ja mam primaloft z montano i spałem w nim w białej wodzie w namiocie w styczniu poniżej zera, a śpiwór waży kole 900g. Byłem ubrany, jakby było -10 czy -15 na pewno bezpiecznie bym przetrwał ale komfortu na pewno nie będzie. Ale takie było założenie 3 sezonowy śpiwór ew nocleg w jamie śnieżnej czy coś w tym guście - tam sie robi kole zera zawsze. Na pewno nie myślałem o komfortowych biwakach zimą bo tego się nie da obskoczyć jednym psiworem, który będzie dodatkowo mały i lekki.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
Lukas pisze:Byłem ubrany, jakby było -10 czy -15 na pewno bezpiecznie bym przetrwał ale komfortu na pewno nie będzie
No właśnie i to czasem może być denerwujące. 1 noc w Tatrach będzie jak przygoda ale jak już 7 raz obudzi cię zimno nad ranem na 1 wyjeździe to zaczyna ci to działać na nerwy Mam śpiwór puchowy ważący w całości 0,9kg i jest to ciut za mało. Przetrwam w nim noc zimową w Tatrach i alpejskie biwaki ale bez mruczenia pod nosem się nie obejdzie Moim zdaniem, jeśli zdecydujesz się na puch(gęsi o dobrych parametrach), to waga całkowita min. to ok 1,4-1,6kg
Może coś z Robertsa?
Ostatnio zmieniony śr 03 lis, 2010 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Człowiek instynktownie walczy o przetrwanie Wybór był prosty-zakup śpiwora i namiotu lub tylko śpiwora. Chyba lepiej się śpi w tych ponad kilowych śpiworach pod dachem, co? Poświęciłam się to teraz o mnie dbajcie
Aha w Skalniku jest promocja 2=3. gdyby ktoś chciał coś kupić taniej to ja jestem bardzo chętny. Może ja sobie kupie spiwór a dwie osoby coś innego w podobnych cenach i wyjdzie 30% taniej
W wersji podstawowej jest puch gęsi z niewielką ilością puchu kaczego o bardzo wysokiej sprężystości 700 cui.
niech ktos sie mądrzejszy wypowie sie o tym parametrze. ja niestety nie zapamiętałam od jakiej wartości tego cui śpiwór jest coś wart
a na jaka temperature jest ten spiwór,bo albo nie napisali,albo nie moge znaleźć
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
cytat za kimś z ngt : Sprawa jest prosta, liczba np.650 wyraże że jedna uncja puchu wypełania 650cm sześciennych czyli im wyższa jest liczba CUI tym puch jest bardziej sprężysty i bardziej ciepły.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem
albo jeszcze lepiej:
Art. nr 703B. Śpiwór Himalaje Ekstremum wariant 1200
Art. nr 702C. Śpiwór Alpy Extra Plus 1150
ze strony: http://eksplo.com.pl/pl/spiwory-puchowe
W wersji podstawowej jest puch gęsi z niewielką ilością puchu kaczego
szukaj gęsiego bez domieszek.
Ostatnio zmieniony śr 03 lis, 2010 przez Szarotka, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja mam eksplo właśnie, Alpy standard i sprawdził się zarówno zimą w Tatrach jak i zimą w Winterraumie w Alpach. Nie zamieniłbym go na żaden inny. A stosunek cena/jakość jest bardzo dobry.
Ja sobie ten śpiwór na rok 2010/2011 sprawiłem. Kupiłem za 650 zł u znajomego, a w sumie to odkupiłem. Jest bardzo dobry, ciepły, miły w środku, trzyma ciepło, co najważniejsze - wytrzymały i nie przeciera się. Wykorzystałem go ok. 16 razy póki co i nadal jak nowy wygląda.
Chyba wolałabym ten http://www.eksplo.com.pl/pl/spiwory-puc ... extra-plus w podobnej cenie i przy większej ilości puchu. 600g puchu, zimą pod namiotem lub w jamce byłoby dla mnie za mało, a zamrźluchem nie jestem. Mój ma 450g puchu i jest ok do schroniska ale już w namiocie, czy nieogrzewanym biwaku na bank marznę, zwłaszcza nad ranem.
Analizowałam śpiwory eksplo i właśnie nie mogę się zdecydować.
Ten cumulusa przekonuje mnie tym że puch ma dużą sprężystosć 850 cuin i jest bardzo lekki. ponadto ma powłokę pertex quantum . Sama nie wiem co kupić , a czas mnie goni.
Szarotka pisze:Śpiwory na zimowe biwakowanie....Na dworze dajmy na to -10*C ...jaki śpiwór (zakres temp) będzie pozwalał przespać noc nie dzwoniąc zębami (pod namiotem)?
Pewnie trzeba szukać wśród puchów, syntetyki raczej odpadają?
Polecam Małacha Climber 800. Spałem w nim przy -24 i daje radę.
Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy...
Jaki śpiwór polecacie - syntetyczny czy puchowy? Ma być w Alpy w sierpniu. Myślałam nad puchowym Robertsa, ale ponoć syntetyki bardziej się sprawdzają przy większej wilgotności. Cena nie ma większego znaczenia(oczywiście bez przesady), byle był ciepły
Pozdrowionka!