Kolejne wypadki w Tatrach

Także o noclegach, mapach, pogodzie, literaturze...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chris

Post autor: Chris »

Eeee.... pewnie jakaś mądra głowa... :think:
Podpowiedz, może nazwisko gościa powie mi, czy ma racje, czy nie. :))
Nie wdając sie w semantyczne dywagacje, powiem, że np. w naukach ścisłych, jak matematyka, jednomyślność jest raczej zaletą... :think: ;)
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Post autor: Zygmunt Skibicki »

Chris pisze:Podpowiedz, może nazwisko gościa powie mi, czy ma racje, czy nie.
A to jakaś nowa moda...
Nie nazwiska ludzi mają rację albo błądzą, ale ich myśli.
Sam oceń, czy ta myśl jest głupia, czy mądra.
Na tym mniej więcej polega myślenie.
w naukach ścisłych, jak matematyka, jednomyślność jest raczej zaletą...
Gdyby tak było, nie znalibyśmy jeszcze liczb ujemnych... na przykład.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
www.turystyka.skibicki.pl
Awatar użytkownika
Chris

Mądra, mądra.., Bardzo mądra...! :x :))
Co do liczb ujemnych. Skoro juz są, to tylko dlatego, że nikomu nie przyjdzie do głowy ich negować, nie?! :x
A kiedy ich jeszcze nie było, to nie było ich nie dlatego, że nie było jednomyślności, czy je wymyślić, tylko dlatego, że nikomu się o nich nie śniło! :x :x :x :))
Peace Chief! 8)
Awatar użytkownika
horolezec

Kontakt:

Post autor: horolezec »

Chris - co to jest na tym Twoim avatarze???????????????? :think:
Awatar użytkownika
Chris

Kurna, zaraz mi się dostanie za ten przecinek... :x :))
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Zygmunt Skibicki pisze:Historia turystyki alpejskiej wskazuje, że nie od sprzętu tam zaczynano, a od upowszechniania wiedzy, co jest właśnie jednym z dowodów.
To też Ci mówię, że wiedza Ci powie abyś kupił sprzęt. Bo jedno bez drugiego nie ma sensu. Wiedzą się nie przyasekurujesz. Chyba, że chcesz chodzić po górach tylko teoretyczne.
lucyna pisze:Tak, te setki tysięcy potencjalnych turystów należy przeszkolić.
A w jaki to sposób? To nie kraje alpejskie tylko Polska gdzie nawet PTTK już nie wiadomo do czego służy.

Takie gadanie. Trzeba przeszkolić, uświadamiać, propagować itd. Pogadać sobie można. A gdy się już zejdzie na ziemię to w końcu dotrze prosta prawda. Jak ktoś nie chce sam się szkolić i pochłaniać wiedzę to nikt go do tego nie zmusi i nie każe się uświadamiać.

A ci którzy chcą mieć większą wiedzę i umiejętności idą na kursy, uczą się od bardziej doświadczonych i nie potrzebują takiego gadania.

Przykro mi. Taki lajf. Nawet jakbyś Zygmunt rozdał wszystkim chodzącym po górach swoją książkę to i tak przeczytają ją tylko ci co chcą przeczytać. A reszta odłoży na półkę, sprzeda na makulaturę albo podłoży pod chwiejący się stół.
Na siłę nikogo się nie uświadomi a odsetek tych co chcą wśród tych co chodzą po górach nie jest pewnie taki wielki.
Awatar użytkownika
Chris

No, lód... :? Horolezec. Tylko zdjęcie mało czytelne... :(
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

tomek.l pisze:To też Ci mówię, że wiedza Ci powie abyś kupił sprzęt. Bo jedno bez drugiego nie ma sensu. Wiedzą się nie przyasekurujesz. Chyba, że chcesz chodzić po górach tylko teoretyczne.
Kupiłem i stosuję, bo właśnie wiedza mi to podpowiedziała. No przecież zgadzamy się w pryncypiach...
A ci którzy chcą mieć większą wiedzę i umiejętności idą na kursy, uczą się od bardziej doświadczonych i nie potrzebują takiego gadania.
No i nie poprzestaję na gadaniu. Szczegóły na mojej stronie. Robię tyle, na ile mnie stać. Fakt, warto by więcej. Jest może ktoś następny chętny?
Nawet jakbyś Zygmunt rozdał wszystkim chodzącym po górach swoją książkę
Rozdałem. Jest na mojej stronie w PDF'ach. Kompletna. Kto chce, ten sobie może...
Całego świata nie zbawię, wiem.
Wszystko, co tu piszę ma domyślną klauzulę "moim zdaniem" i nikogo to do niczego nie obliguje, ale i nie... upoważnia.
Mundek
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Chris pisze:Mądra, mądra.., Bardzo mądra...!
No, to teraz mogę ci powiedzieć, kto jest autorem - Włodzimierz Iljicz Lenin. On napisał wiele mądrych rzeczy. Gorzej było, gdy od teorii przeszedł do praktyki.
Mundek
tomek.l

Kontakt:

Post autor: tomek.l »

