Uwagi do konkursu #40

Tradycyjna i cyfrowa: galerie, techniki, sprzęt, fotozagadki.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

gb pisze:Po przeniesieniu z karty na twardy dysk - w programie dodawanym do aparatu i służącym do "obróbki" plików RAV - każda fotografia "przeszła" poprzez korektę jaskrawości, balansu bieli (w oparciu o temperaturę kolorów) i obcięcie zakresu histogramu (z reguły jednostronne - lewe).
Czasem - na tym etapie dodatkowo zdjęcie jest przekadrowywane - lub - przy pomocy "stępelka" usuwane są rozmaite "śmieci" - widoczne dopiero na "odbitce"...
Po konwersji z RAV do TIFF - już w innym programie, każda fotografia "przeszła" przez: "inteligentną korektę" - ale nie automatyczną (głównie światło, cienie, jaskrawość), zmniejszenie obrazu (zmiana szerokości i długości - w pixelach). Po zmniejszeniu - konieczne jest wyostrzenie (bo tak drastyczne zmniejszenie jednak pozostawia "ślady"). I to wszystko Czasem - na koniec stosuję "ulepszanie" zdjęcia: dodatkowe rozjasnienie, powiekszenie wyrazistości, efekt błysku dopełniającego czy wyostrzanie filtrem górnoprzepustowym (to ostatnie to taka "symulacja" plastyczności i HDR).
No i na koniec - fotografia jest zapisywana w formacie JPEG - z opcją optymalizacji i kompresji do odpowiedniej "wagi"
Jak najbardziej to podstawowa zalecana "nagminnie" obróbka pliku RAW
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

gb pisze:A skąd ja mogę wiedzieć???
łee, no to mnie zawiodłeś ;)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Szarotka pisze:Gałązkę jakiej rośliny widać
Sorry , że się wtrącam , ale chyba jest to jabłoń ozdobna tzw. w niektórych regionach "Rajska jabłoń"
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Szarotka

krzymul pisze:ale chyba jest to jabłoń ozdobna tzw. w niektórych regionach "Rajska jabłoń
hmm, możesz mieć rację krzymul :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Szarotka pisze:"Hobbitowe" jest dla mnie to zdjęcie: http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=59480 i nie powiesz mi, że stworzyła je natura
No i tu bym się posprzeczał. Niewątpliwie autor ma inklinacje do "malarskiego" stylu fotografii. Jednak to zdjęcie nie powstało w trybie "nadprzyrodzonym". Jeżeli chodzi o koloryt to ja mam w swoim aparacie funkcję, która właśnie takie zdjęcia robi, tak więc PS albo inny program mający funkcję ingerencji w kolory wcale nie musiał być stosowany. Co jeszcze zrobił? Albo zdjęcie było od początku trochę nie ostre albo zastosował filtr zmiękczający, powszechny i bardzo często stosowany, szczególnie w portretach pań - żadna nie lubi pokazania usterek w stanie cery. Mam w swoim otoczeniu nastolatkę z właściwym temu wiekowi trądzikiem to wiem.

Mój stosunek do tego zdjęcia? Wedle mnie ono nie jest "bajkowe", ono jest kiczowate. Są takie kramiki z obrazkami, w których obok przysłowiowych jeleni na rykowisku w górach oferowane są masowo takie obrazki, prawdziwe płótna lub oleodruki. Idą jak woda - takie są widać gusty ludzkie. Mnie osobiście ten obrazek kojarzy się z etykietą papierosów o nazwie Giewont - za PRL jednego z tańszych i najbardziej popularnych gatunków. Krążył o tej etykiecie taki niezbyt zresztą dobry dowcip - No jest Giewont, nawet z krzyżem, są regle pod nim, jest góralska chata i łąka. Gdzie jest góral? Odpowiedź - sra za chatą (przzepraszam za wyrażenie ale inaczej się nie da)

No i takie jest to zdjęcie - gdzie jest góral?

To oczywiście moje prywatne zdanie.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Szarotka

Janek pisze:Jeżeli chodzi o koloryt to ja mam w swoim aparacie funkcję, która właśnie takie zdjęcia robi
:)) Janku, bez urazy....pokaż mi takie zdjęcie Twojego autorstwa i to jeszcze bez dotknięcia PS.
Awatar użytkownika
manfred

Post autor: manfred »

Szarotka pisze:Janku, bez urazy....pokaż mi takie zdjęcie Twojego autorstwa i to jeszcze bez dotknięcia PS.
Janek, Janek, Janek nie daj sie prosić!!!
Awatar użytkownika
Janek

