Co ciekawego ostatnio przeczytaliście?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

Na fali wspomnień o pierwszym człowieku na Księżycu (na 45 % w/g niektórych) :D przeczytałem sobie książeczkę drugiego kosmonauty radzieckiego:

Herman Titow

"Moja błękitna planeta"

Jest tu trochę propagandy ale i sporo ciekawych opisów np. Ziemi z kosmosu czy też stanu nieważkości i problemów z nim związanych. Duży minus to brak zdjęć.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Ile wart jest człowiek - Jofrosinia Kiersnowska
Coś mi mówiło, że tę książkę warto "upolować" i przeczytać. Miałam nosa. Jedna z lepszych książek jakie czytałam.
Wspomnienia kobiety-właścicelki ziemskiej, która została pozbawiona wszystkiego co miała i wywieziona w 1941r do obozu w głębi Rosji. 20 lat w gułagu, w absolutnie nieludzkich warunkach, a mimo to zawsze sterylnie uczciwa, chętna do pomocy innym, wielka patriotka-mimo całego szaleństwa i bezsensu postępowania "władzy". Nigdy się nie oszczędzała, stawała do najcięższej pracy, zawsze reagowała na niesprawiedliwość i ludzką krzywdę, nawet kosztem zwiększenia i tak już niesłusznej kary. Przeżyła piekło na ziemi, zgotowane przez chory system władzy, a mimo to do samego końca pozostała sobą-uczciwym człowiekiem.
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
ruda

Post autor: ruda »

Ja, podobnie jak Olusia, połykam książki Maxime Chattam'a - zdolna bestia z niego, bo jego kryminały/thrillery wciągają praktycznie od pierwszego zdania, kiedy to wita się z czytelnikami na łamach swoich książek. Ponieważ studiował kryminologię potrafi w rzeczowy sposób opowiadać o pracy policji czy detektywów.
Polecam trylogię, której głównym bohaterem jest Brolin zajmujący się profilowaniem psychologicznym morderców. Czyste zło z jakim przychodzi mu się zmierzyć oraz własna tragedia, jaką jest utrata ukochanej osoby sprawia, że na kartach kolejnych tomów mocno się zmienia.
Jeśli chodzi o tytuły trylogii:
część 1: Otchłań Zła
część 2: W ciemnościach strachu
część 3: Diabelskie zaklęcia

Kiedy już przejdzie się przez trylogię, można zabrać się za pozostałe jego książki.
Ja polecam Krew czasu, rozgrywającą się w Kairze lat 20stych ubiegłego wieku oraz w Mont saint Michel w 2000 roku. I znów człowiek zostaje wplątany w pełną przygód akcję. No i oczywiście jest mocny wątek kryminalny.
Awatar użytkownika
andy67

Jestem w trakcie:

Wojciech Wróż - "Święta góra Sikkimu"

Rzecz o wyprawie na Kanczendzongę Południową. Póki co przejechałem wraz z autorem przez Indie za pomocą pojazdu marki Star. Było wesoło :)
Każdemu jego Everest...
weronika

Post autor: weronika »

Może kogoś zainteresuje, kolejna "GórFanka" już niebawem w księgarniach:

http://www.annapurna-info.pl/index.php? ... wydarzenia
Awatar użytkownika
ombre

Post autor: ombre »

Polecam książkę Aleksandra Bermana "Wśród żywiołów" (wyd. Sport i turystyka 1988).
(wydaje mi się, że nie pojawiła się jeszcze w tym temacie)
Jest to zbiór opowiadań rosyjskiego (może nawet "radzieckiego") autora m.in. o narciarskich wędrówkach po Uralu, zjazdach w Kaukazie , początkach kanioningu, początkach wspinaczki sportowej itd.
Czyta się bardzo dobrze.
Życie byłoby hipokrytą, gdybym nie mógł żyć
W sposób, który mnie pobudza!
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Gra o tron + reszta sagi. Rewelacyjne ksiazki ze smokami, zombi i czarami :-) nie jestem fanka tego typu ksiazek, ale te mnie wciagnely i nie moge doczekac sie ciagu dalszego :-)
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Asik pisze:ale te mnie wciagnely i nie moge doczekac sie ciagu dalszego
Pamiętaj tylko,że za każdym razem gdy ktoś pyta Martina o termin nastepnej częsci - ginie jeden Stark ;)
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Asik

Post autor: Asik »

Niewielu ich juz pozostalo :D
Czytajac ksiazke ktos mi powiedzial, zebym sie nie pytala kto nastepny zginie, ale kiedy? :))
skałojeb do zaspiarza - "ja rzygnę, ale na Everest wejdę, ale Ty za ch... VI.4 nie zrobisz
Awatar użytkownika
ruda