Zygmunt Skibicki pisze:Rozdałem. Jest na mojej stronie w PDF'ach. Kompletna. Kto chce, ten sobie może...
Ok Ale nadal nie zmienia to faktu, że tylko sięgnie ten co chce. A znaczna większość nie chce i nie da się ich uświadomić. Dlatego jak słyszę, że trzeba wszystkich uświadamiać to wiem, że to tylko gadanie. Akurat tu konkretnie nie chodzi mi o Ciebie. Prowadzisz te kursy, książka. OK
Ale to wszystko nadal tylko dla tych co chcą.
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

tomek.l pisze:Ale to wszystko nadal tylko dla tych co chcą.
Nigdy nie chciałem trafiać do tych, którzy nie chcą. To nie moja działka.
"Od tego to ja mam Piłsudskiego" powiedział kiedyś Lechoń...
Mundek
Awatar użytkownika
Chris

Zygmunt, Twój szczery dobór klasyków mnie rozbraja... :))
Przecież nim sie nawet nie podpiera już taki demokrata i obrońca praw człowieka jak Kwaśniewski, czy inny Miller! :)) :)) :))
Niech cie licho.... :think:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Chris pisze:Przecież nim sie nawet nie podpiera już taki demokrata i obrońca praw człowieka jak Kwaśniewski, czy inny Miller!
Znów demonizujesz znaczenie nazwisk i etykiet. Uważaj, to grozi schematyzmem, a to wróg samodzielnego myślenia.
Wiem. Dziś samodzielne myślenie jest znów groźne...
Ces't la vie! Tyle, że ja... to lubię.
Mundek
Awatar użytkownika
Basia Z.

Kontakt:

Post autor: Basia Z. »

tomek.l pisze: Ale to wszystko nadal tylko dla tych co chcą.
No przepraszam, ale nie rozumiem.
A co Zygmunt ma zmuszać ludzi do nauki ?

Pozdrowienia

Basia
Awatar użytkownika
Mecenas

Post autor: Mecenas »

a ja bym zmuszal, zmuszal i w razie czego lal linijka po lapach.

moze to blad, ze glupoty nie tepie sie w ten sposob?
;)
Awatar użytkownika
Lukas

Post autor: Lukas »

Mecenas pisze:a ja bym zmuszal, zmuszal i w razie czego lal linijka po lapach.

nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - jeśli niebędzie dobrej woli nici z jakiegokolwiek nauczania
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

http://picasaweb.google.co.uk/llukasziola
http://drytooling.com.pl - serwis wspinaczki mikstowej, alpinizmu, himalaizmu
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

Mecenas pisze:a ja bym zmuszal, zmuszal i w razie czego lal linijka po lapach.

;)
Ale to raczej kindersztuba, nie?
Znaczy, edukacja domowa...
Dobrze rozumiem Twoje intencje?
Coś działam w kierunku turystyki rodzinnej - http://turystyka.skibicki.pl/?id=56&month=&year=&a=, ale linijka... po łapach... to nie jest metoda na dzisiejszą edukację powszechną - tak myślę.
Mundek
Awatar użytkownika
Mecenas

Post autor: Mecenas »

chcialbym zwrocic uwage, ze jakis czas temu ktos zostal zbesztany za nieuzywanie emotek... jak widac, i to nie zawsze pomaga ;)

oczywiscie, ze to byl zart. "sila nic nie mozna dac, zabrac mozna wiele" jak spiewa Darek Malejonek...
Awatar użytkownika
dawid91

Post autor: dawid91 »

Kolejna ofiara 8) Orlej Perci 8)

Orla Perć to najtrudniejszy szlak turystyczny w Tatrach. W sobotę w 150-metrową przepaść spadł tam młody mężczyzna. 8) To już dziewiąta ofiara szlaku w ostatnich 12 miesiącach, a 97. w prawie stuletniej historii tej wysokogórskiej ścieżki 8) .

:think:
Awatar użytkownika
Zygmunt Skibicki

Kontakt:

dawid91 pisze:Kolejna ofiara Orlej Perc

Orla Perć to najtrudniejszy szlak turystyczny w Tatrach. W sobotę w 150-metrową przepaść spadł tam młody mężczyzna. 8) To już dziewiąta ofiara szlaku w ostatnich 12 miesiącach, a 97. w prawie stuletniej historii tej wysokogórskiej ścieżki.
Przecież już o tym pisałeś.
Rozumiem, że przywołujesz nas do porządku...
Ten wątek ma być jedynie kroniką plus głupawymi komentarzami?
OK!
Są jednak nowsze wiadomości:
Kolejny wypadek w Tatrach. W poniedziałek na Mięguszowieckim Szczycie od ściany odpadła taterniczka.
Młoda kobieta wspinała się w ramach taternickiego kursu. W pewnym momencie odpadła od ściany, na szczęście zadziałała asekuracja.
Dziewczyna zatrzymała się po kilku metrach, ale została ranna. Z pomocą śmigłowca trafiła do szpitala. Jej życiu nie zagraża niebezpieczeństwo.

W niedzielę do podobnego wypadku doszło na Mnichu. Wspinający się taternik spadł kilka metrów w dół i zatrzymał na skalnej półce. Na szczęście złamał tylko nogę.
Mundek
ODPOWIEDZ