Co ciekawego ostatnio przeczytaliście?

Rozmowy na dowolny temat, niekoniecznie górski... :)
Awatar użytkownika
Huczaj

Post autor: Huczaj »

gb pisze::) Ja... ale mnie się też "Dotknięcie pustki" też nie podobało
Znaczy, żeby była jasność, mnie obie te książki strasznie się podobają. To świetny pisarz. Ale to chyba można nazwać bardziej literaturą szoku a nie literaturą górską.
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Post autor: mefistofeles »

Dwa lata się zabierałem* za "Diunę" Franka Herberta i w końcu mi sie udało. Fajna rzecz

*fatalna edycja z 1985 roku wyd. "Iskry" zniechęcająca krojem i rozmiarem czcionki do czytania. To juz ebooki z ekranu mojej nokii się lepiej czyta...
Jeśli się boisz, już jesteś niewolnikiem!
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

A ja sobie teraz czytam "Księgę wypraw ratunkowych TOPR".

Mam ją już od dawna, ale zawsze tylko przeglądałem przy innych okazjach. Teraz czas na "od deski do deski". :-)

I muszę stwierdzić że bardzo mi się podobają te opisy przedwojennych akcji Pogotowia :-)
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

mefistofeles pisze:Dwa lata się zabierałem* za "Diunę" Franka Herberta i w końcu mi sie udało. Fajna rzecz
A na mnie działa przygnębiająco.
Chociaż ogólnie fantasy bardzo lubię.
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Znalazłem przypadkiem na półce (własnej) szukając czegoś innego, pozycję:
Jan Reychman
Peleryna, ciupaga i znak tajemny

To z tej serii "z deseczką" Wydawnictwa Literackiego

Kompletnie wszystko zapomniałem (wydane w 1976 roku)

Kapitalna lektura, od razu na wstępie tekst o Janie Grzegorzewskim w kontekście do hipotetycznego powstania w roku 1876 w związku z wojną serbsko - turecką. Cudowne gdybanie, któremu oddało się kilkadziesiąt osób, niektórych zresztą dość znanych. Rzecz o tzw. "konfederacji narodu polskiego" - cytuję fragmencik:
Konfederacja ustanawiała nowe granice i była dla zagranicy hojna: Angli ofiarowano wyspy bałtyckie i Krinstadt, Danii Szlezwi, Szwecji Finlandię a Turcji Krym i Kaukaz".

Od razu mi się to skojarzyło z hipotetycznym paktem "Ribentropp - Beck". Czyli nihil novi sub sole.

Książeczka niewielka, 280 stron a w skorowidzu nazwisk tak na ok. koło 450 pozycji.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Janek pisze:Znalazłem przypadkiem na półce (własnej) szukając czegoś innego, pozycję:
Jan Reychman
Peleryna, ciupaga i znak tajemny

To z tej serii "z deseczką" Wydawnictwa Literackiego
Też to mam na półce i chyba przeczytam ponownie skoro polecasz.

Z serii "z deseczką" bardzo chętnie przeczyta lam trzy pozycje Krygowskiego czyli:

"Góry i doliny po mojemu"
"W litworowych i piarżystych kolebach"
"Wspinaczka po tęczy"

Kiedyś miałam te książki, czytałam jako początkujący turysta, potem początkujący przewodnik, zachwyciły mnie, oczarowały powaliły na ziemię.
Autor opisywał tam nie tylko Tatry ale tez wiele wędrówek po Wschodnich Karpatach, wtedy dla nas zupełnie zamkniętych.
Te góry stały się w tamtych latach, czyli na poczatku lat 80 (również dzięki spotkaniom z p. Midowiczem) moimi "górami wyśnionymi", marzyłam o nich ale bez realnych szans na realizację marzenia.
A jednak spełniło się - tylko trzeba było do tego zmiany ustroju, geopolityki, upadku ZSRR.

Nie pamiętam szczegółów, ale pamiętam swój ogólny zachwyt nad tymi książkami, i myśl "ten człowiek, starszy pan myśli tak samo jak ja".

Bardzo chciałabym przeczytać te wszystkie książki teraz, po 30 latach, kiedy w wielu z opisywanych przez Autora miejsc - dolin i gór takich jak Czywczyn, Torojaga, Pietros Budyjowski czy Dolina Pohorylca już byłam.