Ostatnio zafascynował mnie Follet i jego Trylogia Wszechczasów. Póki co wydane są dwie części i obie pochłonęłam z ogromnym przejęciem. To, co jest niesamowite w przypadku obu książek to sposób w jaki autor splata losy bohaterów, którzy często pochodzą z innych krajów, stanów, mających odmienne poglądy polityczne itd. Nie mogę doczekać się trzeciej części, gdyż będzie dotyczyła lat nieco mi bliższych.
Awatar użytkownika
andy67

Mój ojciec jest fanem Folleta i potwierdza twoje słowa :)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
ruda

Muszę sięgnąć po inne książki tego autora, by wyrobić sobie na jego temat szersze zdanie. Ale jak na razie ma u mnie ogromnego plusa :)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

"Dobra Krew" Magdaleny Skopek - dawno już książka nie zrobiła na mnie takiego pozytywnego wrażenia.
Jest to kronika dwumiesięcznego zamieszkiwania autorki w tundrze z rodziną Neńców - pierwotnych koczowniczych mieszkańców półwyspu Jamał. Dla mnie rewelacja, bo autorka z wyboru pozbyła się wszelkich wygód i mieszkała z nimi w czumie (rodzaju namiotu), jadła to co oni, pracowała razem z nimi.
Również opis dojazdu na Półwysep Jamał - dla miłośników opisów podróży po Rosji (do których się zaliczam).

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/148738/d ... ow-i-ludzi

(warto tez przeczytać recenzje)
Najlepszy na świecie kurs przewodnicki :)
http://www.skpg.gliwice.pl/kurs/
Awatar użytkownika
andy67

Książeczka od której jako dziewięciolatek zacząłem poznawanie Tatr:

"7 opowieści tatrzańskich" - czyli malutki tomik z fragmentami tatrzańskiej prozy z różnych okresów, wydany w popularnej w latach 70-tych serii KAW "Szczęśliwa siódemka".

Właśnie na nią trafiłem przypadkiem w jakimś zapomnianym kartonie i stąd to wspomnienie.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Wreszcie dorwałam "Opowieści Galicyjskie" Stasiuka. Oczywiście od razu porównuję z filmem - i tym razem chyba wychodzi to na korzyść filmu.
Awatar użytkownika
andy67

Basia Z. pisze:Wreszcie dorwałam "Opowieści Galicyjskie" Stasiuka. Oczywiście od razu porównuję z filmem - i tym razem chyba wychodzi to na korzyść filmu.
Może dlatego że z filmem zapoznałaś wcześniej ?

W/g mnie książka lepsza, ale ja mam dużą słabość do Stasiuka więc raczej nieobiektywny jestem.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

andy67 pisze:
Basia Z. pisze:Wreszcie dorwałam "Opowieści Galicyjskie" Stasiuka. Oczywiście od razu porównuję z filmem - i tym razem chyba wychodzi to na korzyść filmu.
Może dlatego że z filmem zapoznałaś wcześniej ?

W/g mnie książka lepsza, ale ja mam dużą słabość do Stasiuka więc raczej nieobiektywny jestem.
Też bardzo lubię Stasiuka, ale chyba najbardziej jego felietony.

Co do "Opowieści ..." oraz "Wina..." film wydaje mi się bardziej spójny, historia którą opowiada ma określony początek i koniec.
Główna bohaterka jest ładniejsza a policjant przystojniejszy ;)

Oczywiście, że wiem, że film jest tylko "na motywach powieści".

"Opowieści ..." na początku wydawały mi się raczej zbiorem opowiadań niż powieścią, dopiero gdzieś tak koło piątego rozdziału nastąpiło powiązanie wątków, ale Stasiuk taki ma właśnie styl pisania.

A tak w ogóle to uwielbiam Jaśliska :) i Beskid Niski.
Awatar użytkownika
kael

Post autor: kael »

Polecam : Zaginiony

autor: Conrad Anker , David Roberts

rzecz o wyprawie na Everest która odbyła się 30 lat przed wyprawą Hillarego
"....The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air. ..."
Awatar użytkownika
andy67

W związku z ostatnią akcją na Broad Peak odświeżyłem sobie w weekend "Mój pionowy świat" Kukuczki, i tu mała ciekawostka, o której może nie każdy wie - Kukuczka pierwszy raz wszedł na tę górę nielegalnie ;), niejako przy okazji próby na K2, bo w końcu są to sąsiadujące szczyty - i wejście to nie mogło być zaliczone do Korony Himalajów.

Dwa lata później wszedł już tam zgodnie z przepisami :-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
andy67

Czy ktoś może już poznał tę pozycję ?

Ivan Bohuš, Szczyty Tatr i ludzie. Wydawnictwo I & B, Tatrzańska Łomnica, 2012, ss. 160.

http://www.tygodnikpodhalanski.pl/?mod= ... 7&id=18740
Każdemu jego Everest...
ODPOWIEDZ