Niedźwiedź to nie miś

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dagomar

Kontakt:

Post autor: dagomar »

Hałasowanie zostało wypróbowane w praktyce przez mego ciotecznego brata. Przed hałasowaniem miś nie zwracał na ludzi uwagi ,po rozpoczęciu hałasowania wyraźnie się zaciekawił i wyglądało to na to ,że chce przywitać osobiście hałasujących. Rzecz skończyła się na całodziennym błądzeniu po bagnach (mimo GPSu) przy próbie ominięcia misia dużym kołem.
Tak więc hałasowania nie polecam
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

dagomar pisze:Hałasowanie zostało wypróbowane w praktyce /-/ Tak więc hałasowania nie polecam
Z tym hałasowaniem, to dość zabawna historia, bo polecają to instruktorzy GOPR. Ja mam zdecydowanie odmienne zdanie na ten temat.
Po pierwsze - niedźwiedź ma bardzo kiepski wzrok, ale słuch i węch niewyobrażalnie dobre. Zwykle jest więc tak, że gdy my zauważamy niedźwiedzia, on wie już o naszej obecności od dłuższej chwili. Nawet gdy podchodzimy do niego pod wiatr, on na pewno usłyszy nasze kroki wcześniej. Jeśli nie zaatakował do tej pory, to znaczy że naszą obecność w tej odległości toleruje. Wystarczy się nie zbliżać, a stanąć, odwrócić się i spokojnie odejść. Jakakolwiek ucieczka oczywiście nie ma sensu - niedźwiedzie biegają kilkakrotnie szybciej od ludzi.
Po wtóre - co to za nowa metoda dyplomowanych przewodników turystycznych hałasować w ostoi zwierzyny?
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Filanc

Post autor: Filanc »

lucyna pisze:
Filanc pisze:
lucyna pisze:Słyszałam też, że misie podobnie jak wilki nie lubią zapachu alkoholu więc pijaków nie atakują.
To źle słyszałaś. Misie uwielbiaja piwo i inne trunki :D
Tia
O jakich to misiach mówisz? :?
Lat temu kilka światowa parasa rozpisywała się o misiu, który gdzieś w na obrzerzach któregoś parku narodowego w USA włamał się do sklepu i urządził sobie popijawę.
Najpierw zajął się piwem tańszym i gorszym, ale potem przeszedł na droższe i lepsze. Skończyło się na tym, że parkowi, których wezwano do delikwenta, musieli go wynosić jak pospolitego pijaczynę :D

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=19607
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2007 przez Filanc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Izabela

Post autor: Izabela »

A ja znam ładny wierszyk o trzeżwym misiu :D
Miś ma oczach szklane kulki, po to misiem jest,
żeby było kogo tulić kiedy pada deszcz
Mis ma uszy do targania, po to misiem jest. Żeby mieć co do kochania i wytarcia łez.
Miś ma łapy bardzo miękkie, po to misiem jest, żeby trzymać go za rękę kiedy tylko chcesz.
Miś ma wszystko czego trzeba,żeby misiem być,
by do łózka go zabierać, żeby o nim śnić
- to tak dla dodania odwagi :D
lucyna

Post autor: lucyna »

Teraz już wiem na kim wzoruje się nasza hucpamacabra miśka z Otrytu. Tylko jak ona pozyskała tę informację? :think:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Filanc pisze:Najpierw zajął się piwem tańszym i gorszym
Kiedy jeszcze nie było pastuchów elektrycznych wokół schronisk tatrzańskich, można było rankami znaleźć porozdzierane na strzępy puszki po piwie. Ślady po pazurach oraz pozostawione ekskrementy nie wskazywały, by było to dzieło świstaków...
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Filanc

lucyna pisze:Teraz już wiem na kim wzoruje się nasza hucpamacabra miśka z Otrytu. Tylko jak ona pozyskała tę informację? :think:
Jak to jak? Przez Internet :D
Filanc