Niestety już nie mam tych książek, komuś pożyczyłam :(
Awatar użytkownika
Janek

Post autor: Janek »

Basia Z. pisze:Autor opisywał tam nie tylko Tatry ale tez wiele wędrówek po Wschodnich Karpatach, wtedy dla nas zupełnie zamkniętych.
Aż dziwne, że to się ukazywało, nie tylko to zresztą. O ile pamiętam to wtedy szefem Wydawnictwa Literackiego był Machejek a on miał dobre dojścia.
Tak mi się zdaje, że jak porównać zestawy ówczesnych wydawnictw, z tym co jest w tej dziedzinie (litaratura górska) wydawane teraz, to ta aktualność jest, delikatnie mówiąc, znacznie uboższa. Oczywiście szta wydawnicza obecnie jest znakomita, ale to nie wszystko.
Jak sądzę, to wiele z tych pozycji, choćby tych deseczkowych, gdyby zostały wznowione to by się sprzedały znakomicie, wszak conajmniej dwa nowe pokolenia wyrosły.
Jestem gorszego sortu...
Awatar użytkownika
andy67

Post autor: andy67 »

@Basia

Krygowski na Allegro przewija się cały czas w cenach dość przystępnych.
Każdemu jego Everest...
Awatar użytkownika
camzik

Post autor: camzik »

A może ktoś czytał książkę pt."Ucieczka na szczyt" B.McDonald?
weronika

Post autor: weronika »

Czytałam zarówno „Zew ciszy” jak i „Dotknięcie pustki” i obydwoma pozycjami byłam zachwycona. Było to jednak już ładnych parę lat temu i nie pamiętam ich dokładnie. Teraz czytam „Grę z duchami” tego samego autora i wg mnie z tych trzech pozycji jest ona najsłabsza.

„Ucieczkę na szczyt” czytałam niedawno, bardzo mi się podobała, choć uważam, że jeśli ktoś czytał polskie pozycje dotyczące np. Kukuczki, Rutkiewicz czy wypraw organizowanych przez Zawadę to niewiele nowych rzeczy się o nich z niej dowie.
Awatar użytkownika
Szarotka

Post autor: Szarotka »

Ostatnio zaczytuję się w książkach Romy Ligockiej. :-)
------------------------------------------
"Bedzie wcioł to mnie ku sobie zabiere..."
Awatar użytkownika
Keczup

Post autor: Keczup »

"Małżeństwo jest szkołą średnią przyjemności i uniwersytetem rezygnacji" - Tennessee Williams
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

gb pisze:Tegoż Autora - polecam także "Stulecie detektywów", "Godzina detektywów",
Właśnie przyszły -ależ to opasłe tomiska. Żona już mi marudzi, że nowy regał trzeba kupić :) Ale świetne wydanie - twarda oprawa, szyty grzbiet i lekko żółtawy papier - chyba najlepszy do czytania.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Od soboty od godz. 18 do wczorajszej nocy do godz. 2.00 ( z 5 godzinna przerwą na sen poprzedniej nocy między 5 a 10 z soboty na niedzielę) czytałam "Milenium" i nie mogłam przestać. Przeczytałam całość, wszystkie 3 tomy.
Czasem tak mam, chyba to nałóg.
A tu trzeba iść do pracy, załatwiać w tym tygodniu mnóstwo rzeczy, a niewyspana. Chętnie przeczytałabym jeszcze raz - dokładniej, ale już wiem czym to grozi.
ana

Post autor: ana »

Polecam szwedzką ekranizację tej książeczki ;)
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

ana pisze:Polecam szwedzką ekranizację tej książeczki ;)
Pewnie obejrzę ale tak generalnie - to ja jednak wolę książkę.
Film "za wolno się przewija", a ja tak jak bohaterka tej książki czytam jedną stronę 2 minuty ;)
ana

Post autor: ana »

Zachęcam, przede wszystkim ze względu na fantastyczną rolę Noomi Rapace tj. L. Salander :)
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

Dedektywów przeczytałem - fajne, ale szału nie robi takiego jak myślałem, na pewno "stulecie" dużo lepsze od "godziny"

W międzyczasie zachęcony serialem telwizyjnym wziąłem się za sagę Gorga RR Martina - padły już "Gra o Tron" i "starcie Królów", na warsztacie "Nawałnica Mieczy" - dobra rzecz - fantastyka w średniowiecznych klimatach, ale uwolniona od prawdziwej historii.
Grzegorz Braun
Awatar użytkownika
mefistofeles

Kontakt:

No i skończyłem czytac dotąd wydane części "Piesni ognia i lodu" - na kolejne musze poczekać aż sie ukażą.
Grzegorz Braun
Aleksandra

Post autor: Aleksandra »

trylogia Chattama- jeśli ktoś lubi kryminały i King'a to polecam :)
Nowy King to nie to samo co stary, a "Ręka mistrza" nieco mnie zawiodła.
ODPOWIEDZ