Nie tylko w Tatrach bywają wypadki...

Pasma górskie w Polsce i na świecie.
ODPOWIEDZ
uszba

Post autor: uszba »

świster pisze:Jak się wpiął to raczej umyślnie, a nie przez pomyłke.

Niekoniecznie. Maestro mi kiedyś opowiadał że tak właśnie zginął Stanisław Jaworski na Manaslu w 84 roku. Wpiął się w starą poręczówkę.
świster

Post autor: świster »

uszba pisze:
świster pisze:Jak się wpiął to raczej umyślnie, a nie przez pomyłke.
Niekoniecznie. Maestro mi kiedyś opowiadał że tak właśnie zginął Stanisław Jaworski na Manaslu w 84 roku. Wpiął się w starą poręczówkę.
Miałem aluzje tylko do wyrażenie "przez pomyłke", bo wydaje mi się (z podkreślenien na wydaje), że jak ktoś się wpina w starą poręczówke to zwykle robi to świadomie. Przez pomyłke to ja rozumie, że ktoś miast wpiąć się w swoją nową czerwoną line wpiał się w starą dziesięcioletnią zółtą line.
Przedwczoraj straciłem dwie taśmy, bo wolałem zjeżdzać z własnych niż ze starej, mokrej która była tam od Bóg wie kiedy.
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

świster

Post autor: świster »

Ratownicy z Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratowniczego musieli ewakuować wycieczkę szkolną z Zabrza z masywu Bukowe Berdo w Bieszczadach. Trzy osoby wymagały hospitalizacji i trafiły do szpitala w Ustrzykach Górnych.

Po godzinie 13 ratownicy bieszczadzkiej grupy GOPR otrzymali informację, iż 18-letni uczestnik wycieczki ze Śląska stracił przytomność.

Jak opisywał dyżurny ratownik Hubert Marek - do akcji wyruszyli ratownicy z Ustrzyk Górnych oraz helikopter z Sanoka, jednak ze względu na mgłę lądować musiał około 2 km od miejsca wypadku. Kiedy dotarliśmy na miejsce, okazało się, że to nie jedna, a trzy osoby są wyziębione oraz niemal straciły przytomność, a kolejne dziewięć wymaga udzielenia pomocy.

Wszyscy uczestnicy wycieczki - 12 osób - zostali ewakuowani na dół, a trzy osoby zostały przetransportowane do szpitala w Ustrzykach Dolnych.

Uczestnicy wyprawy nie byli przygotowani do warunkach, jakie panowały w górach. Padał grad i śnieg z deszczem, a temperatura wahała się od 2 do 4 stopni C
Ciekawe czy był z tą grupą przewodnik/przewodniczka :think:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

świster pisze:Ciekawe czy był z tą grupą przewodnik/przewodniczka
Aż strach zapytać, ale trzeba:
- Wie ktoś, czy mieli przewodnika?
- Jeśli tak, to usilnie dopytuję się o imię i nazwisko oraz numer uprawnień przewodnickich...?
- Jeśli nie, to imię i nazwisko nauczyciela prowadzącego oraz dyrektora szkoły, który zatwierdził program wycieczki...?
Ostatnio zmieniony pt 05 cze, 2009 przez Zygmunt Skibicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Zygmunt Skibicki pisze:Jeśli tak, to usilnie dopytuję się o imię i nazwisko
Podejrzewasz kogoś konkretnego?
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

mefistofeles pisze:Podejrzewasz kogoś konkretnego?
Ależ skąd...?
Chodzi mi wyłącznie o upowszechnienie informacji, kogo nigdy więcej nie zatrudniać?
Akurat przewodników górskich, nauczycieli i dyrektorów szkół mamy w bardzo dużym nadmiarze.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
krzysgd

Post autor: krzysgd »

Zygmunt Skibicki pisze:Chodzi mi wyłącznie o upowszechnienie informacji, kogo nigdy więcej nie zatrudniać?
Akurat przewodników górskich, nauczycieli i dyrektorów szkół mamy w bardzo dużym nadmiarze.
Może prościej byłoby wpierw porządnie i kompleksowo wyedukowac tych później edukujących.
Namawiasz do nieprzestrzegania ustawy o ochronie danych osobowych ;)
Szkoda, że jacyś ludzie z pasją się znów wpakowali, niestety pasja nie poszła w góry (a właściwie pagórki) w parze z przezornością.
Awatar użytkownika
krzymul

Post autor: krzymul »

Zygmunt Skibicki pisze:Aż strach zapytać, ale trzeba:
- Wie ktoś, czy mieli przewodnika?
- Jeśli tak, to usilnie dopytuję się o imię i nazwisko oraz numer uprawnień przewodnickich...?
- Jeśli nie, to imię i nazwisko nauczyciela prowadzącego oraz dyrektora szkoły, który zatwierdził program wycieczki...?
Podpuszczacz , wyczuwam nutkę ironii , co ja gadam nutkę ... , całą pięciolinię. :))
Ostatnio zmieniony sob 06 cze, 2009 przez krzymul, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Brudas bez łazienki z wychodkiem za stodołą.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Zygmunt Skibicki pisze:Chodzi mi wyłącznie o upowszechnienie informacji, kogo nigdy więcej nie zatrudniać?
Ciekawe czy znana propagatorka spraw bieszczadzkich poinformuje o powyższej sprawie w "swoich" wydzielonych wątkach. O to, Krzymul, chodzi?
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

