap to Rudy Raciborskie, droga od kaplicy prowadzi przez około 7 km prosto jak strzelił przez odrastający las, obok wieży obserwacyjnej i obok leśnych stawków.

W Rudach Raciborskich spaceruję chwilę po parku i robię zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

A potem podjeżdżam na stację kolejki wąskotorowej.
Na "Industriadę" szykują się jakieś ważne wydarzenia.

Obrazek

Obrazek

Chciałam iść w Rudach na obiad, ale knajpa na którą liczyłam okazała się zamknięta, tak więc jadę kolejnych 7 km już do Stodół i tam przycumowuję na chwilę w restauracji "Wesoła Kobyłka", na żurku na maślance.

Tymczasem zjeżdżają się goście urodzinowi, odbywa się odśpiewanie 100-lat i wręczenie prezentów.
A solenizantki kroją torty dla gości, których było łącznie 42. Szykuje się tez grill.

Obrazek

Obrazek

Niestety około 19 muszę się z towarzystwem pożegnać i dojechać jeszcze około 7 km do stacji w Suminie. Wyjechałam z pewnym zapasem czasu i potem czekałam 25 minut na pociąg.

Obrazek

Trasa:

Obrazek

A trochę więcej zdjęć tutaj:

https://picasaweb.google.com/1101440235 ... 6nsiKOStgE#

Ale też nie za dużo, nie będę Was zamęczać.
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
kilgor

Post autor: kilgor »

52 km po drogach i bezdrożach Beskidu Niskiego. Radocyna, Nieznajowa, Wołowiec, Krzywa, Czarne, Zdynia, Konieczna, Długie.
Fotki tutaj:
https://picasaweb.google.com/1056256031 ... e06072014r#
kilgor

Post autor: kilgor »

A dzisiaj 134 km w tym Pasmo Brzanki i Liwocza na Pogórzu Ciężkowickim:
https://picasaweb.google.com/1056256031 ... i23072014r
Awatar użytkownika
Zakochani w Tatrach

Post autor: Zakochani w Tatrach »

Wczoraj wybraliśmy się z Gąsek do Mielna i po okolicach Jeziora Jamno - 30 km.
Na wycieczkę zabraliśmy naszego sąsiada „zza płota”, bo samotny i chciał trochę z naszego towarzystwa skorzystać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś 33 km do Ustronia Morskiego i dalej – trochę nieplanowo - wspaniałą ścieżką rowerową w stronę Kołobrzegu,
do wysokości lotniska Bagicz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiamy słonecznie.

Obrazek

Ala :).
Zakochani w Tatrach
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Widzę że i Ty i małżonek w dobrej formie :)

Niesamowite jest w tym roku lato nad morzem, dawno nie było tylu dni pięknej pogody w czerwcu, lipcu i (póki co) sierpniu.
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