Zygmunt Skibicki pisze:
Filanc pisze:Najpierw zajął się piwem tańszym i gorszym
Kiedy jeszcze nie było pastuchów elektrycznych wokół schronisk tatrzańskich, można było rankami znaleźć porozdzierane na strzępy puszki po piwie. Ślady po pazurach oraz pozostawione ekskrementy nie wskazywały, by było to dzieło świstaków...
Jednym zdaniem rzecz kwitując - miśki to inteligentne bestyje, wiedzą, że kto nie pije, ten nie żyje :D
Awatar użytkownika
Izabela

miśki to inteligentne bestyje, wiedzą, że kto nie pije, ten nie żyje
- przepraszam ,że się wtrącę, zauważam,że Pan Filanc też układa o misiach ładne wierszyki :D
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Filanc pisze:Jednym zdaniem rzecz kwitując - miśki to inteligentne bestyje...
Tylko po jaką cholerę pisać bzdury, ze niedźwiedzie nie lubią alkoholu...?
Może nabuzowani klienci biesiad integracyjnych łykają takie "szelesty", ale tu...?
Mundek
Filanc

Zygmunt Skibicki pisze:
Filanc pisze:Jednym zdaniem rzecz kwitując - miśki to inteligentne bestyje...
Tylko po jaką cholerę pisać bzdury, ze niedźwiedzie nie lubią alkoholu...?
Może nabuzowani klienci biesiad integracyjnych łykają takie "szelesty", ale tu...?
Lucynie trzeba wiele wybaczać... :D
Filanc

Izabela pisze:
miśki to inteligentne bestyje, wiedzą, że kto nie pije, ten nie żyje
- przepraszam ,że się wtrącę, zauważam,że Pan Filanc też układa o misiach ładne wierszyki :D
Uojtam, rym był niezamierzony :P
lucyna

Post autor: lucyna »

Filanc pisze: Lucynie trzeba wiele wybaczać... :D
Nawzajem
Filanc

lucyna pisze:
Filanc pisze: Lucynie trzeba wiele wybaczać... :D
Nawzajem
Absolvo te :P
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Biedna Ruda - chciała dziewczynina się dowiedzieć jak się ustrzec misia a tu taka awantura.

A ja, naśladując Katona (caeterum censeo..):
A poza tym powtarzam, misie należy wystrzelać.

Lud rzymski posłuchał, Kartagina została zniszczona, czas na misie! :P
Awatar użytkownika
Izabela

Pan Filanc napisał
Uojtam, rym był niezamierzony :P
- jaki skromny! :P
Janek napisał
A ja, naśladując Katona (caeterum censeo..):
A poza tym powtarzam, misie należy wystrzelać.

Lud rzymski posłuchał, Kartagina została zniszczona, czas na misie!
jakis planik zagłady? :D
"skromnie przyjmować, spokojnie tracić"
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Filanc pisze:Lucynie trzeba wiele wybaczać...
Nic nie wiem o poprawie rokowań...
Filanc pisze:Absolvo te
Nie przesadzasz...?
A pokuta...?
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2007 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Izabela pisze:jakis planik zagłady?
Misiowe sadło podobno dobre na wszystkie choroby. Nawiązałem kontakt z jednym byznesmenem, tj. chciałem powiedzieć oligarchą i weszliśmy w taki układ - przekupimy jednego posła a on potem w Sejmie przeprowadzi ustawę. Euro 2012 nie będzie, 1200lm autostrad też nie, o trzech milionach mieszkań lepiej zapomnieć to nich się braciszki szczycą, że wybili misie. :D
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Izabela pisze:jakis planik zagłady?
No to wpadliśmy...
Ab ovo...?
Janka pytać o plan zagłady niedźwiedzi...!?
Toż on tu już ponad setkę postów w tej sprawie wysmażył...!!!
Krwiste wizje z grillowaną zagrychą...
Nawet jakieś biznesplany powstały.

Janku! W Polsce corocznie umiera więcej ludzi od ukąszeń kleszczy niż ginie ludzi w górach. Może byś się na kleszcze przerzucił, co? Obiecuję, że się dołączę w tej krucjacie...!
Ostatnio zmieniony sob 15 wrz, 2007 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Mundek
Filanc

Qrnia, Janek, co Ty masz do Misiów, że tak bezwzględnie chcesz ich eksterminować?
ODPOWIEDZ