Szarotka pisze:
Janek pisze:Jeżeli chodzi o koloryt to ja mam w swoim aparacie funkcję, która właśnie takie zdjęcia robi
:)) Janku, bez urazy....pokaż mi takie zdjęcie Twojego autorstwa i to jeszcze bez dotknięcia PS.
Będzie trudno - nie mam w okolicy góralskiej chaty, sosenek a co gorsza do śniegu raczej daleko. A to śnieg właśnie, oj za chwilę się narażę, jest cholerycznie kiczogenny. Ale mimo to spróbuję, choć zdaję sobie sprawę, że zgodnie z Prawem Uszby (dupa zawsze z drugiej strony) cokolwiek by to było, to odzew (nie Twój, Szarotko, nie Twój) będzie jaki będzie.

Specjalne pozdrowienia dla Manfreda :P
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

Agaar pisze:29. Wiejska potańcówka, rączki w bok, nóżki w bok
Jestem pod wielkim wrażeniem umiejętności robienie autoportretu w połączeniu z jazdą na nartach :P
Awatar użytkownika
Janek

świster pisze:
Agaar pisze:29. Wiejska potańcówka, rączki w bok, nóżki w bok
Jestem pod wielkim wrażeniem umiejętności robienie autoportretu w połączeniu z jazdą na nartach :P
A ja jestem pod wielkim wrażeniem narastającej u Ciebie z każdym dniem skłonnością do tzw. "puryzmu". Jesteś na najlepszej drodze do dorównania puryście wszech czasów, czyli pewnemu przewodnikowi z krakowskiego o zamiłowaniu do geologii. Idol?
Ale do rzeczy:
Po pierwsze skąd wiesz czy aparat nie stał na statywie a spust przecież (nie przeca, jak mówią puryści) można urochomić niewielkim pilotem trzymanym w dłoni przy kijku? To oczywiście purystyczne podejście do tematu.
A po ludzku - dała aparat chłopakowi a ten przycisnął guzik. Przeszkadza to komuś?
Jestem gorszego sortu...
świster

Post autor: świster »

Janek pisze:A ja jestem pod wielkim wrażeniem narastającej u Ciebie z każdym dniem skłonnością do tzw. "puryzmu".
A ja jestem pod wielkim wrażeniem narastającego u Ciebie zainteresowania moją skromną osobą.

Martwi mnie też Twoje dwulicowe poczucie humoru, jako że w moich żartach dostrzegasz znamiona puryzmu.
Ale jak znam Cię (przez net), to z Twoim poczuciem humoru jest wszystko ok tylko zwyczajnie klepiesz sobie w klawiatura dla samego klepania .

Wiec "odklep" się ode mnie w pośpiechu.:x
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze: A ja jestem pod wielkim wrażeniem narastającej u Ciebie z każdym dniem skłonnością do tzw. "puryzmu". Jesteś na najlepszej drodze do dorównania puryście wszech czasów, czyli pewnemu przewodnikowi z krakowskiego o zamiłowaniu do geologii. Idol?
Janku. Meliski się napij.
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:Janku. Meliski się napij.
Ostatnio preferuję wyżej oprocentowane trunki. Wybiegam naprzeciw zapotrzebowaniu społecznemu - można mnie zbanować za pijaństwo. :P
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Janek pisze:można mnie zbanować za pijaństwo
i złodziejstwo. Bo każdy pijak to złodziej!
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Janek

mefistofeles pisze:i złodziejstwo. Bo każdy pijak to złodziej!
Pierwsze słyszę. Alkoholicy to podpora budżetu. Na całym świecie, masz pojęcie ile w cenie jest podatku i akcyzy - złota żyła.

Wracając do tematu - można jeszcze dorzucić rozpustę. Będzie bardziej widowiskowo.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
przemek p

Post autor: przemek p »

Janek pisze:
mefistofeles pisze:i złodziejstwo. Bo każdy pijak to złodziej!
Pierwsze słyszę.
Klasyka:
http://www.youtube.com/watch?v=q9ut3jdWBVc
druga minuta czterdziesta sekunda filmiku

:D
Awatar użytkownika
Szarotka

Zdjęcie Kilerusa usunięte na jego prośbę.
Awatar użytkownika
krzymul

Szarotka pisze:Zdjęcie Kilerusa usunięte na jego prośbę.
Czyżby mu się nie podobało , szkoda bo było piękne. Chciałem mu dać maxa pkt. :(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szarotka

krzymul pisze:Czyżby mu się nie podobało
to raczej na zasadzie, zabieram zabawki ;)
Awatar użytkownika
krzymul

Lhotse , zawsze chciałem takiego "pieruna" zrobić. :D
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