krzymul pisze:Podpuszczacz , wyczuwam nutkę ironii , co ja gadam nutkę ... , całą pięciolinię.
Nie ironii, a wk...nia!
Poza tym nie podpuszczam, a chciałbym najzwyczajniej wiedzieć, jacy durnie są odpowiedzialni za taką nonszalancję. Co ja mówię? Nie tylko chciałbym wiedzieć ja, ale uważam że powinni wiedzieć wszyscy potencjalnie zainteresowani poprowadzeniem jakiejkolwiek młodzieży w jakiekolwiek góry.
Jak już się nie da nic zrobić, bo nastąpiło nieszczęście, to przynajmniej warto się skupić nad działaniem ustrzegającym wszystkich innych przed zgubnym naśladownictwem.
Janek pisze:Ciekawe czy znana propagatorka spraw bieszczadzkich poinformuje o powyższej sprawie w "swoich" wydzielonych wątkach.
Ciekawe?
Jak dla kogo...
Mnie to akurat do niczego potrzebne nie jest.
krzysgd pisze:Namawiasz do nieprzestrzegania ustawy o ochronie danych osobowych
Ustawa o ochronie danych osobowych nie chroni przed publikowaniem danych o osobach skandalicznie wywiązujących się z obowiązków zawodowych. Zwłaszcza, gdy dotyczy to tzw. zawodów społecznego zaufania - między innymi nauczyciele i przewodnicy górscy...
Mundek
denis

Post autor: denis »

Zygmunt Skibicki pisze: Ustawa o ochronie danych osobowych nie chroni przed publikowaniem danych o osobach skandalicznie wywiązujących się z obowiązków zawodowych. Zwłaszcza, gdy dotyczy to tzw. zawodów społecznego zaufania - między innymi nauczyciele i przewodnicy górscy...
Może Pan podac który artykuł tej ustawy tak stanowi ???

Z tego co ja się orientuję, to ona nie chroni tylko wtedy gdy ustawa (ta lub jakakolwiek inna) wyraźnie przewiduje taki wyjątek.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

denis pisze:Z tego co ja się orientuję, to ona nie chroni tylko wtedy gdy ustawa (ta lub jakakolwiek inna) wyraźnie przewiduje taki wyjątek.
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 9971330883
Mundek
denis

Więc gdzie (konkretny artykuł) w tej ustawie jest napisane, że można ujawniac dane uczestników tej wycieczki ?
I gdzie jest definicja zawodów społecznego zaufania (niby - nauczyciel i przewodnik) ?
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

denis pisze:Więc gdzie (konkretny artykuł
A gdzie jest artykuł, że nie można?
Mundek
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Zygmunt Skibicki pisze:
Zygmunt - wyjąłeś mi to z ust :)
Każdemu jego Everest...
denis

Zygmunt Skibicki pisze:
Art.1 ust.1
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

denis pisze:
Zygmunt Skibicki pisze:
Art.1 ust.1
Bzdura!
Ustawa w ogóle nie dotyczy takich spraw, a jedynie jest kłamliwie i niestety powszechnie nadinterpretowana przez próbujących się za nią tchórzliwie schować.
Zaraz za artykułem numer jeden jest artykuł numer dwa, jak zwykle zresztą i... warto go przeczytać, a także wszystkie kolejne jeśli kogoś to akurat "boli".
A ja przypominam, że spór powstał, gdy napisałem, że ustawa nie chroni ewidentnie łamiących prawo, bo... nie chroni. Na szczęście!
Mundek
denis

Oczywiście, że ustawa w większości nie dotyczy takich spraw.

Ale ochrona przewidziana w art.1 dotyczy wszelkiego przetwarzania danych.

A przetwarzanie danych to - zgodnie z art.7 ustawy - jakiekolwiek operacje wykonywane na danych osobowych, takie jak zbieranie, utrwalanie, przechowywanie, opracowywanie, zmienianie, udostępnianie i usuwanie, a zwłaszcza te, które wykonuje się w systemach informatycznych.

A więc nie można udostępniać w jakiejkolwiek formie danych o żadnym uczestniku tej wycieczki bez ich wyraźnej zgody, chyba że ustawa (ta lub jakakolwiek inna) przewiduje wyjątek od tej zasady.

Edit.
A czy osób nie łamiących prawa ta ustawa chroni ???
Albo łamiących prawo w sposób trochę mniej niż "ewidentny" :)
Bo jeśli tak, to przypominam, ze w Polsce chyba obowiązuje domniemanie niewinności i dopóki ktoś nie jest prawomocnie skazany to ... (nie będę kończył)
Ostatnio zmieniony ndz 07 cze, 2009 przez denis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

denis pisze:nie można udostępniać w jakiejkolwiek formie danych o żadnym uczestniku tej wycieczki bez ich wyraźnej zgody, chyba że ustawa (ta lub jakakolwiek inna) przewiduje wyjątek od tej zasady.
I to jest właśnie klasyczny przykład próby nieuprawnionego chowania się za ustawą. Przecież nie chodzi wcale o "uczestników", a wyłącznie o opiekunów - ludzi odpowiedzialnych za bezpieczeństwo owych uczestników, osoby które w tym wypadku w sposób nie budzący żadnych wątpliwości beztrosko złamały prawo, wręcz podlegające formalnie karze co najmniej mandatu, zatem nie może być mowy o postanowieniu sądu w dyskutowanej sprawie.
Zresztą, bywały próby wytaczania procesów o "naruszenie ochrony danych osobowych" w podobnych wypadkach - jak do tej pory nieudane. Orzecznictwo sądowe wszak nie jest tajne.
Mundek
ODPOWIEDZ